maanantai 20. tammikuuta 2014

Perseilevät anonyymit - miksi?

HUOM! Teksti sisältää kirosanoja!

Tämä aihe koskettaa muitakin kuin gingablogeja, joten siksi kirjoitan tästä ehkä jopa rasittavastakin ilmiöstä enemmän yleistäen. Gingablogit ovat suhteellisen uusi fanituksen muoto näissä piireissä, joten aihetta käsitteleviin blogeihin eivät anonyymipellet ole vielä kerenneet hyökkäämään kovinkaan paljoa - itse tosin olen oman siemaukseni anonyymien perseilystä jo saanut. Oletko sinä?

Aloitetaan jälleen perinteisesti kysymyksillä, jotta sinä siellä ruudun takana pääset virittäytymään aiheeseen itsekin. Kommentoitko blogeihin anonyyminä tai oletko tehnyt niin? Oletko saanut blogiisi anonyymeiltä ilkeitä/asiattomia kommentteja?Itse voisin vastata kumpaankin kohtaan kyllä. Silloin, kun en vielä blogia omistanut (puhun siis nyt ginga- ja lifestyleblogeistani), minulla ei ymmärrettävästi ollut tunnuksia bloggeriin. Kun tunnuksia ei bloggeriin tai muihin blogikanaviin ollut, oli anonyymina kommentointi vähän pakkokin, jos halusi jotain sanoa. Anonyyminä kommentoidessani olen kuitenkin aina ollut hyvin asiallinen ja yleensä laittanut kommenttini perään nimimerkkini, jotta kommenttini on tunnistettavissa ja kommentin kirjoittaneella on edes jonkinlaiset kasvot. En ole ikinä lähtenyt anonyyminä haukkumaan tai ahdistelemaan ketään, sehän on ajan tuhlausta. Jos siis tunnuksia ei omista vaikka nyt tähän bloggeriin ja haluaa kommentoida, on se vähän pakkokin anonyyminä tehdä, eikä siinä mitään vikaa ole, koska asialle ei vain voi mitään, mutta jos anonyymiyttä käyttää hyväkseen ilkivallan nimissä, on asia aivan toinen.

...Mutta tekstin ei ole tarkoitus käsitellä asiallisia, ystävällisiä, rakentavia ja ennen kaikkea fiksuja anonyymikommentteja, sillä ne ovat kommentteja siinä missä muutkin, joten perehdyn nyt enemmänkin tähän ikävämpään ilmiöön: piilottelua anonyymiyden takana häiriköinnin/kiusaamisen/ilkeilyn/pelleilyn/ahdistelun merkeissä.

Tähdenlento blogin Facebook sivuilla kirjoitin joku aika sitten tilityksen aiheeseen liittyen, sillä olin juuri saanut varmaan arviolta 10 täysin aiheesta poikkeavaa kommenttia. Mielelläni kopioisin kaiken kansan nähtäville kyseessä olevat kommentit (sitähän ne anonyymipellet haluaa), mutta koska osa niistä koskee lukijoitani, en pidä niiden julkaisua järkevänä vaihtoehtona. Noita about kymmentä kommenttia lukiessani mietin, että mitä pirua. Kuka on niin saamarin lapsellinen, että edes viitsii tuhlata aikaansa toisten ihmisten häiriköintiin ja ennen kaikkea asioiden vääristelyyn!?

