sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Suurennuslasin alla: Weed ja oikeudenmukaisuus

Tällä kertaa ajattelin hieman pohdiskella Weediä. Weed on hahmona yksi suosikkini.. ja inhokkini. Se on hahmo, joka jakaa laajalti mielipiteitä tykkääjiin ja vihaajiin kiltteytensä ja naiviutensa takia. Mutta mitä väärää Weed on tehnyt ansaitakseen vihaajia? Olemmeko me fanit käsittäneet sanan oikeudenmukaisuus sittenkin väärin?


Jo pelkkä Weedin ulkonäkö saa fanien karvat pystyyn. "Sehän on kuin Hopeanuoli. Kopio Ginistä. Miksi se ei voinut olla vaikka kuin Riki?" Onhan Yukimura ja Orionin lähes Rikin kopioita, eikä kukaan valita. Miksi Weed sitten aiheuttaa niin suurta närää? Tietenkin, sen luonne. "Joku riiviömäisempi luonne olisi ollut hauskempi. Weed olisi voinut olla vähän easympi, eikä liian samanlainen kuin Gin."
Itseäni ei haittaa Weedin samankaltaisuus Ginin kanssa, mutta ymmärrän hyvin niitä, joita se haittaa. Mielestäni kuitenkin on ihan jees, että meillä on "uuden ajan Hopeanuoli". Ginin väistyessä, hänen tilalleen tulee toinen, joka jatkaa samoilla linjoilla hänen kanssaan. Miksi Hopeanuolen pojan olisi pitänyt olla jotain muuta kuin mille koko sarja perustuu? Oikeudenmukaisuus, rakkaus ja ystävyys. Näitä ominaisuuksia ainakin minä vaatisin Hopeanuolen jälkeläiseltä.

Vaikka olenkin aiemmissa kirjoituksissani moittinut Weedin naiviutta, olen pohtinut asiaa niin Kaksoissolassa kuin omassa päässäni ja olen tullut siihen tulokseen, että Weed on oikeasti todella hyvä esikuva. Myönnettäköön, että siitä mielipiteestäni en luovu, etteikö hän toimisi muutaman kerran hyvin ristiriitaisesti(mm. P4:n kanssa) ja etenkin anime-Weed nostattaa silkkaa ärtymystä.. Mutta miksi me olemme rankaisseet Weediä sen hyvyydestä? Eikö muka ole inhimmillistä antaa mahdollisuus väärin tehneelle vai pitäisikö jokaisesta rikkeestä tuomita kuolemaan?


Ginga Densetsu Weed anime on munannut Weedin hahmona täydellisesti. Tapa, jolla muut koirat ihannoivat Weediä animessa, on todella ärsyttävää, sitä en kiellä, mutta jos mietimme Hopeanuolta. Miksi Gin on Weediä parempi hahmo? Weed on tappanut riistaeläimiä, kun taas Gin suojeli karhunpentuja Johnilta antaakseen niille mahdollisuuden muuttua. Ginin toiminta on täsmälleen samanlaista kuin Weedin, mutta GNG anime on toteuttanut tämän ominaisuuden paremmin kuin mihin Studio Dee koskaan olisi pystynytkään. Koska Weed ei tapa, sen toimintaa moititaan ylihyväksi, ylikiltiksi ja jopa Jeesukseksi. Monissa elokuvissa pääpahikset tapetaan ja sitä kautta ihmiset ovat alkaneet hyväksyä tappamisen tietyllä kierolla tavalla paremmin. Lehdistä luemme jatkuvasti kirjoituksia rikollisista ja eläinrääkkääjistä, jotka ovat saaneet tuomiokseen ainoastaan sakkoja. Aihe herättää vihaa automaattisesti: Tuollainen k*sipää pitäisi niitata hetimiten! Sille pitäisi tehdä samalla tavalla kuin hän on tehnyt eläimille!! 

Äskeisestä lauseesta tunnistan itseni selvästi. Minä todellakin toivon kuolemaa sellaisille, jotka tappavat tai kiduttavat eläimiä tai ihmisiä kuoliaaksi. Mutta toisaalta, entä jos tällaiset raakalaiset heitettäisiinkin loppuelämäkseen vankilaan, jossa heistä ei enää koskaan olisi harmia kenellekään? Vankilatuomio kuulostaa hyvin lievältä rangaistukselta murhasta, mutta minusta se on toisaalta hyvä rangaistus. Vankilassa rikollinen menettää kaiken: perheensä, ystävänsä ja elämänsä. Vankilassa on tiukat säännöt ja muutamia vankiladokumentteja katsottuani, monet vangit ovat lopulta katuneet tekojaan ja osa on jopa seonnut sen takia, kun tietävät, etteivät koskaan pääsisi enää ulkomaailmaan rakkaimpiensa luo. Eikö tällainen rangaistus olisi parempi kuin raaka teurastaminen? Tapattamallahan rikollinen pääsisi pälkähästä helpoten: sen ei tarvitsisi kuin lakata elämästä ja rangaistus olisi siinä. Kun rangaistuksena olisi henkinen kidutus vaikkapa nyt siellä vankilassa, se tuntuisi pitkään ja hartaasti. Tällöin annettaisiin myös mahdollisuus muutokseen.

