keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Itkupillistä legendaksi

Emilia ehdotti postausaiheeksi tekstiä päähenkilöiden hahmokehityksestä tarinoidensa aikana. Koska mielestäni olen melkolailla syynännyt Weedin ja Ginin läpi vähän milloin missäkin muodossa, on mielestäni korkea aika keskittyä Rikiin, Oun ensimmäiseen johtajaan. Vaikka kaikkien kolmen sankarien tarinat ovatkin erilaisia keskenään, on Rikin tarinassa tietynlaista tavanomaisuutta, ei ainoastaan sankaritekoja, kuten vaikkapa Weedin ja Ginin tarinoissa.

Riki ei ollut alusta alkaen vahva, johtajahenkinen koira, toisin kuin esimerkiksi Gin tai Weed, joiden johtajan ura alkoi hyvin nuorena. Kuitenkin näitä kolmea hahmoa yhdistää se, että ne eivät tunteneet isiään kunnolla (paitsi nyt Weed tutustuu isäänsä ensimmäisenä paremmin). Mutta mikä Rikin tarinassa sitten loppujen lopuksi on niin hienoa verrattuna samaa kaavaa toistavaan tarinaan, jota nähdään heti GNG:n jälkeen?


Riki syntyi ihmisten luona, kuten Hopeanuolikin. Poikkeuksen nämä kaksi hahmoa tekevät kuitenkin jo heti syntymänsä jälkeen: Gin halutaan heti koulutukseen, sillä se oli sisaruksistaan ainut tiikeriraita, kun taas Riki oli perinteinen rusehtavan sävyinen. Kaiken kukkuraksi Riki oli pentueen pienin ja heiveröisin, eikä sitä sen takia huolittu karhukoiraksi. Senpä takia raukka joutuikin elämään pitkään emonsa Yamabukin kanssa tavallisena kotikoirana vailla huolta ja murhetta. Se ei olisi selviytynyt yksin.

Rikin tarina keskittyi hyvin pitkälle sen elämiseen ihmisten parissa. Koska sitä ei ollut koulutettu, se ei kyennyt näin ollen tappelemaan itseään vanhempia koiria vastaan. Se oli niin sanottu pelkuri, itkupilli, josta ei ollut taistelemaan. Senpä takia sitä varmaan kiusattiinkin, nimettiinhän se sentään vitsillä voimaa tarkoittavalla sanalla. Mielestäni edellä mainitut seikat tekevät Rikin tarinasta paljon uniikimman kuin vaikkapa Weedin saatika Orionin tarinat ovat tällä hetkellä. Rikin lapsuus oli mielenkiintoista siksi, ettei siihen liittynyt paljoakaan mitään hienostelua tai villikoirana elämistä. Se oli ihan tavallinen koira, kunnes sai lopulta tilaisuutensa näyttää kykynsä. Se rohkaistui pelastamaan pienen Daisuken pulasta ja näin Gohee otti sen lopulta koulutettavakseen. Rikin tarina on mielestäni opettavainenkin: Pelokkaimmasta ja heiveröisimmästäkin voi kasvaa jotakin suurta ja ainutlaatuista, voimakasta ja karismaattista.

Olisi ollut mielenkiintoista tietää enemmän Rikin kouluttamisesta, sillä tällä hetkellä ainut saatava tieto löytyy Goheen toteamuksesta animessa: " Rikillä kesti vuosi tottua ampumiseen." Todennäköisesti Rikin rohkeutta koeteltiin useaan otteeseen koulutuksen aikana, toisin kuin Gin tuntui oppivan nokkelasti kaiken, olihan se sentään tiikeriraitainen. Vuosien koulutuksella Rikistä kuitenkin kouliutui Goheen rakkaimpia karhukoiria. Siitä kasvoi ylväs ja vakava koira, jonka tehtävä oli seurata isäntäänsä ja tappaa Akakabuto. Se joutui kuitenkin varmasti todistamaan kykynsä karhukoirana, toisin kuin Gin ja Weed, jotka saivat huomiota jo heti syntymänsä jälkeen. Gin tiikeriraitaisuutensa ja Weed sukunsa puolesta. Mutta missä vaiheessa Riki aikuistui ja unohti pelkonsa?