Oletko itse koskaan harrastanut ilkivaltaa anonyyminä? Miksi? Oma vastaukseni kysymykseeni on tiukka ei. Minä en tarvitse naamiota naamalleni piilottamaan ihmistä näytön takana, joten voin suoraan sanoa, että täältä päin tulevat kommentit ja kritiikit tulee nimellä Satanica, jos on tullakseen. Mikäli piiloudut anonyymiyden taakse vain siksi, ettet uskalla kommentoida omana itsenäsi, voin antaa neuvon: jätä kommentoimatta. Anonyyminä on toki helppoa piilottaa oma vastuu kirjoituksistaan - eihän niiden kirjoittajaa näe. Sen sijaan ihmettelen suuresti, miksi anonyymit ottavat hirveän riskin. Itselläni esimerkiksi on käytössäni kummassakin blogissani eräs ohjelma, jonka avulla näen kaikkien blogiini kirjoittajien ja kävijöiden ip-osoitteet ja paikkakunnat, joten ruudun takan kirjoittavan henkilöllisyys on selvitettävissä, jos ihan sille tasolle sen haluaa viedä. En halua uhkailla, pelotella tai esittää mitään kovista, mutta jos nyt oikein revitellään, niin olen kuullut osan bloggaajien (en puhu siis gingablogeista) vieneen asiaa eteenpäin poliisille, joka taas on selvittänyt perseilijän osoitteen ja oikean nimen ja näin ollen tekijää on voitu rangaista mm. sakolla tai kunnianloukkaussyytteellä. Olisitko sinä valmis riskeeraamaan maineesi saatika rikosrekisterisi toisen häiritsemisellä? Pienikin loukkaus voi viedä poliisille.


..Ja jotta kukaan nyt ei kuvittelisi, niin itse en ole niin vakavia kommentteja saanut, että niistä pitäisi poliisin pakeille mennä, mutta teen nyt vielä selväksi, että jos joku luulee että minä olisin poliisiin ottanut yhteyttä jonkun saaplarin anonyymin takia, niin voin sanoa suoraan, että en ole niin tehnyt. Lähinnä minua vain huvittaa se, miten joku oikeasti aikaansa viitsii tuhlata toisen häiriköintiin ja kiusoitteluun. Toki myönnän, että osa kommenteista on saattanut minua aluksi provosoida, mutta koska en alennu samalle tasolle kuin vihaajani tajuttuani, ettei minun sanomiseni vastaan mitään hyödytä, päätin olla tuhlaamatta aikaani anonyymikommentteihin paria lausetta enempää jos sitäkään. Ärsyttävää, että anonyymit tahallisesti piruilevat ja vääristelevät tiettyjä asioita.. Osa väitteistä ei edes pidä paikkaansa. En nyt ala erittelemään, mitä asioita.

Nykyisin blogissani on käytössä kommenttien hyväksymistoiminto, jolla voin onnekseni deletoida heti alkuunsa tällaiset urpokommentit, joten uskoisin, ettei tulevaisuudessa mitään sen kummempaa showta tulla näkemään ainakaan blogin puolella. Onko kommentin deletoiminen pelkuruutta? Ei. Se on lukijoiden ja itsensä suojelua. Jos jonkin asian tai kommentin kokee epämukavaksi ja asiattomaksi, sen voi hyvillä mielin poistaa, eikä kommentista tarvitse sen jälkeen välittää.

Väärinkäsityksiä toki tulee aina, joten käsitelläänpä sitten tämäkin asia: Miten rakentava, asiallinen kritiikki eroaa asiattomasta? Jokainen varmasti käsittää tämän hyvin eri tavoilla, mutta itse näen asian niin, että näiden kahden raja on hyvin häilyvä, joten mielestäni tässä asiassa ratkaisee kirjoituksen sävy. Toki on olemassa persoonia, jotka eivät välttämättä itse tiedosta kirjoittavansa turhan ilkeään sävyyn, kuten itselleni on pari kertaa käynyt kauan sitten ja joillekin ihmisille vain on ominaista kirjoittaa hieman "ilkeämmällä" sävyllä kuin toisilla, eikä hieman ilkeästi kirjoitettu kommentti aina välttämättä ole merkki pään aukomisesta, vaikka se siltä vaikuttaisikin. Kirjoitettu kieli kuitenkin on hyvin erilaista kuin puhekieli. Kirjoituksesta on hankala ottaa selvää, onko kyseessä sarkasmi vai vain viattomasti todettu tai kyseenalaistettu, pohdittavaksi tarkoitettu seikka. Jotta väärinkäsityksiä ei tulisi, suosittelenkin lukemaan kirjoitetun kritiikin (tai oli se nyt mikä hyvänsä kommentti) useaan kertaan, jotta siitä ei saa vääriä käsityksiä. Itse työstäessäni ja aloittaessani esimerkiksi blogiini kirjoittamiani mielipidekirjoituksia, olen aina aloittanut ziljoonalla kirosanalla ja provosoinnilla, suorastaan räyhäämisellä, mutta monen kerran lukemisen jälkeen olen rankalla kädellä karsinut epäoleellista räyhäämistä pois ja vaihtanut kirjoituksen sävyn asiallisempaan, sellaiseen, joka herättää huomiota, antaa ajattelemisenaihetta ja kiinnostaa - näin kaikille tulee hyvä mieli, eikä tarvitse olla heti oikomassa mitään. Virheitä toki sattuu aina, ihmisiähän me vain olemme. Ihmisillä on ja tulee aina olemaan erilaisia mielipiteitä, joten jos mielipidetekstiä kirjoittaa hyvin vakavasta tai kiistellystä aiheesta, on lähes mahdotonta, että kaikki olisivat asiasta samaa mieltä.

