torstai 6. maaliskuuta 2014

Gingafandomin syöpä ja terroriteot

Fandom on minulle ollut aina suuri asia ja on upeaa nimittää itseään sellaiseen kuuluvaksi puhuttiin sitten Gingasta, bändeistä tai elokuvista. Fandomeita voisi kutsua periaatteessa heimoiksi. Heimoissa keskustellaan, toimitaan tietyillä tavoilla kyseisen fanituskohteen omaisesti (mitä tuokin muuten tarkoitti), rakastetaan ja riidellään. Nyt on jälleen aika puhua aiheen ikävämmästä puolesta eli siitä, mikä gingafandomissa ärsyttää ja miksi. Älkää ottako tekstiä taaskaan liian tosissanne. En halua tällä osoittaa ketään sormella syyttävästi, vaan enemmänkin haluan luoda aiheesta yleistä ajattelunaihetta ja keskustelua. En halua pahoittaa kenenkään mieltä ja olen tekstissä pyrkinyt näkemään asiat mahdollisimman monesta näkökulmasta. 

Uru kirjoitti gingafandomin elitismistä blogiinsa hyvän tekstin ja päätin tehdä aiheen niistä asioista, joissa mielestäni tässä fandomissa olisi petrattavaa. En sano, että itse olisin täysi pulmunen kaikissa mainituissa kohdissa, minullakin on siis petrattavaa tiettyjen asioiden suhteen. Tässäpä siis hieman pohtimisen aihetta meille jokaiselle fanille.


Nuorien fanien aliarviointi/syrjintä:
Tämä asia on ehkä ongelmista suurin. Arvostellaan nuorten kirjoitustyyliä, kirjoitusvirheitä ja muutenkin tuntuu, että heitä pidetään huonoina perustelijoina väitteilleen. Mielestäni on täysin normaalia, että nuoret fanit kirjoittavat täysin erityylillä kuin "me vanhat konkarit" - aikuiset - joiden pitäisi osata käyttäytyä nuorempiemme silmien edessä ja ennen kaikkea ymmärtää, että 11-vuotias on ajatusmaailmaltaan vielä täysin erilainen kuin vaikkapa 20-vuotias. Toki on varmasti hankalampi kommunikoida itseään huomattavasti nuoremman henkilön kanssa, kun nuorempaa varmasti kiinnostaa puhua enemmän vaikkapa oheistuotteista, kun taas vanhempaa voisi kiinnostaa puhua enemmän syvällisemmistä aiheista.. Mutta se ei tarkoita sitä, että nuori fani olisi typerä tai aivoton "pikku-Jonne", joiksi jokaista nuorta teiniä nykyään nimitetään. Täytyy kyllä sanoa, etten tässä asiassa ole itsekään mikään Jeesus kristus ollut, sillä en itse esimerkiksi oikein keksi puheenaihetta itseäni huomattavasti nuoremman fanin kanssa, mutta en koskaan ole pitänyt heitä mitenkään aivottomina. Nuoret fanit ovat hyvin innokkaita ja mielestäni on täysin meistä konkareista kiinni, haluavatko he olla fandomissa sen perusteella, millaisen kuvan me annamme itsestämme ja fandomistamme. Uudet jäsenet ovat aina tervetulleita, puhutaan sitten foorumeista, miiteistä tai tapahtumista. Kaikki fanit ovat samanarvoisia oli ikää 0-vuotta tai 100.

Blogin kautta häiriköinti/kiusaaminen:
Tätä aihetta käsiteltiinkin anonyymeistä kertovassa postauksessani. Olen vuoren varma, että nämä anonyyminä kettuilevat ihmiset kokevat meidät bloggaajat jotenkin ylimielisiksi - tai sanotaanko niin, että ainakin minut on haukuttu pariin otteeseen ylimieliseksi ja olen huomannut, että moni muukin blogisti on saanut häiriköintiä osakseen. Saamien väitteiden perusteella olen kuulemma kovin itsekäs ja röyhistelevä fani, joka kerskuu sillä, miten loistava fani olen, mukamas parempi kuin muut *naureskelua* Edellä mainituista ei mielestäni mikään pidä paikkaansa omasta mielestäni, enkä oikein käsitä, mistä tällainen juttu on saanut alkunsa. Onko kyseessä väärinkäsitys vai tahallinen provosointi?

