torstai 24. heinäkuuta 2014

Kopioidut musiikit: Weed -animen kyseenalaisuus

Tätä aihetta minulta toivottiin Facebookissa, joten nyt on aika toteuttaa se. Weed -animesta käydään koko ajan kiivasta keskustelua, nyt on aika keskittyä tähän kohuttuun musiikin kopiointiin.

Aiemmin en ollut koskaan jaksanut nostaa meteliä siitä, että Weed -animessa käytetään samoja (tai samantyylisiä) musiikkeja kuin esimerkiksi Digimonissa. Joudun siis tunnustamaan, että olen ollut asian suhteen todella "hällä väliä" -meiningillä, sillä vaikka Digimon oli lapsena yksi suosikkianimejani, en siltikään lotkauttanut korvaani sille, että sen musiikkeja on kopioitu Weedissä. Toki asiaa ihmettelin, kun sain asiasta kuulla ja olen kieltämättä aika yllättynyt, että aiheesta juuri nyt kirjoitan postausta, kun se ei niin suurta tunnekuohua ole omalla kohdallani herättänyt. Ehkäpä nyt on korkea aika alkaa miettimään tätä(kin) asiaa syvällisemmin ja musiikinkuuntelijan näkökulmasta. Yleensäkin musiikinkuuntelijana en jaksa vetää meteliä, jos joku X bändin kappale kuulostaa Y bändin kappaleelta, sillä yleisesti ottaen noissa tapauksissa kyse on yleensä vaikutteista, ei kopioinnista. Youtubessahan on esimerkiksi yksi videokooste, jossa on eri kappaleita, jotka alkaa tismalleen samalla riffillä kuin Iron Maidenin yksi tunnettu kappale :D Joissain elokuvissahan käytetään myös hyvin pitkälle samoja musiikkeja, etenkin kauhuelokuvissa. Tuolloinkin kyllä kyse on saman tekijän/tekijöiden elokuvista, korjatkaa, jos olen väärässä.

Ennen kirjoittamista perehdyin hieman musiikkeihin, joita Weedissä ja Digimonissa käytetään. Ja kieltämättähän noissa oli huomattavia samankaltaisuuksia.

Voitaisiinko näin ollen siis todeta, että Weed -animeen ei ole panostettu yhtään? Voisi pikemminkin sanoa, että anime on totisesti tehty pienellä budjetilla. Täytyy kuitenkin todeta, että omasta mielestäni tällaiset "pikkuseikat" (okei, ne ON isoja seikkoja, mutta kuitenkin) eivät siltikään tee animesta huonoa, vaan alentavat sen uskottavuutta fanin silmissä. En usko, että Takahashikaan asiasta kovin iloinen on, olihan hän piirtotyyliinkin pettynyt. Moraalisesti ajateltuna animea pitäisi nimenomaan boikotoida - onko vielä jotain, mikä ei ole vain ja ainoastaan Weed animessa? Mietin myös, että miksi ihmeessä Weedistä on ylipäätään animea lähdetty tekemään, jos siihen ei olla viitsitty nähdä vaivaa, aikaa ja rahaa. Onko gingapiirit kuitenkin niin pienet, että "isommat" animet tallovat sen alleen?

Mietin myös sitä, että jospa animeen on pyydetty erikseen lupa käyttää Digimonien musiikkeja pienillä miksauksilla, jotka mukamas  tekevät musiikista erilaisemman kuuloista. Kieltämättä on aika huvittavaakin, että samoja musiikkeja on kehdattu käyttää Weedissä, kun Digimon on kuitenkin hyvin pitkälle tunnetuimpia anime -sarjoja. Miksiköhän Studio Deetä ei ole vedetty oikeuteen musiikin kopioimisesta? Entäpä jos musiikeilla onkin luvat?

Mitä nyt itse olen asiasta henkilökohtaisesti mieltä, niin en oikeastaan välitä asiasta rumasti sanottuna. Toisaalta taas en oikein osaa kommentoida asiaan juuta taikka jaata, koska en oikeastaan tunne lainkaan kyseisen kohun taustoja. Jos siis joku lukijoista asiasta tietää enemmänkin, voisi siitä tuonne kommentteihin kirjoittaa. Ehkäpä sitten osaan muodostaa selkeämmän mielipiteen asiaan.