Millainen se asiaton kommentti sitten on? Yleensä asiaton kommentti käsittelee jotakin muuta kuin itse aihetta eli kommentoitavaa tekstiä. Asiaton kommentti keskittyy yleensä kirjoittajaan, hänen persoonallisuuteensa ja henkilökohtaisuuksiin, jossa kyseenalaistetaan tahallisesti jokin asia tai yksinkertaisesti puhutaan paskaa, mikä ei paikkaansa pidä. Asialliseksi kritiikiksi sen sijaan miellän sellaisen, joka esitetään kohteliaasti (huom! kohteliaisuus ei aina tarkoita ystävällisyyttä tai nuoleskelua, vaan se on toisen osapuolen tunteiden huomioimista), perustellusti ja fiksusti. Itse, jos joskus kritiikkiä tai kyseenalaistamista olen esittänyt, olen vielä lisännyt tekstini perään jotain hyvääkin, jotta lukija ymmärtää, että olen ymmärtänyt hänen pointtinsa - tällöin voitaisiin siis puhua eriävän mielipiteen kirjoittamisesta. Koska tästäkin asiasta voi olla montaa eri mieltä, kysyisinkin teiltä lukijoilta missä teidän rajanne menee asiallisen kritiikin ja asiattoman päänaukomisen raja? 

Miksi sitten tällaista typeryyttä harrastetaan? En tähän suoraa vastausta osaa antaa, enhän tällaista lapsellisuutta ole koskaan harrastanut. Olen miettinyt asiaa monelta kannalta. Onko kyseessä kateus kirjoittajaa kohtaan vai meneekö kirjoittelu niinkin arkipäiväisen asian piikkiin kuin kännissä oleminen? Voisiko mahdollinen syy olla myös tylsyys, pahamieli tai viha, jonka haluaa purkaa kiukuttelemalla toisille? Onko tällaisessa kommentoinnissa oikeastaan edes mitään varsinaista syytä? Jos joku tähän vastauksen osaa sanoa, niin voi sen minulle kertoa, nimittäin ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää.

Kannattaako anonyymiperseilijöiden kommentoihin vastata? Oma vinkkini asiaan on se, että ei kannata, mikäli teksti on perustelematon ja muistuttaa kännissä kirjoitettua tekstiä, kuten "Riki on sexy babe, uh uh". Moisen tekstin voi helposti deletoida alkuunsa, sillä se ei tarkoita yhtään mitään muuta kuin sitä, että sen kirjoittanut on äärimmäisen typerä ja lapsellinen. Muissa tapauksissa kommenttiin voi vastata lyhyesti (jos siis vaikka haluaa oikaista jonkun tahallisesti väärin ymmärretyn asian) ja sen jälkeen vain estää ip-osoite, jolloin kyseinen käyttäjä ei enää pääse häiriköimään. Onko se pelkuruutta? Ei, ei todellakaan ole. Itse en ole (vielä) kenenkään ip-osoitteita estellyt, ihan vain siksi, että sisäinen Weedini estää sen: pitäähän sitä kaikille mahdollisuus antaa.

Noniin. Tässäpä oma tilitykseni liittyen aiheeseen. Nyt minut varmaan viedään teuraalle, kun uskalsin tälläisen aiheen ottaa esille..