Keräilijöiden haukkuminen:
Tämäkin on mielestäni ehkä yksi yleisimpiä ilmiöitä tässä fandomissa. Kuten tuossa edellisessä kohdassa mainitsinkin, keräilijöitä tunnutaan pitävän ylimielisinä hehkuttajina, joilla ei keräilyn ohella muuta elämää ole. Mielestäni tämä ei pidä paikkaansa. Toki moni keräilijä harrastaa keräilemisen "eri muotoja" tosi paljon ja joillekin se voi olla se elämän ainut henkireikä, toisille se voi olla vaikkapa jokin tanssiharrastus, kuten vaikkapa omalla kohdallani. Keräilijöitä tunnutaan nälvivän siksi, että he ovat onnellisia omaisuudestaan - siksi meitä ehkä haukutaankin "rikkaiksi rahantuhlaajiksi", jotka eivät osaa rahaa käyttää oikein. Mielestäni tällaiset negatiiviset mielipiteet keräilyä kohtaan ovat hyvin ikäviä, sillä se on harrastus siinä missä vaikkapa jääkiekko tai jokin "yhtä turha ja rahaa vievä" harrastus. En sano, että keräilijöitä pitäisi pitää joinakin jumalina sen vuoksi, että sattuvat haalimaan kaikkia harvinaisuuksia kaappeihinsa ja hyllyihinsä, mutta asenteen heitä kohtaan tulisi muuttua. Jokainen fani on yhtä arvokas ja tärkeä. Keräilijänä oleminen ei tarkoita sitä, että olisi maailman paras fani, vaan faniuden voi osoittaa niin monella muullakin tavalla, kuten olen oheistuotteita käsittelevissä teksteissäni todennutkin useasti.

Keräilijöiden kilpailuhenkisyys:
Siinä missä keräilijöitä haukutaan ylimielisiksi ja ahneiksi materialisteiksi, on toisaalta ihan tottakin. Osa todellakin käyttää hyvin paljon rahaa keräilemiinsä tuotteisiin, itsekin olen käyttänyt Weed pehmoihini rahaa 700 euroa. En kuitenkaan yleistäisi kaikkia keräilijöitä samanlaisiksi, osa meistä joutuu tekemään vuosia töitä saadakseen kasaan tietyn rahasumman vaikkapa pehmoa varten, toiset voivat ostaa jotakin kallista heti ensimmäisen kuukausipalkkansa saatuaan. Se, mikä kuitenkin on keräilyssä aika suuri varjopuoli, on mielestäni kilpailuhenkisyys. Koko ajan pitäisi olla ostamassa jotakin uutta, seurataan "suurempien" keräilijöiden kokoelmaa ja pyritään olemaan samanlainen kuin joku toinen. Ikään kuin keräily olisi stressaavaa ja siinä oleva hauskuus alkaa unohtua. Tavaroista ollaan valmiita taistelemaan ja huutokaupassa toiselle häviäminen ottaa päähän - mikä nyt sinänsä on ymmärrettävääkin, jos kyseessä on jokin tavara, mitä on halunnut jo pitkään. Mielestäni kilpailuhenkisyys eli juurikin riitely siitä, kellä on suurin kokoelma ja ketä arvostetaan eniten kokoelman perusteella, ei mielestäni ole mukava juttu alkuunkaan.