Mitä tuntemuksia Weed -animen musiikki herättää sinussa?

37 kommenttia:

 1. Mietin sitäkin, että ovatko nämä animen biisit edes Studio Deenin käsialaa vai tulevatko ne joltakin ulkopuoliselta artistilta, kuten alku- ja lopputunnari? Vähän hölmöä sinällään käyttää kappaleita, jotka ovat melkeinpä suorat kopiot jostakin toisesta kappaleesta, kun animesta löytyy kuitenkin läjäpäin myös uniikkeja kipaleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Olisi kiva tietää tuohon vastaus. Weed -animen biisit on tosi mainioita, mutta kun tietää, että osa niistä onkin jo esitetty aiemmin muussa sarjassa, vie fiilistä vähän :(

   Poista
  2. GDW-animen soundtrackin on säveltänyt Y2 DOGS -niminen kokoonpano. Kyseessä on luultavimmin melko tuntematon yhtye, sillä siitä on saatavilla hyvin vähän tietoa. Sinänsä harmillista, että varsinkin Digimon-musiikin kopiointi on näinkin räikeää - kiinnitin asiaan huomiota jo katsoessani Weediä silloin, kun sitä vasta esitettiin Japanin TV:ssä. Tunnistin samankaltaisuuden välittömästi, sillä mieleeni tuli oitis Digimon Adventure 02:n alkutunnari, Target ~Akai Shougeki~. Reaktioni asian suhteen ovat kieltämättä edelleen hyvin ristiriitaisia; toisen artistin kappaleista inspiroituminen ja vaikutteiden ottaminen on erittäin yleistä ja usein myös musiikillisesti kehittävää, mutta suoranaista plagiointia en moraalisesti hyväksy.

   -Lycaon

   Poista
  3. Tiedätkö yhtään, onko musiikkeihin kysytty lupaa Digimon -animen säveltäjältä? Olisiko mitenkään mahdollista, että biisejä oltaisiin kierrätetty jotenkin?

   Poista
  4. Minulla ei valitettavasti ole tarkempaa tietoa, mutta olemassa olevien faktojen pohjalta voin esittää asiasta oman päätelmäni. Target ~Akai Shougeki~ -tunnuskappaleesta vastaa Wada Kouji, ja neljän ensimmäisen Digimon-sarjan taustamusiikit on säveltänyt mm. Sailor Moonista tunnettu Arisawa Takanori. Mikäli Y2 DOGS -yhtyeen jäsenillä ei ole läheisempää kontaktia kyseisiin artisteihin, on hyvin vaikea uskoa, että heillä olisi lupaa musiikin kierrättämiseen. GDW ei myöskään liity millään tavoin Digimonin musiikintekijöiden aikasempiin projekteihin, eikä heidän nimiään tietääkseni mainita oikeudenhaltijoina Weed-animen lopputeksteissä eikä tekijäluettelossa. Ylipäätään musiikin "lainaamista" eri sarjoihin tuskin tapahtuu, ellei kyseessä ole jatko-osa tai spin-off. Näin ollen kyse on ilmeisimmin silkasta kopioimisesta, mutta taustalla voi toki olla myös kunnianosoitus alkuperäisiä säveltäjiä kohtaan.

   -Lycaon

   Poista
  5. Mielenkiintoista, ettei kyseinen säveltäjä ole saanut asiasta mitään sanktioita. Vai onko?

   Poista
  6. En osaa sanoa, mutta jos on, niin ainakaan siitä ei ole tiettävästi uutisoitu julkisuudessa. Vaikka näyttöä kopioimisesta on olemassa, se tulee myös pystyä todistamaan oikeuskäsittelyssä, ja alkuperäisen materiaalin oikeudenhaltijoiden on tehtävä asiasta ilmoitus viranomaisille. En ole pahemmin perehtynyt Japanin suhteessa löyhään tekijänoikeuslainsäädäntöön saatikka oikeuskäytäntöihin, mutta GDW on melko tuntematon sarja, joten asian suhteen tuskin on esitetty suurempia vaatimuksia.