Onko lukijoiden blogeihin iskenyt anonyymiperseilijä? Jos on, millaisia kommentteja olet saanut ja miten olet toiminut anonyymien suhteen? Millaiset asiat lasket asialliseksi kritiikiksi ja millaiset taas epäasiallisiksi?

Ja hyvät anonyymiperseilijät. Miksi tuhlaatte aikaanne toisten härnäämiseen? Haluatteko loukata jonkun tietyn ihmisen tunteita tahallisesti vai katsoa, miten pitkälle jonkun pinna kestää?

14 kommenttia:

 1. Hyvä, että joku uskaltautuu puhumaan tästäkin. Anonyymiydessä itsessään ei ole mitään pahaa, samoin kuin ei ole kritiikissäkään. Tuntuu kuitenkin, että joillakin on väärä käsitys kritiikistä. "Tää sun blogi on p*skaa!" ei täytä kritiikin kriteerejä eli kritiikkiä voi kyllä antaa ihan asiallisestikin, jos jotakin on sanoakseen. Usein kun tälläisiin suoranaisiin v*ttuilukommentteihin törmää ja niitä kommentoidaan yhtä "asiallisesti" takaisin niin vedetään "ai eikö täällä saa antaa kritiikkiä/etkö uskalla ottaa kritiikkiä vastaan"-kortti.

  Itse jouduin vasta vähän aikaa sitten siirtymään kommenttien valvontaan, kun joku elämätön kakara tuli blogiin peeloamaan. Minulla kyllä on huumoria, mutta se loppuu siinä vaiheessa, kun joku alkaa pommittamaan viesteillä ihan vaan huvikseen. Kommentit ovat omalla mittapuulla asiattomia, kun niissä mennään henkilökohtaisuuksiin tai kun ne on selvästi kirjoitettu vain selkeänä trollina. Jos joku haluaa kasvattaa henkistä munaansa kaiken maailman kakaramaisilla "uh ah"-viesteillä niin enpä jaksa vaivata päätäni sillä, kuka päiväkotilainen on internettiin eksynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Itse en tuollaisia " Sun blogi on iha paska" juttuja ole saanut, mutta sen sijaan sellaista virallisesti sanottuna pään aukomista, kuten tekstissä taisinkin mainita. Ja juuri tuo " Ai etkö sä kestä kritiikkiä?" ulina :D Kritiikinkin voi sanoa niin monella eri tavalla.

   Ja juu, huumoria löytyy varmaan itse kultakin, mutta rajansa kaikella. Uh ah viestit on parhaimpia :D Mitähän niiden kirjoittajat hakevat niillä takaa? Jotain raivokohtausta? XD

   Poista
 2. Mun blogeihin ei ainakaan vielä ole eksynyt ketään anonyymiperseilijöitä, onneksi. Jos joku alkaisi jatkuvasti häiriköidä omassa blogissani, niin sitten ilmoittasin sille perseilijälle, että tuollaista käytöstä ei hyväksytä tässä blogissa ja jos se homma vielä jatkuisi, niin sitten estäisin häiriköijän ip-osoitteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikea asenne ja moisiin apinoihin kannattaa kyllä varautua. Tuntuu, että vähän joka blogi nykymaailmassa saa jonkun häirikön itselleen. Itse en tosiaan ip-osoitteita ole lähtenyt toistaiseksi estelemään, sillä häiriköintini on (toistaiseksi) loppunut seinään, kun laitoin kommenttien valvonnan päälle.

   Poista
 3. Minä kirjoitan silloin tällöin, oikeastaan todella harvoin anonyyminä. Ja syy siihen on yleensä se, etten joko jaksa kirjautua sisään tai sitten kirjoitan sen verran henkilökohtaisesta asiasta, etten esim. halua tuttujen tietävän minun laittaneen ko. kommenttia. (Eihän tämän vaikeammin olisikaan voinut selittää..?) Mutta k o s k a a n en ole kirjoittanut kenenkään blogiin negatiivisesti, koska se on minusta lapsellista, tyhmää ja ajan haaskausta niinkuin sanoit.

