perjantai 18. heinäkuuta 2014

Suurennuslasin alla: Sasuke

Sasuke on varmasti yksi niistä ginga -hahmoista, joka herättää faneissa närästystä. Tokkopa tuo ole sinänsä mikään ihme, sillä hahmosta ei tunnu oikein olevan minkäänlaista hyötyä mangassa saatika animessa. Ylipäätään Sasuke tuntuu olevan sellainen pelle -hahmo, jonka tarkoitus on ilmeisesti vain saada tarinaan huumoria mukaan ja naurattaa lukijoita, mutta itse saan hahmon pelleilyistä vain harmaita hiuksia.

Silloin aikanaan, kun Weedistä vasta alettiin tietää Suomen kamaralla, olin totaalisen rakastunut shiban ulkonäköön. Taisin jopa tuolloin ala-asteikäisenä nimetäkin itseni Sasukeksi nettimaailmassa ja siitä lähtikin se legendaarinen alamäki, jossa käyttäjät menivät sekaisin, kun jokainen halusi pitää nettinimenään jonkin tietyn hahmon nimeä. Minuthan siis tunnettiin Sasuken lisäksi hetken aikaa Shirona ja Weedinäkin, kunnes päädyin hieman omaperäisempiin nimivalintoihin.

Olen aina sanonut puolileikilläni gingaa fanittavien olevan vähän turhan tosikkoja gingassa olevan huumorin suhteen ja itsekin kieltämättä kuulun siihen porukkaan. Jotenkin olen pitänyt gingaa aina niin vakavana sarjana, ettei siihen sovi ylimääräinen pelleily. Toisaalta taas, kun asiaa miettii vähän avarakatseisemmin, on ihan hyväkin, että sarjassa esiintyy näitä huumorihahmoja, joita nyt tietysti löytyy varmaan kaikista olemassa olevista sarjoista. Huumorilla saadaan sarjan vakavuutta laskettua, mutta en sitten tiedä allekirjoitanko välttämättä niitä pieru kakkahuumorikohtia, joita etenkin GDW:ssä on aika paljon.

Mutta takaisin Sasukeen. Hahmo on mielestäni ulkoisesti suloinen, ehkä turhankin suloinen. Sellainen, joka ei sovi taistelemiseen, kuten vaikkapa akitat ja huskyt. Käsittääkseni shiba on myös melko pienikokoinen koira (korjatkaa, jos olen väärässä), joten ei ihmekään, että Sasuken rooli on vähän toisenlainen muihin pystykorviin verrattuna.

Kun näin Weed -animen ensimmäisen kerran, olin pettynyt Sasuken roolitukseen. En pitänyt sen pelleilystä saatika ääninäyttelijästä, joten makuni hahmoon meni tyystin. Sen sijaan annan hahmolle pisteitä siitä, että se yrittää olla hyvä soturi niin mangassa kuin animessakin. Siitä tosin en tiedä onnistuiko hahmo vakuuttamaan koskaan ketään urheudellaan, mutta onhan tuo hyvänen aika persoonallinen!

Minua ärsyttää Sasukessa sen huolimattomuus ja asioiden sössiminen. Inhoan oikeassa elämässäkin huolettomia ihmisiä, joten ei ihmekään, että shiba pistää sappeni kiehumaan. Animessa se vahingossa ilmiantaa GB:n Hougenin alaisille ja mangassa se säätää kaikenlaista epämääräistä GB:n ja Kyoshiron kanssa. Olen itse asiassa miettinyt, että miksiköhän Kyoshirosta tehtiin pelleilijä GB:n ja Sasuken ohelle, kun hahmo oli alunperin hyvin soturimainen ja kiivasmielinen? En pidä lainkaan kishun pelleilyroolista, siitä olisi ollut paljon parempaankin!

