lauantai 27. lokakuuta 2012

When the one becomes another

Otsikko kertoo jälleen puolestaan. Muuttuiko kenenkään muun käsitys Ginga hahmoista luettuaan ensimmäistä kertaa suomennetun mangan? Ja tällä hetkellä puhun siis GNG ja GDW hahmoista. Kaikkihan me olemme kummantkin animet nähneet ja muodostaneet sitä kautta suosikkimme, mutta kun käsiinsä saa alkuperäisen teoksen, mangan, hahmot voivat hyvinkin poiketa siitä, mitä ne animessa ovat. Ainakin GNG mangan kohdalla petyin muutamaan hahmoon, koska anime antoi niistä aivan erilaisen käsityksen. Sen sijaan GDW hahmojen persoonat nousivat miellyttävällä tavalla esiin ja nosti sitä kautta ko. sarjaa silmissäni.

Miten siis eri hahmojen persoonat muuttuivat mangasta animeen? Kuinka suuria nämä erot ovat ja haittaavatko ne? Miksi niitä ylipäätään on muutettu? Muuttuiko joku suosikkihahmosi inhokiksesi lukiessasi mangan? Kysymyksiä on niin monta, etten edes jaksa ajatella niin pitkälle.. Mutta tässä hieman omia havaintojani, joita olen tehnyt GNG ja GDW mangojen hahmoista. Vertailussa siis hahmot(luonteet, ulkonäkö jne.) animessa ja mangassa. 

GIN
Gin on mielestäni säilynyt melko paljon ennallaan animessa. Mangassa hahmo on enemmän epävarmempi ja tuntuu toisinaan selviävän taisteluista vain tuurilla, kun taas animessa Giniä voisi kutsua oikeaksi supertähdeksi. Animessa hahmo tuntuu olevan ylivoimaisen vahva, vaikkakin pohdiskelee asioita samalla tavalla kuin mangassa. Kummassakin Gin on hyvin naiivi, mutta jostain syystä olen rakastunut tähän epäonnistuvaan ja epävarmaan manga-Giniin. Ulkonäkö ei poikkea paljoa, tosin omaan silmääni hänen ruumiinrakenteensa on mangassa hitusen pentumaisempi kuin animessa.

KUROJAKI

Manga-Kurojakiin petyin kyllä. Animessa se johtaa laumaansa, on uskottava pahis ja oikeasti vihaa Akamea kaikesta sydämestään, mutta mangassa.. Mikä pelkuri! Kurojaki tuntuu todella heikolta, raukkispahikselta, joka pakenee heti, kun isompi lauma käy päälle. Anime-Jaki on kyllä ehdottomasti enemmän mieleeni. Animessa se on ylpeä ninjakoira, joka on hyvä taistelemaan, mutta manga kyllä saa hahmon todella laimeaksi ja tyhmäksi. Ulkonälllisesti hahmo on melko sama, ainut ero on tuo kaulapanta.

BILL
Anime-Bill jää omaan makuuni todella etäiseksi, mutta mangassa siitä saa jotenkin paremman otteen. Animessa Bill on hyvin asiallisen oloinen, eikä sitä oikein Ryöväriksi voi kutsua. Sen sijaan mangassa tuo dobermanni on pahempi suustaan, mutta silti herrasmies. Mangassa Bill on esillä paljon enemmän, kun animessa sen osa jaa hyvin lyhyeksi. Ulkonäöllisesti pidän enemmän anime-Billistä, koska mangassa se on paljon hintelemmän näköinen ja kasvoistaan näyttää hevoselta.. XD

HAKURO
Ensinnäkin. Vitsi, mikä muutos animeen! Järkytyin ihan mielettömästi, kun näin ensimmäistä kertaa Hakuron värillisen mangakuvan. Se on mustavalkoinen!! Ja animessa se on ihan eri värinen. Hirveä shokki, tosin luulen tuon anime-Hakuron ulkonäkömuutoksen johtuvan siitä, ettei hahmoa sotkettaisi Kisaragiin. Animessa Hakuro tuntuu tosi oudolta, jopa hauskalta tyypiltä. Mangassa sen sijaan se on paljon asiallisempi, eikä yhtään niin kiinnostava kuin animessa. 

KUROTORA
Huomattavasti pääsee paremmin esille mangassa kuin animessa. Animessa hahmo on "vain yksi tiikeriveljeksistä", mutta mangassa hahmo on paljon aggressiivisempi ja näyttävämpi - selvästi tulee veljeksistä eniten esille ja jää mieleen. Ilmankos meidän Mustatiikerimme on monien Ginga-fanien suosikkihahmo. GNG:ssä hahmo on ihan ok, mutta GDW:ssä jopa todella ärsyttävä, enkä millään jaksa lukea kohtauksia, jossa tämä hahmo esiintyy. GDW anime-Kurotora on jotain ihan hirveää, sillä se eroaa todella paljon GNG anime-Kurotorasta ulkonäöllisesti. 

CROSS
Anime-Cross on selvästi poikamaisempi ja korostaa miehiyttään. Esimerkiksi GNG animessa, kun Gin estää Chutoraa taistelemasta Crossin kanssa, Cross hermostuu asiasta. Mangassa hän taas korostaa naiseuttaan, mutta vakuuttaa olevansa yhtä voimakas kuin mieskin. Ei suuri muutos, mutta pidän siitä, että Cross on ylpeä siitä, että on nainen, joka on tunnustettu ainoaksi urooksi Oun joukossa.

WEED
Weedin anime ja mangaversiot poikkeavat toisistaan aika lailla. Tietysti Weed on kummassakin versiossa paljon täydellisempi kuin mitä Gin oli koskaan, mutta animessa tämä täydellisyys korostuu todella ärsyttävällä tavalla, joka on usean fanin saanut takomaan päätään seinään. Manga-Weed on siis ehdottomasti onnistuneempi ja siitä pidänkin paljon enemmän. Anime-Weed on ollut jo pitkään mustalla listallani, koska se ei tee koskaan mitään väärin ja on yltiömäisen vahva verrattuna muihin hahmoihin. Toivon mukaan mangassa saamme ihastella jossakin kohtaa erehtyvää, kunnolla epäröivää Weediä.

MEL/MER
..Kuka miksikin haluaa sanoa, mutta tämä hahmo on aina ja ikuisesti minulle Mel. Anime-Mel on huomattavasti ärsyttävämpi kuin mangaversionsa. Animessa Melin ihailu Weediä kohtaan on vedetty liian yli, mutta mangassa ihailu on hillitympää. Mangassa Melin rohkeutta on korostettu, kun anime puolestaan tuntuu tekevän siitä pelkurimaisemman - vaikkei hahmo muutenkaan mikään rohkeuden esikuva olekaan. 

Kummassakin animessa ja mangassa on hahmoja, joiden luonteita ja jopa ulkonäköä on menty tavalla tai toisella käpälöimään. Mielestäni näitä luonteenmuutoksia on tapahtunut enemmän GNG:ssä kuin GDW:ssä. GDW:stä tosin en vielä voi sanoa paljon mitään, koska sarjan suomennoksessa ei ole vielä päästy niin pitkälle, että muita hahmoja voisi alkaa analysoimaan. Hahmoja on varmasti enemmän listattavaksi, mutta tässä on minun kokoelmani tällä erää. 

Mitä mieltä itse olette näistä muutoksista? Haittaavatko ne? Pidättekö enemmän hahmon manga- vai animeversiosta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)