   -Lycaon

   Poista
 2. "En usko, että Takahashikaan asiasta kovin iloinen on, olihan hän piirtotyyliinkin pettynyt." Onko hän itse avautunut animesta jossain? Mitä hän tarkalleen sanoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni Takahashin viime Suomen vierailulla jossain Youtubessa löytyvässä haastettelussa häneltä kysyttiin asiaa ja hän sanoi vähän ympäripyöreästi, ettei ollut kovin tyytyväinen piirtotyyliin lukuunottamatta alkua ja loppua. En nyt tuota sanatarkkaan muista, mutta ilmaisi kuitenkin tyytymättömyyttään - hyvin nöyrästi kylläkin.

   Poista
  2. Minullakin on nyt hakusessa missä tuo oli, varmaankin jossain haastetteluvideossa, mutta sen verran muistan, että Takahashilta kysyttiin mitä mieltä hän on kummastakin animesta ja sensei vastasi olevansa molempiin hieman pettynyt, koska niiden tyyli ei muistuta hänen omaansa.

   Poista
  3. Juurikin noin se taisi olla. En tuota videota nyt jostain syystä löytänyt, mutta varmaan löytyy, kun vaan jaksaa kaivella.

   Poista
 3. Olisiko tätä aihetta voinut pohjustaa hieman enemmän? En tiennyt, että tällaista keskustelua on meneillään .w. Digimonista ei kyllä ole ekan kauden tunnareita lukuunottamatta juuri jäänyt musiikkeja päähän, niin en ole huomannut yhtäläisyyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä keskustelua ei ole hetkeen käyty, mutta mm. Kaksoissolan foorumilla on juttua asiasta.

   Poista
  2. Tänks, täytyypi käydä kurkkasemassa.

   Poista
 4. Oiskohan sen Y2 DOGSin taakse piiloutunut vaikkapa ko. Digimon-biisin esittäjä? Ei kyllä sitäkään kerrota missään, jos vaikka näin olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa minäkin pohdin samaa, joskin tämä vaikuttaa kovin epärealistiselta ajatukselta. Mikään ei kuitenkaan estä visioimasta erilasia mahdollisuuksia. :)

   -Lycaon

   Poista
 5. muistan vieläkin kun katsoin lapsena digimonia ja alkutunnarissa laulettiin (puhun nyt suomen kielisestä digimonista): voittamaton digiimon niin se on... jne jne XD

  VastaaPoista
 6. Digimonhan ei suinkaan ole ainoa lähde Weedin musiikeille. Exceed the Verge of Death on selvä plagiaatti/sämpläys Avalon -elokuvan kappaleesta Log In: https://www.youtube.com/watch?v=8clT2gJZeaQ sillä erotuksella, että Log In alkaa lyhyellä introlla ja sen kuoro-osuuksissa on sanoitukset, kun taas Weedin kappaleessa kuoro lähinnä huokailee.

  Ei voi kuin ihmetellä tätä laiskuuden määrää. Olen aika myötäileväinen samankuuloisten kappaleiden suhteen, mutta Weedin OST ei ole tainnut varsinaista sävellystyötä nähdäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas. Tuo kyseinen biisi on yksi suosikkejani animesta. Ärsyttävää, että siihen ei sitten olekaan nähty vaivaa sen kummemmin.

   Poista
  2. Tästä oli minunkin tarkoitus mainita. Surullista kyllä, mutta totta. :/ Pienen budjetin animet tuntuvat kärsivän tuotannon jokaisella osa-alueella, kun kustannuksista on jouduttu nipistämään eikä varaa ammattitaitoisten työntekijöiden palkkaamiseen ole. Tämä heijastuu ikävästi suoraan sarjan laatuun ja lopputuloksena on hyvin epätasainen kokonaisuus.

   -Lycaon

   Poista
  3. Niinpä. Mutta minkähän takia sitten anime on ylipäätään tehty, jos se on jouduttu tekemään noin pienellä budjetilla?

