keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Vaikuttaako hahmon ulkonäkö sen suosioon?

Kaksoissolassa käydään paraikaa keskustelua siitä, miksi Kamakiriä vihataan niin paljon. Itse vastasin kyseiseen topiciin omalla kannallani, käykäähän muutkin kaksoissolalaiset kommentoimassa asiaa. Topicia ja sinne tulleita mielipiteitä ja näkemyksiä luettuani, mieleeni pälkähti, että valitaanko oma suosikkihahmo enemmän ulkonäön vai luonteen perusteella? Kovin moni tuossa mainitsemassani keskustelussa vetosi Kamakiri-vihansa johtuvan oikeastaan tämän ulkonäöstä - itse kuuluin tähän vastauskastiin. Onko tällaisessa pinnallisuuteen liittyvässä valinnassa sitten mitään väärää? Pohdiskelua aiheeseen liittyen.


Vaikuttaako ikä suosikkihahmon valintaan? Valitaanko suosikkihahmo ulkonäön perusteella enemmän kuin luonteen? Ensivaikutelma on aina hyvin tärkeä, oli kyseessä sitten oikea ihmissuhde tai jokin fiktiivinen tarina, tässä tapauksessa ginga. Lapsena suosikkihahmoa valitessa ja oikeastaan vielä nykyäänkin silmät iskostuvat aivan ensimmäiseksi hahmon ulkonäköön. Lapsena ihastuin Ginissä nimenomaan tämän pyöreisiin, kiltteihin silmiin sekä hopeiseen turkkiin. Vaikka Giniä lapsesta asti pidin ja pidän edelleen esikuvanani, en lapsena ollut yhtä kiinnostunut sen sanomisista tai luonteesta kuin näin aikuisiällä. Sitä ei tuolloin osannut arvostaa esimerkiksi Benin kaltaisia, ei niin ulkoisesti kauniita hahmoja, jotka kuitenkin luonteellisesti miellyttävät minua. Kuten olen useasti sanonut, sitä on näin aikuisiällä oppinut arvostamaan "rumiakin" hahmoja, jos niiden motiivit ja luonne mätsäävät ja miellyttävät minua. Siksi mm. Benizakura on saanut erään suosikkihahmopaikan sydämessäni, vaikkei se ulkoisesti kaunis hahmo olekaan.

Millaisia perusteluja suosikkihahmovalinnalle annetaan? Yleensä pyrin miettimään suosikkieni parhaita puolia ja huomaan usein mainitsevani ulkonäön heti kärkipäässä jonkin tietyn luonteenpiirteen jälkeen, joskus jopa ensimmäisenä. Esimerkiksi Kurojakin suhteen huomaan usein paasaavani hänen komeasta ulkonäöstään, enkä tosiaankaan kyllä turhaan, mutta harmikseni vanhoja postauksia lukiessani huomaan kehuvan ehkä enemmänkin hänen ulkoista puoltaan kuin sisäistä - en ehkä tosielämässä pitäisi Kurojakin kaltaisista ihmisistä, jos siis puhutaan manga-Kurojakista. Sen sijaan huomaan Ginille keksiväni montakin hyvää syytä ulkonäön lisäksi pitää hahmosta, oikeastaan päähenkilöstä pitäminen ei oikeastaan koskaan ole mikään outo asia, onhan päähenkilö yleensä juuri sellainen ihannetyyppi kuin itsekin haluaisi olla: rohkea, uskollinen ystävilleen, päättäväinen, toiset huomioiva ja rehellinen. Harvemmin tarinoiden päähenkilöt ovat pahoja ja jos ovat, ne muuttuvat hyviksi lopulta.

Voiko suosikkihahmokseen lukea vain yhden hahmon vai jopa koko sarjassa esiintyvät hahmot? Moni varmasti ihmettelee, miten monta GNG:n hahmoa luen suosikeikseni ja asia oikeastaan ihmetyttää minua itseänikin. Huomaan useassa postauksessa kertovani, miten paljon pidän Ginin lisäksi mm. Kurojakista, Akamesta, Benistä, Benizakurasta, Johnista, Weedistä.. Vähän kaikista. Kuuluuko suosikkihahmolla siis olla jokin tietty ominaisuus, jotta se nousee ylitse muiden lemppareiden? Itse ehdottomaksi suosikkihahmokseni luen tietysti Ginin, johon olen perustelut selitellytkin kauan sitten kirjoittamassani Suosikkihahmot (GNG) -postauksessani. Vaikka monella edellä mainituista hahmoista on paljon hyviä ominaisuuksia, ne eivät silti ylitä Giniä, en oikein itsekään vielä oikein osaa selittää, miksi. Ehkä minun on helpointa samaistua nuoreen, pystykorvaiseen, kilttiin oikeudenmukaisuuden lähettilääseen kuin ylimieliseen ja itsekkääseen hahmoon.

Jäävätkö ihmishahmot pois fanien suosikeista siksi, että he ovat ihmisiä vai siksi, että he ovat ulkoisesti tylsiä?

Tarvitseeko suosikkihahmovalintaansa perustella? Riittääkö, jos tykkää hahmosta vain sen ulkonäön takia? Tätä kysymystä olen miettinyt todella usein. Välillä kuunnellessani kavereideni selostuksia suosikkihahmoistaan, erityisesti jos kyseessä on jokin komea supersankarimies, harvemmin kuulee puhuttavan tämän mahtavasta luonteesta. Esimerkiksi osa kavereideni suosikkihahmoista on mielestäni tosi rasittavia, vaikka ne hyvännäköisiä olisivatkin.. Keskustelufoorumeilla yleensä pyydetään kunnon perusteluita valinnoilleen, tässä tapauksessa nyt siis suosikkihahmovalinnalle ja harvemmin pelkän ulkonäön kehuminen riittää - tai ainakaan tällaista perustelua ei aina lue tosissaan tai se ei ole uskottava. Mutta onko loppujen lopuksi oikeastaan edes niin tärkeää pitää jostain hahmosta täysin perustellusti? Rehellisesti sanottuna itse ehkä otan enemmän tosissani perustelut hahmon hyvästä luonteesta, mutta mikäpä minä olen moittimaan, olenhan itsekin tykästynyt eri hahmoihin vain tai alunperin ulkonäön takia.

