sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Bloggaaminen vs. foorumilla kirjoittaminen

Aloitin jokunen aika sitten Kaksoissolan foorumille yleisen keskustelun aiheen Ginga blogeista. Käykää kaikki ihmeessä kertomassa omat kantanne kasvavaan blogijoukkoon! Aiheesta kirjoittaessani mieleen tupsahti aihe, josta haluan täällä blogin puolella aloittaa keskustelun: Miten foorumilla kirjoittaminen ja blogiin kirjoittaminen eroavat toisistaan?

Foorumi on yleinen keskustelualue, jossa on useita eri käyttäjiä. Aiheita luo ja aloittaa milloin kukakin. Blogiin kirjoitetaan pitkiä tekstejä omasta näkökulmasta. Foorumeilta ja toisista samaa aihetta käsittelevistä blogeista saa hyviä vinkkejä omiin blogiteksteihin, mutta miten nämä kaksi eroavat toisistaan loppujen lopuksi? Mitä järkeä on kirjoittaa blogia?

Kuukausittain kirjoittelen blogiini uusimman Weed arvostelun. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö muut saisi tehdä samaa omassa blogissaan.

Foorumilla kirjoittelu eroaa mielestäni bloggaamisesta aika paljon loppujen lopuksi. Foorumeilla on tietyt säännöt, joita on noudatettava. Esimerkiksi kiroilu on kiellettyä suurimassa osassa foorumeja, eikä kovin kärkkäät mielipiteet ole aina se paras vaihtoehto. Foorumille kirjoitellaan yleensä ajankuluksi, enkä minä ainakaan pahemmin jää miettimään syvällisemmin kirjoituksiani foorumin puolella - siksipä ne usein sisältävätkin mitä kummallisimpia lauseita, joita jälkeenpäin lukiessa alkaa ihan naurattaa, että miten on voinut kuvailla jonkin asian noin tyhmästi. Vaikka jokin tietty asia olisikin puitu foorumilla läpi, vaikkapa Weedin piirtotyyli, ei tarkoita sitä, etteikö siitä saisi kirjoittaa omaan blogiin hiottua, harkittua ja viimeisteltyä tekstiä, joka voi olla paljon kiinnostavampaa lukea juuri sen tietyn ihmisen näkökulmasta pidennettynä, fiksailtuna ja kuvin koristeltuna. Vaikka Ginga blogin aiheena onkin melko rajoittunut, ei se mielestäni eroa mitenkään ns. lifestyleblogeista, jotka toistavat samoja asioita päivästä toiseen: laukun sisältö, lemppari meikit, päivän asu, mitä mieltä kiusaamisesta jne. Samat aiheet kulkevat foorumeilta blogeihin, oli aihe mikä hyvänsä. Jokin aihe vaikkapa suomi24:n keskustelupalstalla on voinut saada uuden muodon jonkun toisen blogissa, jossa bloggaaja miettii omaa kantaansa foorumilla käytyyn asiaan. Kukaan ei motkota heille "aiheiden pöllimisestä" tai vastaavasta, onhan joku tuon legendaarisen laukun sisältö jutunkin keksinyt, enkä ole koskaan nähnyt kenenkään antelevan creditsejä aiheen keksijälle - vaikka tuo olisi ihan kohteliasta. Siksi minusta onkin hieman outoa, että gingablogeja pidetään hyvin samankaltaisina.. Eiväthän ne sellaista oikeastaan edes voi olla, kun niitä kirjoittaa eri ihmiset! Ginga blogeissa toki on hyvin samoja aiheita, mutta ainakaan minua se ei ole koskaan pahemmin haitannut, onpahan eri näkökulmia, joita lukea.

Kuten jo mainitsin, blogissa tekstit ovat yleensä tarkkaan mietittyjä ja tekstejä työstetään pidempään kuin foorumikirjoituksia, jotka saatetaan kirjoittaa ekstemporee summanmutikassa sen kummempia miettimättä. Blogissa ei tarvitse huomioida foorumeilla olevia sääntöjä ja siksi voikin omissa teksteissään käyttää puhekielen sanoja tai postata pelkkiä kuvia, jos haluaa. Blogi on vähän kuin päiväkirja, foorumi taas yleinen keskustelupalsta. Foorumeilla myöskin yleensä keskustellaan hieman lyhyemmin, blogissa taas asia tai mielipide kerrotaan pidemmin ja tarkemmin perustellusti. Tokkopa osa foorumeilla nähdyistä mielipiteistä voisi muokata omaakin mielipidettä jostakin asiasta. Omalla kohdalla muutin mieltäni esimerkiksi Weedistä hahmona - aiemmin vihasin tuota, mutta luettuani Weedin puoltajien hyviä argumentteja siitä, miksi hahmosta pitävät, saivat minut itsenikin miettimään asiaa toiselta kantilta ja näin omakin mielipide muuttui hieman toiseen suuntaan kyseisen hahmon suhteen. Itse ainakin pidän blogejani eräänlaisina päiväkirjoina: kirjoitan aiheista, jotka ovat sillä hetkellä mietityttäneet tai joista olen halunnut kirjoittaa niin sanotun julkisen mielipiteen.