Rikin rotkoon putoaminen on myös useille faneille mysteeri, ehkä ginga -saagojen suurimpia mysteereitä. Minne se putosi ja mitä sen jälkeen tapahtui? Perustiko se itse koiralauman taistelemaan Akakabutoa vastaan vai joutuiko se ottelemaan ensin Beniä/Sniperiä vastaan? Kysymyksille on keksitty paljon hauskoja teorioitakin ja voisi olla mielenkiintoista lukea sarjakuvia tai fan ficcejä aiheeseen liittyen. Jos asiaa mietin syvällisemmin, niin voisi olla tietyssä mielessä coolimpaa, että Riki alkoi itse koota koiria Akakabuton tappamista vastaan, sehän oli ainut muisto, minkä Riki muisti elämästään rotkoon putoamisen jälkeen. Hauskaa olisi kuitenkin tietää, miten Riki sai porukkaa koottua puolelleen. Tosin Akakabutohan oli tappanut useiden muidenkin koirien perheenjäseniä ja ystäviä, esimerkiksi Cross on yksi sellainen, jonka motiivin liittyä Rikin laumaan on selkeä. Sen sijaan ihmettelen, missä vaiheessa Sniper tuli kuvioihin ja missä kohtaa se yleni Rikin oikeaksi kädeksi? Miksi ihmeessä Riki edes valitsi sen vierelleen? Kysymyksiä sen kuin satelee.

Verrattuna lapsuuteensa, Riki on GNG:ssä tyystin eri koira. Se on niin karismaattinen, että pelkkä sen näkeminen sai ventovieraatkin koirat kyynelehtimään. Lisäksi sillä oli suuri auktoriteetti alaisiaan kohtaan, senpä takia sen käskyjä (Beniä lukuunottamatta) kuunneltiin mukisematta. Takahashi itse pitää Rikiä sarjan koirista voimakkaimpana, eikä ihmekään, sillä useat haastajat (esim. John) hävisivät sille ja se osasi Zetsu Tenrou Battougan. Rikiä ei tunnuttu koskaan kyseenalaistavan, koska sen tekemisiin luotettiin myös silloin, kun se puolusti yksin laumansa alueita hirviökarhuilta.


Rikin elämä karhukoirana ja tuhatpäisen lauman johtajana päättyi Akakabuton kynsiin. Olisiko Riki jäänyt henkiin ilman raivopäistä hyökkäystä hirviökarhua vastaan ja oliko isku täysin virhearvio ja harkitsematon? Todennäköisesti. Kieltämättä olen iloinen siitä, että Rikin elämä päättyi tällä tavalla. Se oli syntynyt karhukoiraksi ja kuoli sellaisena. En tiedä, olisiko sen elämällä ollut enää tehtävää Akakabuton voittamisen jälkeen.

Riki on yksi koko ginga -saagan suosituimpia hahmoja. Välillä mietin, onko se turhan yliarvostettu, sillä sen pään sisälle ei päästä kovinkaan moneen kertaan GNG:n aikana ja hahmo jää hyvin pitkälle ainakin itselleni tyyppinä etäiseksi. Senpä takia se ei lukeudukaan suosikkihahmokaartiini hienoudestaan huolimatta. Ehkä sen on tarkoitus ollakin sellainen, salaperäinen ja vakava. Mutta kun miettii hahmon tarinaa ja kasvua koko sen elinkaaren aikana, ei ole ihmekään, että Rikistä pidetään niin paljon. Se on sukunsa koirista tällä hetkellä ehkä tavallisin Shiroa lukuunottamatta, mutta sen etäiseksi jääminen tekee siitä niin mielenkiintoisen ja hyvän hahmon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)