Koko Ginga-saaga perustuu oikeudenmukaisuuteen. Mutta mitä oikeudenmukaisuus todellisuudessa on?
Oikeudenmukaisuuden määrittäminen on Wikipedian mukaan melko hankalaa, eikä ainakaan sieltä saa vastausta kysymykseen. Gin ja Weed antavat aina uuden mahdollisuuden vihollisilleen. Ne näkevät kaikissa jotakin hyvää. Gin ei tappanut Kurojakia Chibin takia, karhunpennut se säästi, jotta ne voisivat muuttua hyviksi, Weed säästi Thunderin ja Lectorin, sillä niistä ei enää torahampaattomina voisi olla mitään vaaraa kenellekään ja Hougenin Weed säästi silkasta inhimmillisyydestä.

Mutta siitä päästäänkin näihin ristiriitaisuuksiin. Miksi Gin tappoi Akakabuton ja Weed P4:n? Eivätkö he olisi voineet enää sopia riitojaan ja elää sulassa sovussa? Menikö Ginin viha Akakabutoa kohtaan jo liian pitkälle?
Kysymykset ovat niin hankalia, että itsekään en tiedä, miten asiaa pohtia. Vastaus ei voi olla se, että Akakabuto on karhu ja Gin koira, jos hahmon mielestä kaikki ovat tasa-vertaisia keskenään?


Yksi Gingan opetuksista on myös selvästi se, että pienempää ei saa aliarvioida. Pienikin voi olla suurta. Vaikka Weed on ikäisekseen hyvin kypsä, on myös ihmisissä havaittavissa tällaisia epätavallisia ominaisuuksia. Näin kerran erään dokumentin, jossa eräs 10-14-vuotias poika oli niin fiksu, että hän pääsi collegeen opiskelemaan nuoresta iästään huolimatta. Tavallisen elämän yllättäjiä voivat olla sellaiset, jotka haluavat toisille hyvää, eivät puhu toisista pahaa tai kiusaa.

Weediä voisi kutsua oikeudenmukaisuuden lähettilääksi. Se on erittäin hyvä esikuva nykypäivän lapsille samalla tavalla kuin Hopeanuoli on meille vähän vanhemmille.

                                Eläköön oikeudenmukaisuus, rakkaus, ystävyys ja viattomuus!

5 kommenttia:

 1. Tavattoman hyvä postaus! Luin täydellä mielenkiinnolla tekstiäsi, ja olen kanssasi täysin samaa mieltä. :-)
  Toivon samankaltaisia postauksia jatkossakin!

  VastaaPoista
 2. Olen tavallaan samaa mieltä. P4 kohtalo oli minunkin kohdalta mietitty puhki. P4 on yksi lemihahmoistani mutta en sen takia toivonut sen elämän jatkoa. Jos olisin ollut itse hän niin olisin ollut myös aika samanlainen mutta en ihan. Weed taas on ihannoiva ja samalla säälittävä tapaus. Hopeanuoli säästi vain niiden hengen jolla oli tuleivaisuus kirkas. Kurojakilla oli selvästi tulevaisuus pentunsa tähden. Niillä karhupennuilla oli taas matka vielä aluillaan. Akakabuton oli syytäkin tappaa. Mietin mitä kaikkea se olisi voinut tehdä jos ne olisi antanut sen vain olla!? Tarina fantastisuudesta muuttuisi pikkulasten opetus ohjelmaksi! (anteekis kaikkia jota tämä mielipide ottaa päähän) Weedin sinisilmäisyys on myös ihannoivaa mutta ohjelman tärkeimmätkin henkilöt epäili Weedin päättely kykyä. Jopa suurin sankarimme Gin! Jerome ja kyoshirokin oli selästi eri mieltä Weedin päätöksien kanssa vaikka olivat Weedin luottohenkilöit (kyoshirosta en ole niin varma...) Hougen oli samanlainen ilkimys kun Akakabuto. Mutta tietenkin paljon lievempi! Joskus mietin mikä mahtava lisäys P4 olisikaan ollut ouun tiimiin :D!Tälläisiä postauksia toivon jatkossakin! Ja jos kellään ei ole sitä vataan niin sanoisin taas mielipiteeni! Kiitos että luitte tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohoo, hyvä kun porukka pitää näistä sekavista tulkinnoistani :) Ja ehdottomasti mielipiteensä saa kertoa. Pohdintatekstieni ja arvostelujen onkin tarkoitus herättää lukijoiden kesken keskustelua aiheeseen liittyen.

   Ja tarinoiden tehtävä onkin opettaa elämästä. Se oli yksi pointeistani, miksi kirjoitin tämän tekstin ^^

   Poista
 3. Aikanaan kun katsoin Weed-animen todellakin raivostuin Weedin kiltteyteen ja sen mahdollisiin outoihin päätöksiin. Kunpa anime olisi toteutettu yhtä hyvin kuin Hopeanuoli! Mangassa Weed ei ole läheskään niin raivostuttava hahmo, tosin minua hieman naurattaa edelleen tämä Weedin ylivoimaisuus taisteluissa. Hougenin säästämistä en ymmärrä syystä että miten he olisivat pitäneet sen aisoissa, kiltteyttä siltä kun ei tuntunu löytyvän(tai ainakaan animen perusteella).

  Mutta aivan loistava pohdinta aiheesta, ehdottomasti lisää näitä! :)

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)