Blogissa on mahdollista myöskin kertoa täysin omasta itsestään, niin kuin esimerkiksi itsekin olen tehnyt. Blogisti periaatteessa mainostaa ja kertoo omaa tarinaansa bloginsa kautta, foorumilla ollaan kyllä persoonallisia omia itsejään, mutta blogi on kuitenkin henkilökohtaisempi, jos ymmärrätte, mitä ajan takaa. Blogeissa jokainen yksilöityy ja jokin tietty ihminen voi yllättää ja alkaa kiinnostaa, kun teksteissä on kirjoittajan omia kuvia - foorumeilla kuvien lisäily tekstin virkistykseksi ei ole tietääkseni sallittua.

Jokaisella on tietysti omat mielipiteensä siitä, tykkääkö lukea enemmän blogeja vai foorumipostauksia. Itse tykkään kummastakin yhtä paljon. Tärkeintä bloggaamisen kanssa on se, että kaikki kirjoitettu on täysin omaa.

Mitäpä te muut olette mieltä? Luetteko mieluummin blogitekstejä vai foorumille kirjoiteltuja lyhyempiä postauksia? 

9 kommenttia:

 1. Vähän riippuu aina aiheista ja kuinka se on kirjoitettu, niin lueskelen foorumienkin keskusteluja aika paljon. Siellä vain on välillä hankala saada aikaiseksi mitään selkeää keskustelujatkumoa, koska väliin tulee joskus hyvinkin yksinkertaisia ja hymiöntäytteisiä kommentteja (en oikein tykkään näistä). Ja tosiaan, foorumivastauksiin harvemmin käytetään niin paljon aikaa ja vaivaa, kuin blogiin kirjoittaessa. Omalla kohdalla yhden postauksen julkaisukuntoon hiomiseen menee tavallisesti useampikin päivä. Sitä tulee kirjoittaessa (kuten piirtäessäkin) sokeaksi omille virheilleen tekstissä, joten on hyvä läpilukea valmis teksti useampaan otteeseen erilaisina hetkinä, jotta ne virheet löytää ja pystyy korjaamaan ennen julkaisua. Olen lievästi perfektionisti, ja kirjoitusvirheitä vilisevän blogipostauksen julkaisu on vähän kurjaa.

  Btw, onko toi mangakansikuva japaninkielisestä Weedistä vai muun kielisestä? On hieman erikoisen näköinen jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanoit tuosta tekstin hiomisesta. Itse hion myöskin suurimman osan teksteistäni, erityisesti mielipide tekstit, ja luen ne monta kertaa läpi ja aina tuntuu löytyvän korjattavaa.. Foorumilla tosiaan ei välttämättä jaksa ajatella niin paljon, kun tekstejä ei saa tallennettua muistiin.

   Kuva on japaninkielisestä Weedistä, kyllä vain :)

   Poista
  2. Olin varma etten katsonut ihan harhoja, kun ihmettelin miten tuo kansikuva näyttää tuolta! :D Japanilainen kansihan näyttää tältä:

   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/9/91/Gdw_manga_1julk_japani_01.jpg

   En sitten tiedä onko tuo se kiinalainen versio vai jonkun fanin tekemä.

   Poista
  3. Aa, varmaankin jonkun muun maalainen. Nappasin tuon vain jostain netin kätköistä ja muistelin tuon olevan japanilainen, mutta ilmeisesti ei ollutkaan - en katsonut tarkkaan. Kiitos tiedosta!

   Poista
 2. Luen paljon mieluummin blogitekstejä kuin foorumeja. Osittain saattaa johtua siitä, etten ikinä ole juuri ollut mukana foorumitoiminnassa ja ne vaikuttavat jokseenkin sekavilta paikoilta :'D Blogit ovat paljon selkeämmin rakennetut (ja esim tagien avulla löytää helposti jonkin postauksen) ja postaukset rajatut, lisäksi kirjoittajan persoonallinen tyyli pääsee paremmin valloillensa kuin foorumeilla. Olen myös saanut sellaisen kuvan että foorumeille yleensä muotoutuu jonkinlainen arvoasteikko esimerkiksi aktiivisuuden mukaan, ja sitten siellä pelkää kaikkia vanhempia käyttäjiä haha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vanhempia kannata pelätä foorumeilla :) Omien kokemusteni mukaan ovat ainakin Gingan saralla oikein mukavia, vaikkakin kieltämättä niitä lapsellisiakin löytyy.

   Poista
  2. Hei! Ei valitettavasti liity aiheeseen mutta voiko ginga.fi:stä tilata laskulla? Että paketti tulee postiin tai postilaatikkoon ja maksetaan kotoa laskulla tai mennään laskun kanssa pankkiin, kun en oikein saanut selvää kyseiseltä sivulta tuosta asiasta. Ja mitenkähän sinne pitäisi se tili tehdä kun ei ole vielä 18 vuotta, että pitääköhän laittaa omat tiedot siihen tiliin vai sitten tilata sieltä vain vanhempien nimillä? Sori tekstin epäselvyys:D

   Poista
  3. Muistaakseni laskulla maksaminen oli mahdollista, mutten itse sitä ole kokeillut koskaan. Postiennakkohan ei ginga.fissä ole mahdollista. Kysäise varmuuden vuoksi ylläpidolta :) Uskon, että vanhempien nimellä tilaaminen onnistuu. En usko, että siinäkään mitään pahaa olisi, jos teet omat tunnukset nimelläsi ja maksajana toimii vanhempasi :)

   Poista
  4. Okei, kiitos paljon selvennyksestä:>

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)