   Poista
  4. Sanos muuta. Studio Deenillä on usein työn alla monta animeprojektia yhtäaikaisesti, joten vähemmän tunnettu sarja jää helposti kokemattomampien työntekijöiden vastuulle ja sen on valmistuttava suhteettoman lyhyessä ajassa. Rahankäytön suunnittelun ja hallinnan suhteen onkin selkeästi ollut ongelmia, ja pienen budjetin ohella kiire loi varmasti jatkuvia paineita projektin pysymisestä aikataulussa. Aloitus- ja lopetusjaksoihin on tyypilliseen tapaan panostettu eniten, mikä näkyy suoraan muiden episodien heikommassa toteutuksessa. Studio taisi Weed-animen oikeuksista sopiessaan haukata liian ison palan kerralla.

   -Lycaon

   Poista
 7. Olen pohtinut myös Weed-animen taustamusiikista vastaavan kokoonpanon virallisuutta, sillä sen nimissä ei ole tiettävästi julkaistu mitään muuta materiaalia. "Y2 DOGS" kuulostaa ainakin omiin korviini nopeasti keksityltä, koira-aiheiseen sarjaan sopivalta nimeltä, jonka turvin on saatettu koota sekalainen ryhmä artisteja säveltämään kappaleita kiireisellä aikataululla. Jäsenten määrästä ei ole ainakaan itselläni tietoa, mutta monikkomuotoinen nimi viittaisi vähintään kahteen henkilöön. Tätä teoriaa tukee ainakin se, etteivät säveltäjät halua esiintyä oikeilla nimillään - he siis tuskin työskentelevät muutoin yhdessä, ja Weed-animen musiikki on hyvinkin voitu toteuttaa yksittäisenä yhteistyöprojektina.

  -Lycaon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, itsekin ihmettelin tuota nimitystä. Senpä takia en välttämättä lähtisi väittämään musiikkeja kopioiduiksi, ennen kuin asiasta tiedetään tarkemmin.

   Poista
  2. Saatan toki olla vähän kyyninen, mutta itse voisin jopa veikata, ettei Y2 DOGSin takana vaikuta yksikään ammattimuusikko, vaan kyseessä on peitenimi yhdelle tai useammalle ihmiselle, jonka ainoa tehtävä on ollut sämplätä olemassa olevista kappaleista uuden kaltaisia jollakin sävellysohjelmalla. En tunne japanilaista tekijänoikeuslainsäädäntöä, mutta peitenimi voi hyvinkin suojata studiota kopiointisyytteiltä. Studiohan voi aina väittää tilanneensa musiikit ko. muusikkoryhmältä alihankintana, jolloin tekijänoikeusrikkomus lankeaisikin heidän niskaansa, mutta kippas kappas, muusikkoryhmää ei ole olemassakaan, joten ketään ei voida haastaa. Ymmärtääkseni piraattikopioiden tekijät yms. tekijänoikeuksien ammattimaiset rikkojat käyttävät vastaavanlaista taktiikkaa toimissaan.

   Poista
  3. Juurikin näin. Lähestyin itse aihetta hieman optimistisemmasta näkökulmasta, sillä en faktatiedon vähäisyyden takia halunnut kärjistää liikaa. Ammattimuusikot toimivat harvoin peitenimen alla, tuohan jokainen sävellystyö heille lisää meriittiä ja tunnettavuutta. Toisaalta omalla nimellä esiintyminen asettaa artistit myös vastuuseen teoksistaan, joten he tuskin ottaisivat riskiä syyllistyä kopiointiin. Näin ollen uskaltanen kallistua samoille linjoille Volin kanssa - musiikkivastaavat eivät vaikuta oikeilta ammattisäveltäjiltä.

   -Lycaon

   Poista
 8. Kopioituja taustamusiikkeja olen itsekin animesta bonggannut, esim lopputaistelun kohtauksessa jossa Weed nousee seisomaan 'herätessään henkiin' taustalla soi pätkä Ôkami-videopelin OSTista, ehkä vähän muokattuna tosin.
  ...Ginga Densetsu Budget

