sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Arvostelussa: Taisteluiden aika

Hyvää uutta vuotta lukijoille! Vuosi starttaakin tällä kertaa arvostelun merkeissä.


Kun kuulin, että Meishoubu Retsuden eli WEED -sarjan oma "tietokirja" julkaistaan suomeksi, olin enemmän kuin iloinen. Täytyy tosin sanoa, että olin aika varma, että tämä saadaan suomeksi ihan vain siksi, että olisi typerää, jos Weedistä ei olisi omaa tietokirjaansa - julkaistiinhan Meteor Ginkin.

Omistan jo entuudestaan Taisteluiden ajan japaniversion, joten kyseessä on melko tuttu opus minulle. Olin tosin jo hieman pettynynyt Meishoubu Retsudeniin saatuani sen aikanani käsiin, sillä siinä keskitytään vain Hougen saagan alkuun sijoittuviin tapahtumiin. En kuitenkaan valita, sillä tällainen opus on mielestäni erittäin mielenkiintoinen. Olisi hauskaa saada vastaavanlainen koko sarjasta. Miksiköhän sellaista ei oltu tehty myöhemmin vaikkapa Hougen saagan päätyttyä vaan vain ainoastaan saagan alkupuoliskosta? Onko opukselle tulossa joskus jatkoa? Spekulointien aiheita satelee jälleen.

Taisteluiden aika ilmestyi myöhässä, sen me kaikki tiedämme. Mutta jo tuon penteleen etsiminenkin oli jo yhtä taistelua.. En löytänyt kirjaa edes Tampereen kirjakaupoista, vaikka sen oli ilmoitettu ilmestyvän kirjakauppoihin (myöhemmin toki selvisi, että kirjakauppaa tulisi erikseen pyytää tilaamaan opusta). Aloin jo melkein hermostua ja olin vähällä tilata kirjan Urumista ennakkona, mutta Anttu antoi viime hetkellä hyvän ja edullisemman vihjeen tilata kirja Adlibriksestä. Kyseinen nettikauppa ei ottanut edes mitään postikuluja toimituksesta ja opus maksoi siellä muistaakseni 13,90 eli hyvin edullinen siihen nähden, mitä olen kuullut/nähnyt sen maksavan muualla. Toimitus olisi varmasti ollut nopeampi, mutta tilasin Taisteluiden ajan typerästi joulun aikaan eli kirja ei voinut mitenkään ehtiä luokseni "ajoissa". Senpä takia arvosteluakin pukkaa vähän jälkijunassa.

Eli siis..

Japani- ja suomiversioiden erot alkavat heti kansikuvista ja koosta. Japaniversion kansi on mielestäni paljon hienompi, sillä siinä on yksi suosikkikuvani Weedistä. Ylipäätään japaniversion asettelu ja taustavalinnat poikkeavat muusta teostosta, joten se on iso plussa. Sen sijaan suomiversion kansikuva on turhan keltainen. Vaikka hahmojen asettelu on ihan jees, pilaa tuo keltaisuus kuvan aikalailla. Ehkä keltainen väri on kuvaavinaan auringonlaskua tai vastaavaa, mutta siitä huolimatta se on mielestäni epäonnistunut. Kuva olisi ollut parempi "normaaleilla väreillä", esimerkiksi samaan tyyliin, mikä Taidekirjassakin oli. Olisin toivonut kansikuvaan erilaisempaa, huomiota herättävämpää kuvaa. Tämän kaltaiset ryhmäkuvat alkavat jo tylsistyttää, sillä näitä on jo nähty kuukausitolkulla putkeen mm. Orionin tiimoilta. Sen sijaan tykkään suomiversion takakannesta ja rakenteesta, josta tulee mieleeni jostain syystä sanakirja tai vastaava.

Sisältö sen sijaan vaikuttanee aikalailla samanlaiselta, mikä nyt tietenkään ei yllätä ketään. Alkuosan värikuvat olivat tuttuja, eivätkä ne näin ollen luoneet mitään erityisempiä fiiliksiä. Toki nuo hienoja ovat, mutteivät tuoneet mitään uutta ainakaan minulle.

