tiistai 31. maaliskuuta 2015

Sukupuuton partaalla(ko)?

Välillä sitä pysähtyy miettimään omaa faniuttaan ja sitä, miten aktiivinen esimerkiksi itse olen nykyään gingafandomissa. Olen jo jankuttanut useaan otteeseen, mutta sanotaan nyt vielä kerran kuitenkin, että Tähdenlento ja ylipäätään gingaan liittyvät asiat ovat jääneet huomattavasti vähemmälle huomiolle ja innostukseni sarjaa kohtaan hupenee koko ajan, aivan kuten silloin kultaisina teiniaikoina. Koskaan se ei kuitenkaan ole kuollut, eikä ole nytkään. Totuus on kuitenkin se, että uusia aiheita alkaa olla hankala keksiä ja senpä takia tekstejä ilmestyy harvaksemmaltaan, korkeintaan 2-3 per kuukausi. Mieluummin tuotan kunnollista tekstiä kuin äkkiä yhdeltä istumalta suhaistua shaibaa, kuten blogin alkuaikoina tuli tehtyä Toivottavasti lukijani eivät kuole tylsyyteen ja menetä toivoaan suhteeni :D

Blogin Facebook sivulla on tällä hetkellä 332 tykkäystä, mikä on huikea määrä! Kiitos kaikille jälleen, taisin viimeksi kiitellä 200 lukijan kohdalla. On hienoa, että aktiivisia lukijoita löytyy myös muualta kuin bloggeria käyttävistä. Tunne siitä, että blogilleni on edelleen lukijoita, lämmittää mieltä ja saa inspiraation pysymään ainakin jollain tasolla hengissä. Uutta tekstiä on luonnoksissa koko ajan, mutta niiden julkaisuväli on pidempi, sillä pyrin ne nyt hiomaan kunnolla loppuun saakka. Tällä hetkellä olen aktiivisempi muissa kuvioissa ja toilailuitani voi lueskella lifestyle blogistani, Zombiecasta.

..Mutta siis, tarkoitukseni ei ollut tällä kertaa puhua omasta blogistani, vaan gingafandomista ylipäätään. Omaa faniuttaan miettiessä tulee väkisinkin mietittyä koko fanikuntaa. Kestääkö tämä ikuisesti? Kuten sanotaan, kaikki loppuu aikanaan ja jos realistisesti ajatellaan, niin tätä menoa gingafanikunta saattaa kuolla tai vähintään harventua hiljalleen. Vaikka koko ajan ilmestyy uusia suomennoksia, oheistuotteita ja jopa uusia tarinoita, tuntuu, että yhä harvempi fani niistä enää innostuu niin paljoa, kuin esimerkiksi GNG:n ja GDW:n suomennos uutisten aikoihin innostuttiin. Foorumeilta lukee väkisinkin kommentteja siitä, että tämän jutun hohto alkaa mennä pilalle, kun sarjat vain jatkuvat ja jatkuvat ja kuten Akamellekin kävi, loppuivat lyhyeen.

Toki uusista tarinoista ja jutuista innostutaan edelleen, mutta jotenkin tuntuu, että se innostus ei enää ole yhtä suurta kuin pari vuotta sitten. Joko me fanit olemme saaneet haluamamme? Mm. GNG, GDW, Shin Gaidenit, Weed Gaiden, Taidekirja, Fang ja Gamu on jo suomennettu, joten onko kustantajilla tai itse Takahashilla enää antaa meille enää mitään uutta, mistä saada juttua aikaiseksi ja mistä innostua yhtä paljon kuin GNG animen julkaisemisesta Suomessa?

En väitä, että ginga olisi teemana rajallinen aihe esimerkiksi blogeissa tai varsinkaan foorumeilla, mutta kun uutta, oikeasti hyvää ja kivaa materiaalia ei enää ole tarjolla, alkaa niin sanotun "vanhan" jauhaminen käydä kyllästyttäväksi. Joskus tuntuu, että erityisesti GNG on koluttu monelta eri näkökannalta läpi alkaen hahmoista sarjan teemoihin ja näin varmasti käy Weedillekin, jahka se on ensin ilmestynyt kokonaan. Tietysti Weedissä viehättää vielä se, että kaikkia saagoja ei ole vielä saatu suomeksi, mutta sekin aika varmasti koittaa.