  VastaaPoista
 9. Digimonin ensimmäisten kausien musiikkien säveltäjä on muistaakseni kuollut 2005. Digimon 02 ja Digimon Tamers eivät ole ainoat sarjat, jotka ovat joutuneet törkeän kopioinin uhriksi: Avalon-leffasta (jonka soundtrackin on säveltänyt Kenji Kawai, mm. kuuluisan Ghost In The Shellin säveltäjä) on pöllitty Log In (jonka joku mainitsikin ylempänä) ja Kaksoissolan foorumeilla joku pisti linkin raitaan jostain samuiraileffasta, jossa oli selkeästi sama sävelmä kuin Weedin Crisis Of Life And Deathissa. Mielestäni GDW-animen musiikit ei ansaitse mitään kehuja, kun kaikki biisit on röyhkeästi pöllitty niiltä, jotka oikeasti osaavat säveltää. Itse artistina tiedän tuskan, kun joku toinen ratsastaa kunniaan omalla teoksellasi (Sangatsu mangan piirrustuskisan alle 12-sarjanhan alun perin voitti meikältä kopioitu piirros). Yritän itse kertoa tätä ihmisille ja levittää tietoa tästä vääryydestä mitä Studio Deen on tehnyt.

  ~Yamashita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita on sitten vissiin useampiakin. Tosi outoa, ettei asiasta ole koskaan ollut sen suurempaa juttua tai kohua. Outoa, ettei GNG:n suhteen ole sama juttu, vaikka ginga vissiin Japanissa on loppujen lopuksi aika pieni nimi?

   Poista
  2. Oletan GNG:n olleen aikanaan hieman isompi tapaus, manga-versio voitti arvostetun Shogakukan Manga Awardin mutta Weed ei ole saanut mitään. Ja 80-luvulla osattiin panostaa sarjoissa laatuun hieman enemmän.

   ~Yamashita

   Poista
  3. Totta. Nykypäivän CG-animaatiolla kyllästettyjä sarjoja katsoessa tulee usein muisteltua kaihoisasti aikaisempia vuosikymmeniä, jolloin jokainen animaatiokalvo sekä taustat maalattiin vielä kokonaan käsin. Jatkuvasti lisääntyvän tietokoneanimaation myötä tarkkuutta vaativa työprosessi on muuttunut vaivattomammaksi ja tekniikkakeskeisemmäksi, mikä näkyy suoraan laadullisesti heikkojen sarjojen määrän kasvuna. Anatomiavirheet, kankea animaatio ja huolittelematon lopputulos ovat yleistyneet selvästi, kun taitavimmat veteraanit ovat jo siirtymässä eläkkeelle.

   Oumi Goroun sävellystyö GNG:n parissa on kyllä kaunista kuunneltavaa. Vaikka se myötäileekin pitkälti perinteistä 80-luvun tyyliä, musiikki on erittäin tunnelmallista ja huolellisesti toteutettua. Siitä huokuvat sydämen palo ja luomisen ilo, jotka tuntuvat puuttuvan monilta nykyajan artisteilta - Y2 DOGS mukaan lukien.

   Pahoittelen, jos eksyin liiaksi aiheesta. :')

   -Lycaon

   Poista
  4. Ei mitään, mahtavaa saada hyviä kommentteja :) ja totta, weed -anime ei tosiaankaan ole ainut möhläys, vaan niitä on muitakin.

   Poista
 10. Nonniin, nyt meikä löysi tämän: http://www.youtube.com/watch?v=_qtmj8ZG6bQ Kuunnelkaa kohta 1:25-2:00 pitäen Weedin Crisis Of Life And Death mielessä.

  ~Yamashita

  VastaaPoista
 11. https://www.youtube.com/watch?v=OzKaMKwVdjA tämäkin musiikki taitaa löytyä weed-animesta

  VastaaPoista
 12. En tiedä onko tätä jo joku kommenteissa kertonut, mutta Digimon tamerssissa sillointällöin pyörii (lähestulkoon) täysin samanlainen kappale kuin Weedissä. (esim siinä kohtaa kun Weed etsii Hougenia ja näkee tämän hyppäävän rotkoon ja huutaa vielä perään) Suurena Digimon- ja Ginga fanina tämä on aika häiritsevää.

  VastaaPoista
 13. http://hammasnurkka.vuodatus.net/lue/2016/03/weed-animen-musiikit-plagiaatteja

  Innostuin tämän artikkelin ja kommenttienne pohjalta kirjoittamaan itsekin blogiini aiheesta! :)

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)