Suomennoksesta täytyy sen verran kitistä, että mielestäni tässä oli muutamia tosi huonosti suomennettuja sanoja. Esimerkiksi "muistettavimmat" -ilmaisu on mielestäni hirveän hankalasti lausuttava ja kankea. Sen tilalla olisi voinut hyvin olla "muistetuimmat" tai "ikimuistoisimmat". Toinen silmään pistänyt juttu oli "Sana GB:ltä", joka olisi ollut ehkä parempi "GB:n kommentit/kommentti". Muutenkin osa lauseista oli hieman kankeita, mutta muuten olen ihan tyytyväinen.

Taisteluiden aika kertoo nimensä mukaisesti Weed -sarjan taisteluista, mutta mielestäni tässä opuksessa syvennyttiin ihan liikaa pieniinkin taisteluihin. Mielestäni niissä olevat selostukset eivät tuoneet minulle mitään uutta tietoa. Kuitenkin mielestäni oli hienoa, että Tuomio -kohdassa taistelua arvioitiin puolueettomasti ja jopa hyviksien puolelta löytyi virheitä. Hahmot -osiossa sen sijaan eniten kiinnosti asteikko, joka kuvasi mm. hahmon karismaa, rohkeutta, voimaa ynnä muuta. Mielestäni ne olivat ihan paikkansa pitäviä, eikä niitä oltu vedetty ns, yli. Se sijaan itse hahmoesittelyt eivät nekään kertoneet oikeastaan mitään uutta.

Kaikista mielenkiintoisin osuus oli ehdottomasti "Perustietoa koirien maailmasta". Siellä oli hieman hahmojen haastatteluja ja hieman taustoja asioille. Harmi vain, että niissäkin oli aivan liian vähän uutta tietoa. Tästä osiosta pidin kuitenkin eniten, sillä siinä päästiin vasta itse asiaan eli tieto -osaan.

Kumppani -testistä pidin myöskin. Oikealla nimelläni kumppanikseni tuli Kagetora ja Satanicalla Akame. Olen tyytyväinen ja kuvauksetkin pitänevät ihan paikkansa.

Kokonaisuudessaan olin odottanut tältä opukselta paljon enemmän, mutta kyllä tästä tuon 13,90e sopi maksaa. Jos taistelu syynäyksiä olisi ollut vähemmät, olisi varmasti itse uudelle tiedolle ja asioiden selittelylle ollut enemmän tilaa. Jos tästä kirjasesta pitäisi jokin arvosana antaa asteikolla 4-10, olisi se varmaankin 7.


2 kommenttia:

 1. Itsekin sain tämän jo viime viikolla, mutta minusta tämä on jotenkin kamalan raskas luettava. On käyty läpi hirveästi jotain turhia kohtauksia, joiden olemassaoloa en kieltämättä edes muistanut ja joka asiasta piti vääntää taistelu.

  Itse en myöskään pidä niistä tuomioista, ei koiria voi inhimillistää ja niiden tekemiä asioita katsoa ihmisten lainsäädäntöjen kautta. Olin lyödä pääni seinään, kun siellä puhuttiin Ginin elatusvelvollisuuksista ja Bluen pentutyövoiman käytöstä... Ensinnäkin koiranpennut ovat luovutusiässä 8-viikkoisia eli parin kuukauden ikäisiä ja Weed on kuitenkin jo puolivuotias...

  Eli itselläni on kirja vielä kesken, olisinkohan puoliväliin päässyt. Myös Meteor gin oli aika vaikealukuinen ja raskas, mutta minusta rakenneltu paremmin. Myös hahmojen taitojen mittaukset olivat minusta liian ylivoimaisia, koska niitä verrattiin Giniin. Weedin karisma oli melkein Ginin karisman kokoinen ellei ollut kokonaan ja Weedille lähinnä vain nauretaan sarjan aikana, koska se on rääpäle. Gin tunnetaan karhunkaatajana ja ylipäällikkönä, joten Weedin karisma ei minusta voi olla niin lähellä Ginin karismaa.

  Kamala vuodatus haha, pitäisi itse saada luettua tämä, niin voisin vinkua omassa blogissa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä. Jos kirja kertoisi koko Hougen saagasta, olisi tuollaiset pikkutaistelut sivuutettu varmasti. Ylipäätään tuo sisältää hirveästi "turhaa" asiaa. Hahmojen inhimmillistämiset sen sijaan yritän kääntää positiiviseksi analysoinniksi, mutta kieltämättä koiria on paha vertailla ihmisiin ihan noin syvällisesti, vaikka ginga hahmt ovatkin aika ihmismäisiä.

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)