Täytyy kuitenkin sanoa, että nyt apinasaagan myötä olen alkanut löytämään Sasukesta paljon hyvääkin. Hougen -saagassa shiba oli ehkä yksi turhanpäiväisimpiä hahmoja lukuunottamatta mangan alkupuolta, jossa sen tarina ihmisperheessä kosketti suuresti. Osan 30 jälkeen hahmo on tehnyt suuren skarppauksen. Sille annettiin tärkeitä tehtäviä, esimerkkinä nyt viimeisimpänä keskustelua herättänyt tehtävä hakea Oun lauma Weedin ja Yukimuran joukkojen avuksi. Moni on tuntunut ajattelevan, että Sasuke laitettiin viestinviejäksi ainoastaan siksi, ettei se olisi tiellä taistelussa (missä tosin itsekin olen samaa mieltä osittain), mutta en usko asian olevan ihan niin, jos asiaa ajatellaan Weedin kannalta. Kuten olen arvosteluissani todennut, ei Sasuken valinta viestinviejäksi mikään typerä veto ollut akitalta ja vielä vähemmän se oli ajattelematonta, ellen nyt aivan väärin tulkitse asiaa. Mielestäni Weed nimenomaan halusi antaa shiballe haasteen, jossa se saisi näyttää olevansa kunnon soturi. Samalla Sasuke sai mahdollisuuden osoittaa Weedille kykenevänsä niinkin vaikeaan tehtävään - olihan Ouun kuitenkin satojen kilometrien matka, jonka aikana Sasuken anturatkin vuosivat verta, mutta koira ei siltikään luovuttanut patikoinnissaan. Lisäksi hahmo oppi selviämään yksin ilman pelleporukkaansa ja uskon, että Weed antaa Sasukelle kehut tämän saatua (toivon mukaan) tehtävänsä päätökseen. Mielestäni se, että Weed lähetti Sasuken viestinviejäksi kertoo, että akitasankari luottaa shibaan, vaikkei tämä välttämättä se kaikista paras taistelija olekaan. Weed hyödyntää alaistensa parasta osaamista. Toinen on hyvä taistelemaan ja kolmas on nopea jaloistaan. Sasuken vahvuus on viestinviejän tehtävä, sekä tietystikin lauman hauskuuttaminen GB:n ja Kyoshiron kanssa.

Mielestäni Sasukelle voisi nostaa hattua myös siitä, että se ikään kuin kasvaa sarjan aikana. GDW:n ensimmäisissä osissa hahmo on oikea pelkuri ja vähän itsekäskin, mutta sarjan edetessä Weed saa hahmon tajuamaan, mitä oikeudenmukaisuus ja lojaalius tarkoittaa ja näin ollen Sasukesta kuoriutuu Oun soturi. Sasuke ehkä on turhan pellemäinen, enkä sitä sen hyvienkään puolien takia osaa ottaa oikein tosissani, joten GDW:n osa 33 yllätti minut täysin. Sasuke osaa sittenkin ottaa asioita vakavasti ja se todella haluaa näyttää olevansa hyvä ja luotettava soturi.

Mitä mieltä olet Sasukesta? Millasia tuntemuksia hahmo herättää?

7 kommenttia:

 1. "Käsittääkseni shiba on myös melko pienikokoinen koira (korjatkaa, jos olen väärässä)"

  Shiba on tosiaan pienikokoinen rotu. Sen paino on noin 8-10 kg ja säkäkorkeus uroksilla 40 cm ja nartuilla 37 cm (sallittu vaihtelu +-1,5 cm).

  Ja vertailukuvaksi akitan paino on noin 21-50 kg ja säkäkorkeus uroksilla 67 cm ja nartuilla 61 cm (sallittu vaihtelu +-3 cm)

  VastaaPoista
 2. Itse pidän Sasukesta paljon, ulkonäkö on ihana ja hahmo on sieltä persoonallisimmasta päästä kun vertaa enemmän tai vähemmän täydellisiin sotureihin. Huumorin laatu hällä voisi tosin olla parempaa, mutta sehän ei ole vain Sasuken vika vaan koko sarjan huumorintaso aiheuttaa itsessäni vain myötähäpeää..
  En kauheasti ihmettele Kyoushiroun vetämistä huumoripoppooseen; monissa anime- ja manga-sarjoista löytyy se vakava / viileä tyyppi joka vedetään tekemään kaikkea hölmöä ja noloa. Se olisikin ollut hauskaa, jos Jerome olisi päätynyt tähän rooliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Huumorin laatu voisi olla vähän parempaa, niin Sasukestakin varmasti kuoriutuisi tosi hauska hahmo. Ylipäätään gingan huumori on vähän niin ja näin. Itse pidän enemmän sarkastisesta huumorista.

   Luojan kiitos Kyoshiro eikä Jerome. Siitä ei olisi tullut mitään xD

   Poista
 3. Minun mielestäni Sasukessa ei erityisemmin mitään vikaa ole, vaikkei se kyllä lempihahmoihini kuulukaan. Pidän jopa oikeastaan tuosta Sasuken pelleillystä GB:n ja Kyoushiron kanssa, vähän huumoria sarjaan. :D Ja tosiaan Sasuke oli kyllä tosi urhea osassa 33 kun jatkoi tehtäväänsä eikä luovuttanut ja jäänyt sinne metsään makoilemaan. :)

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)