  Minulla on myös ginga- ja lifestyle blogit, mutta niihin ei ole tullut negatiivisia kommentteja. Edelliseen blogiini tuli silloin tällöin, tosin nekin oli (todennäköisesti) kaverini laittamia, kun hän oli minulle jostain suuttunut ja/tai kateellinen.. :D

  Asiallisen ja asiattoman kommentin raja menee minusta siinä, kun se kommentti todella on asiallinen ja asia on ilmaistu asiallisesti (kuulostaapa järkevältä..). Esim. kritiikkiä antaessa oman näkemyksensä ilmaistuaan voisi loppuun laittaa oman vinkkinsä/ehdotuksensa, miten jokin asia kannattaisi tehdä tai miten jonkin asian kuuluisi olla. Mitä olen muiden blogeista nähnyt niin monet asiattomat kommentit ovat mm. ''oot ruma'' -luokkaa, ja tässä se kritisoitu asia jää minusta hieman auki. Tuohon kommenttiin olisi voinut selittää tarkemmin, mikä henkilössä on rumaa.

  Tästä tuli varmaan sekavin kommentti ikinä, anteeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on omat epäilykseni blogini häiriköijästä, mutten niitä viitsi julkisesti laukoa, koska jos asiasta ei ole sata varma ja möläyttää, voi käydä huonosti..

   Tuosta kritiikin antamisesta olen kyllä samaa mieltä. Kuulostaa tyystin erilaiselta sanoa vaikkapa " ..Tämä asia minua häiritsi ja kuulosti ehkä turhan nasevalta, mutta ymmärrän näkökulmasi. Itse kuitenkin olen tätä ja tätä mieltä" kuin " Joo. Tästäki *kiroamista* tekstistä näkee, että pidät ittees täydellisimpänä ihmisenä maan päällä ja haukut kaikkia muita." Saman asian voi sanoa niin monella eri äänensävyllä. Jos jotakin haluaa kyseenalaistaa, pitäisi se tehdä kohteliaasti, oli kyseessä sitten millainen teksti hyvänsä.

   Poista
 4. Itse olen onneksi välttynyt melko hyvin näiltä anonyymikiusaajilta!! Kerran sain kommentin jossa joku anonyymisti takertui kirjoitustyyliini, kuinka häntä ärsyttää huutomerkkieni ja pisteideni ylikäyttö!! Vastasin hälle takaisin, että blogini on minulle vain harrastus, kirjoitan sinne vapaamuotoisesti ilman oikeinkirjoitus niuhotusta kun enkerta mitään kirjaa ole julkaisemassa!! Ja selitin hälle vielä kuinka en halua jumittua miettimään pilkkujen ja pisteiden paikkoja/liiallisuuksia koska mielestäni se tekstin sisältö on tärkeämpää!! Sanoin myös hälle että blogiani ei ole pakko seurata jos se häntä niin kovasti tuntuu häiritsevän!!:D

  Mutta olen myös vierestä seurannut muutamia todella mukavia blogeja joille ollaa tultu aukoo päätä et "vittu mite paljo kirjotusvirheitä, ei tätä paskaa pysty lukee" ja eräskin bloggaaja vastasi että kärsii lukihäiriöstä!! Siis oikeesti, voiko noin pilkunnutaajia oikeesti olla et kun lukee toisen tekstejä niin se yksi puuttunut pilkku kaataa sun koko lukuelämyksen? Itselleni ainakin moisesta nipottamisesta tulee mieleen että sitä kiristys pantaa vois oikeestivähän höllentää!! Ja vielä se pointti et koskaan ei tosiaan voi tietää jos jollain tosiaan on juurikin tuo lukihäiriö, niin on mielestäni todella loukkaavaa mennä siitä haukkumaan. Toinen on voinut pahimmillaan voinut kärsiä siitä asiasta koko ikänsä!!:( ja huvittavinta monesti on huomata kuinka tämä "kritiikin" antaja ei loppupeleissä ole enää valmis perustelemaan kantaansa jos sille heittää takaisin asiasta!!:D mutta itselläni ei tule mieleenkään aukoa koskaan kellekkään anonyymisti eikä julkisesti.. jos joku juttu ärsyttää niin osaan kyllä sulkea sivun sieltä yläkulmasta olevasta raksista!!;) ei pitäisi olla muillekkaan vaikeaa!!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Pädetään ja haukutaan asioista joiden alkuperää ei tunne, anonyymit yleensä haluavat huomiota ja provosoida, siksi niille kannattaa olla vastaamatta.