Entäpä sitten hahmon rotu? Vaikuttaako se suosikkivalintaan? Monesti miettii myös sitä, että valitseeko suosikkihahmonsa vaikkapa rodun perusteella. Pidätkö esimerkiksi Johnista siksi, että omistat saksanpaimenkoiran tai haluaisit itsellesi sellaisen? Itse pidän pystykorvaisista koirista tosi paljon ja suurin osa lempihahmoista onkin nimenomaan pystykorvaisia. Onko se vain sattumaa vai olenko tiedostamattomasti valinnut suosikeikseni hahmot, jotka mielestäni ovat ulkoisesti kauniita?

Ulkonäkö on hyvin tärkeässä osassa valitessa omaa lempparihahmoa. Kaunis ulkonäkö miellyttää fanejakin, oli kyseessä sitten sarja, bändi, sarjakuva tai elokuvahahmo. Omasta mielestäni ulkonäkö on hyvin suuri tekijä siihen, millä tavoin hahmon lukee suosikikseen. Ruma hahmo mielletään usein tyhmäksi tai persoonattomaksi, kauniista hahmosta piirretään usein fan arttia tuplasti enemmän. Toisaalta, eihän ystäviäkään valita ainoastaan ulkonäön perusteella, vaikkakin toisen ulkonäkö saattaa ratkaista, onko toinen kiinnostavan oloinen vai ei. Siksi luonne on ehkä kuitenkin se ratkaiseva tekijä, pitääkö jostakin hahmosta loppujen lopuksi vai ei.

Mitä mieltä lukijat ovat asiasta? Onko teille hahmon ulkonäkö luonnetta tärkeämpää? Mikä kiinnittää uudessa hahmossa ensimmäisenä huomion? Millaisista hahmoista pidätte ylipäätään?

6 kommenttia:

 1. Kyllä! :D Luin otsikon, ja sen perusteella sanon että kyllä :D Toisaalta kyllä se luonnekin vaikuttaa, mutta vaikuttaa toki myös ulkonäkö ^^

  VastaaPoista
 2. Ehdottomasti vaikuttaa. Onkin aika erikoista kun aina kysytään, että mihin hahmoissa tai ihmisissä kiinnittää ensimmäiseksi huomiota.. Voiko tähän vastata muuta kuin ulkonäköön?
  Itselleni suosikkihahmon kehitän niin, että ensin katson onko joukossa jotain erityisen kiinnostavan näköistä ja muista erottuvaa hahmoa ja sitten korva tarkkana kuuntelen sen ensimmäiset repliikit. Tai alan etsiä siitä lisää tietoa netistä. Enpä osaa oikein enempää sanoa :D ei se ulkonäkö luonnetta korvaa, jos esimerkiksi mietitään vaikka Akamea: kuuluu suosikkeihini mm. Viisauden ja kylmäpäisyytensä vuoksi, vaikka hahmon ulkonäkö ei niin kovin erikoinen olekaan. Tai vastakohtaisesti katsotaan vaikka Akatoraa, tosi kivan näköinen mutta luonne on turhan äkkipikainen eikä oikein minuun iske.
  Lisäksi vaadin lempihahmoiltani sitä taistelutaitoa(!!!) mistä johtuen sasuken kaltaiset hahmot eivät tule ikinä pääsemään suosiooni. Huomasin myös että lempihahmoni (mm. Riki, Jerome, John, Akame, Tesshin..) ovat kaikki hyvin vakavia O.o minulle kun ei millään aukea tuo takahashin vessahuumori...(voi vain kuvitella miten ravistin epäuskoisena päätäni muutama osa sitten kun jerome ja Tesshin heittivät keskenään juuri tämän kaltaista läppää..xd)
  Eli ulkonäköön kiinnitetään huomiota ensin, mutta ajan myötä kun hahmon todellinen luonne selviää näkee onko se omaan mieleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää analysointia ja olen kyllä samaa mieltä. Akame on upea hahmo ja vaikka se onkin varmasti hyvin tylsä ulkoisesti, on sen luonne ja asema sarjassa aivan omaa luokkaansa. Akatora puolestaan on tosi suloinen ja hän oli lempparini lapsena, mutten häntä enää suosikkilistaani pahemmin lue, lukuunottamatta tuossa heittämässäni haasteessa mainitsemaani Akatoran kuolemaa, joka on lempikuolemakohtaukseni.

   Taistelutaito on kyllä tärkeässä asemassa myöskin. Siksi esim. Reika jää hyvin varjoon, vaikka pidän sen ulkonäöstä. En vaadi mitään battougan osaamista tai mitään kovin kummoista, kunhan hahmo osaa taistella omalla asteellaan taidokkaasti - toki se näyttävyys on aina iso plussa, kuten vaikkapa Ginin tapauksessa.

   Poista
 3. Kyllä minusta, ja tietty luonne.

  VastaaPoista
 4. Mutta ihmisistä gohei on kyllä oudon näköinen. Ei yleensä kadulla kävele ihmistä jolla on karhun raatelema naama

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)