Kuulostan varmasti kauhean pessimistiseltä. Tietysti on faneista kiinni, miten paljon sarja saa näkyvyyttä ja uutta porukkaa mukaan. Esimerkiksi Suomen Hopeanuoli-fanit ry tekee asian eteen paljon töitä ja myös Kaksoissolan foorumi tuntuu pyrkivän fanien innostamiseen. Se on hienoa, sillä itse voin myöntää olevani niin laiska ja "tuokaa kaikki mulle eteen nyt heti kiitos" -asenteinen tällä hetkellä, että en voi muuta kuin arvostaa niitä, jotka vapaaehtoisesti haluavat asian eteen tehdä töitä. Mutta riittääkö pelkkä fanien oma-aloitteisuus? Pitäisikö sarjan luojan itsensäkin rohkaistua kokeilemaan jotain ihan uutta? Keskittyä esimerkiksi lyhyttarinoihin tai panostaa sarjan toimivuuteen ja mielenkiintoon keksimällä aivan uudenlaisia juonenkäänteitä ja -kuvioita?

Mitä mieltä te muut olette? Onko gingafandom sukupuuton partaalla vai onko se vielä täydessä loistossaan?

7 kommenttia:

 1. Omasta mielestä ei ole sukupuuton partaalla. Jokaisessa fandomissa on varmasti aina nousu-ja laskukausia, nousukausia Gingassa ovat varmasti olleet GNG- ja GDW-mangojen suomentaminen. Olen aika varma, että Orion tullaan suomentamaan Weedin jälkeen ja uskon, että fandom jälleen "herää henkiin" vielä enemmän, jos tällainen uutinen tulee. Luulen, ettei fandom ole ns. "räjähtänyt" loistoon noiden pikkusarjojen takia siksi, koska ne ovat pikkusarjoja tai pelkkiä yksittäismangoja. Voi toki olla, ettei Orionkaa saa fandomissa aikaan suurta kuhinaa, koska siitä ei ole animea jonka kautta fanit olisivat voineet siihen jo tutustua ja koska siitä ei tosiaan tiedetä niin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että jos Orionista joskus tulisi anime, se räjäyttäisi fandomin taas isompaan loistoonsa ja aktiivisuus lisääntyisi esim foorumeilla.

   Poista
  2. Jep. Juurikin Orion anime tai vastaava iso juttu saattaisi nostaa fanien innostusta.

   Poista
 2. Gingan suosio perustuu paljon nostalgiaan ja mangan aikoinaan salamyhkäiseen maineeseen, kun sitä sai katsella vain muutamina skanneina netistä tai maksaa itsensä kipeäksi ostaakseen pokkareita. Nyt Takahashin teoksia tuodaan Suomeen kuin liukuhihnalla, vähän väliä tulee uutinen uudesta suomijulkaisusta. Tämänhän pitäisi olla hyvä asia, mutta kaksiteräisenä miekkana se tekee Gingasta vähemmän eksoottisen ja haluttavan. Itselläni Takahashin fanitus on huomattavasti laantunut kun olen päässyt oikeasti lukemaan hänen teoksiaan, joista osa on suorastaan huonoja, itseään toistavia ja puuduttavia. Weed -anime on yleinen naurun aihe ja vaikka se varmasti onnistui tutustuttamaan monia uuden sukupolven tyyppejä Gingaan on se silti täysin epäonnistunut tekele ja himmensi ihmisten mielikuvaa alkuperäisestä GNG:stä. Ja eipä se manganakaan niin ihmeellinen ole ollut. Yksinkertaisesti sanottuna Suomen fanit ovat yliannostuksen vaarassa. Tässä vaiheessa olisi hienoa saada uusi HYVIN TEHTY anime, jonka ei välttämättä tarvitsisi edes olla Gingaan liittyvä. Sillä onko Orionista ainesta kiinnostavaksi animeksi, kun niin moni on kuvaillut mangaa tylsäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta turiset. Aikoinaan gingaan liittyviä juttuja oli hauskaa spekuloida ja tietysti niiden mystisten asioiden selville tuleminen sai kaikki fanit innostumaan 110%:sti. Ja joo, tuo on ihan totta, että julkaisuja tulee kuin liukuhihnalla ja ainakin sen takia itseltäni on kadonnut se tietynlainen mystisyys ja spekuloinnin tarve niiden johdosta. Toki on hienoa, että näitä julkaisuja tulee, mutta se aikaväli vain saisi olla aina pidempi kuin se pari kuukautta.

   Poista
 3. Jos aiheista on puute voisit vaikka miettiä miksi Ginga on lyönyt läpi juuri Suomessa ja muualta maailmasta löytyy vain yksittäisiä faneja. Toinen aihe voisi olla Gingan vertailu muihin samankaltaisiin animaatioihin, esim. Wolf's Rainiin, Baltoon ja Kaukametsän pakolaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ensimmäistä ehdotusta olen itse asiassa käynyt läpi joskus vuosi kaksi sitten, taisi olla nimellä "Miksi rakastamme Hopeanuolta" tai vastaavaa.

   Mutta kiitos ehdotuksista :)

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)