   Poista
 5. Aina harmillista, kun tällaisia kommentoijia löytyy... Uskon kyllä, että kirjoittajalla on pahasti sanoessaan joku ongelma itsellään joten itse kehotan aina ihmisiä ajattelemaan järkevästi noissa tilanteissa ja menemään toisen tyhmyyden yläpuolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Jos anonyymin sanoists provosoituu liikaa, on anonyymi saanut haluamansa eli huomiota

   Poista
 6. Mä en ite kirjota blogia koska en keksi tarpeeksi hyviä juttuja. Näin joku vuosi sitten sun blogin satanica ja kiinnostuin melkeenpä heti luin 3peräkkäisinä päivinä sun kaikki tekstit alusta asti ja huom. En koskaan ole kiinnostunut blogeistä mutta sun blogis on tosi mielenkiintoinen ja hyvä aina hyvät mielipiteet kun on tullut uus weed sun muuta hyvä toi sun tekstis se että jotkus haukkuu jne vaikka tää mun teksti ei välttämättä tätä aihetta käsitä mutta halusin kirjottaa että olet loistava bloggari:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi kiitos kehuista. Kiva jos blogini on mieleinen :)

   Poista
 7. Todella hyvä kirjoitus tästä ikävästä, mutta valitettavan yleisestä aiheesta.
  Itse olen saattanut tietyille palstoille kommentoida jotain anonyyminä, vaikka blogger tilin omistankin. Tämä siksi, että asun nuhruisessa pikkukaupungissa nimeltä Harjavalta, jossa kaikki tuntevat toisensa, tai ainakin tietävät jokaisen vastaantulijan jostain. Tämän kaltaisissa paikoissa juorut leviävät helposti, ja kaikesta mahdollisesta yritetään vääntää jos jonkinmoista tarinaa, missä ei oikeasti ole totta nimeksikään. Esimerkiksi hopeanuoli miellettäisiin oitis tyhmäksi lastensarjaksi, jota seuraavat 5v. nulikat eivätkä yläasteelaiset, joiden tätä nykyä ilmeisesti kuuluisi vain polttaa röökiä metsässä ja kitata alkoholijuomia kurkusta alas minkä kerkeää...(itse en siis moista harrasta!)

  "Mikäli piiloudut anonyymiyden taakse vain siksi, ettet uskalla kommentoida omana itsenäsi, voin antaa neuvon: jätä kommentoimatta..."
  En tiedä ymmärsinkö tämän oikein jos tekstisi ei siis käsitellyt ollenkaan näitä ns. hyviä ja asiallisia kommentteja, mutta minusta tässä ei ole mitään vikaa jos tuota ilkivaltaa ei harrasta, vaan juurikin vain käy kertomassa asiasta oman mielipiteensä ilman, että pelkää joutuvansa kiusatuksi vaikkapa fanituksensa kohteesta.

  Itse en siis noita arvostelioita mitenkään pelkää. Heidän kommenttinsa tuntuvat ainoastaan ärsyttäviltä ja lapsellisilta, ilman, että ne koskettaisivat minua itseäni henkilökohtaisesti millään tavalla.

  Ja vielä romaanini loppuun pieni pyyntö; Voisinko kopioida osan tekstistäsi omaan blogiini kertomaan noista kritiikin ja asiattomien kommentien eroista ? Mainitsisin tietysti sinut kirjoituksen luojaksi ja vaikka laittaisin linkin blogiisi niin halutessasi :) Tässä kirjoituksessa kun nousi niin hyvin esille kaikki mitä olisin itsekin sanonut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! Ja voit lainata tekstiä :) tekstissä tosiaan on tarkoutus käsitellä tätä ikävämpää ilmiötä, kuten tekstissä sanoin, on asiallinen kommentointi nyyminä ok, eikä mitenkään huono asia :)

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)