perjantai 4. lokakuuta 2013

Vertailussa: GNG manga ja anime

Kaksoissolasta napattu aihe, mutta päätin pohtia asiaa hieman tarkemmin blogissani. Itse asiassa minun oli kauan sitten tarkoitus tehdä aiheesta postaus, mutta se sitten jotenkin vain jäi. Mangan ja animen välisiä eroja olen useampaan otteeseen pohtinut GNG:n ja GDW:n välillä, mutta tältä kantilta en asiaa ole pohtinut. Pohdinnan aiheena tällä kertaa siis se, missä manga onnistui animea paremmin ja toisin päin.

MANGA ONNISTUI ANIMEA PAREMMIN....


1. Lopetuksessa. Mangan lopetus, jossa Gohei kuolee syleillessään Giniä on mielestäni koko mangan parhaimpia kohtauksia. Se on tunteikas ja sopii hyvin tarinan päättämiseen, vaikka se kovin surumielinen onkin. Jännä sinänsä, että vaikka kohtaus liittyykin susiosaan, se on silti erinomainen kohtaus, joka mielestäni oltaisiin voitu jollakin tapaa lisätä animeenkin.

2. Chibin/Tesshinin roolituksessa. Mielestäni oli hyvä idea kasvattaa Chibiä tarinan aikana. Se oppi puhumaan ja Akame jopa opetti sitä saalistamaan. Jotenkin harmi, ettei Chibistä tehty "suurempaa" hahmoa animessa, vaan se jäi sellaiseksi pikkupentu osaan ja sen takia hahmo onkin mielestäni GNG:ssä vähän yliarvostettu, vaikka hurjan söpöhän tuo onkin.

3. Kisaragin pennut. Vaikka mutsulaisia olikin useampi, mielestäni oli todella hyvä veto Takahashilta, että lauman johtajalla oli pentuja, jotka lopulta kuolivat. Tällaista dramatiikkaa olisi saanut olla ehkä animessakin, enkä usko sen olleen ehkä kovin vaikeakaan toteuttaa. Toisaalta, hahmot eivät olleet kovinkaan tärkeitä, joten niiden oleminen tarinassa hetkellisesti ei varsinaisesti olisi avittanut juonta eteenpäin.

4. Hahmojen luonteiden eroavuus. Tällä tarkoitan siis sitä, että jokainen tärkeä tai vähemmän tärkeämpi sivuhahmo erottuu jo pelkän luonteensa ansiosta. Jokaisella hahmolla on täysin omanlaisensa luonne, eikä kukaan sotkeudu massaan. Esimerkiksi Bill on mangassa paljon persoonallisempi hahmo kuin animessa, samoin kuin Musashikin. Animessa tuntuu, että hahmot erottaa vain äänestä, enkä ennen mangaa ole koskaan oikein osannut kuvailla, minkä luonteisia sivuhahmot todella ovat.

ANIME ONNISTUI MANGAA PAREMMIN...


1. Gin. Vaikka pidän ja rakastankin Ginin mangaversiota, joka on epävarma itsestään, silti kallistun enemmän animen puoleen. Vaikka Gin onkin hyvin täydellinen ja se saattaa ärsyttää monia, se on kuitenkin nöyrä, niin kuin kuuluukin. Pidän myös hahmon äänestä niin japanilaisessa kuin suomalaisessakin versiossa.

2. Kogat. Tästä on ollut puhetta jo monet kerrat, mutta menkööt.. Kogat ovat animessa paljon rohkeampia ja ennen kaikkea uskottavampia pahiksia kuin mangassa, jossa ne tuntuvat pelkäävän heti jouduttuaan pinteeseen. Tätä tuskin tarvitsee sen kummemmin enää ruotia, kun asiaa olen pohtinut mm. igoja ja kogia käsittelevässä tekstissäni.

3. Hahmojen ulkonäöt. Mangassa toki hahmot ovat kaikki hyvin samannäköisiä mustavalkoisuuden takia, mutta värikuvissa värikirjo on hyvin yksitoikkoista. Esimerkiksi pidän Hakuron ulkonäöstä paljon enemmän animessa kuin mangassa, sillä animessa se erottuu hyvin edukseen. Pidän myöskin anime-Johnin kuvioinneista enemmän kuin manga-Johnin, vaikka eipä tuossa mangaversiossakaan sinänsä vikaa ole. Hahmo on animessa vain jotenkin aivan omanlaisensa, ei sellainen perus sakemanni, joita näkee jatkuvasti.

4. Tunnelma. Vaikka tämä onkin vähän sellainen niin-ja-näin asia, mielestäni animessa tunnelma on täysin erilainen kuin mangassa. En tiedä, johtuuko se siitä, että animen miellän niin nostalgiseksi ja tutuksi, mutta jostain syystä manga tuntuu paljon vieraammalta, vaikka se on alkuperäisteos.

Tässäpä olisi neljä hyvää asiaa kummastakin. Weedistä on tulossa samanlainen, joten malttakaahan siihen saakka~

Mitkä asiat teidän mielestänne ovat animessa paremmin kuin mangassa tai toisinpäin? 

7 kommenttia:

 1. Hyvä postaus :3
  Ihan pakko kysyä että mistä sinä yleensä tilaat/Ostat ginga tuotteita?
  ei oo pakko vastata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ginga tuotteita ostan mm. Urumista, Futago Shopista, Ginga.fin nettikaupasta ja huuto.netistä.

   Poista
 2. Kiinostavaa! Maksaako muuten tuo Blogin tekeminen
  Hyvä Blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogspotiin voi kuka tahansa tehdä blogin ihan ilmaiseksi.

   Poista
  2. ^ Juurikin näin. Ilmaista on, eikä maksa mitään :)

   Poista
 3. Omalla kohdalla animen musiikki vaikuttaa tunnelmaan paljon, erityisesti tehden joistain kohtauksista paljon surullisempia kuin mangassa. Mangan lopetus olisi ollut kyllä mahtava lisä animeen, ehkä lopputekstien jälkeen sellaiseksi epilogiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. En musiikkia tuohon listaan pistänyt siksi, koska mielestäni musiikki on aina se, joka tunnelmaa lisää. Mangalla tai muulla kirjallisuudella ei ole mitään mahkuja luoda tunnelmaa samalla tavalla kuin musiikki tekee, joten siksi en niitä halunnut vertailla keskenään.

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)