Kiittämättömyys/nipotus uusista julkaisuista:
Anttuseni kirjoitti tästä aiheesta hyvän tekstin vähän aikaa sitten ja en voi sanoa tähän muuta kuin, että lukekaa kyseinen teksti. Se on hyvin tyhjentävä, enkä voi olla muuta kuin samaa mieltä hänen kanssaan asiasta, joten en usko, että tätä asiaa tähän kohtaan sen kummemmin tarvitsee perustella. Antun tekstin voi lukaista täältä. Kieltämättä itsekin olen syyllistynyt haukkumaan esimerkiksi mangojen mukana tulleita kirjanmerkkejä ja Weed mangojen ulkoasua, erityisesti taustattomia kansia, mutta mielestäni esteettisissä asioissa voitaisiin sanoa, että mielestäni jokaisella fanilla on oikeus antaa kritiikkiä suomijulkaisuista, mehän olemme maksavia asiakkaita. Fanina ainakin minä odotan parasta mahdollista jälkeä ainakin ulkoisesti ja toki sisällöllisestikin.. Esimerkiksi Weedeissä, Meteor Ginissä ja Shin Gaideneissahan oli useita tekstitysvirheitä sun muuta pientä, mikä pistää miettimään, että onkohan suomennoksiin panostettu tarpeeksi. Toisaalta, itse olen ainakin niin iloinen siitä, että Weed ja monet "extramangat" on suomennettu, että ulkoiset seikat ja pikku kirjoitusvirheet alkavat tässä vaiheessa olla aivan toisarvoisia asioita. Sisältöhän se kaikista tärkein on, enkä missään nimessä jättäisi ostamatta jotakin Weed osaa sen ulkoisen muodon takia.

Fan art taistelut:
Tästäkin aiheesta on ollut puhetta täällä blogin puolella erinäisen tekstin muodossa, jossa käsittelin oikeastaan vaikutteiden ottamista muiden/Takahashin tyyleistä. Fan art asioista väännetään kättä tasaisin väliajoin ja yleensä homma alkaa siitä, kun joku on ottanut animesta jonkun screenshotin ja piirtänyt sen läpi tai joku on mallaillut selkeästi jonkun toisen taiteilijan tyyliä piirrokseensa. Minulla on aiheesta tosiaan teksti laajemmin, kannattaa lukea se tästä, niin tiedätte mielipiteeni aiheesta yksityiskohtaisemmin. Mutta kuitenkin.. Fan artin pitäisi olla ihana ja iloinen asia, jälleen kerran se on yksi mukava harrastus keräilyn lisäksi. Mielestäni on ihan ok, että piirtää läpi, sehän on aivan itsestäänselvää: läpipiirron huomaa kaukaa ja mielestäni se on ihan oiva tapa harjoitella piirtämistä. Itsekin sitä nuorempana harrastin tosi paljon.

Kuppikunnat/elitismi:
Tätä ei mielestäni enää niin paljoa esiinny tässä fandomissa, mutta kyllähän tätä edelleen löytyy tietyssä määrin. En tätä aihetta kommentoi enempää väärinkäsitysten välttämiseksi.


Gingafandom on yksi hienoimmista fandomeista, mitä maailmasta löytyy. Kaksoissolan blogia hieman lainaten tässä fandomissa asiat on aina saatu selvitettyä ja fandomista löytyy monta intohimoista fania, eivätkä keskustelunaiheet tunnu loppuvan ollenkaan kesken. Vaikka fandomeilla on aina parantamisen varaa, kuten nyt nuo omat esimerkkini ja mieltäni painavat asiat, olen vuoren varma, että nämäkin asiat saadaan hoidettua parempaan suuntaan - itse asiassa, osassa mainitsemia ongelmia aletaan päästä jo yli ja ongelmat tuntuvat korjaantuvan ikään kuin itsestään. Positiivinen, muut huomioon ottava asenne on aina hyvästä. Kun kaikki tulevat toimeen keskenään ja jokainen tuntee fandomissa olonsa hyväksi, on fandomiinkin helpompi liittyä.

 Löytyykö listasta asioita, joissa olet samaa mieltä tai erittäin paljon eri mieltä? Onko lukijoilla asioita, jotka mielestänne voidaan lukea gingafandomin "ongelmiksi"? Koetko jonkin tietyn seikan ärsyttävän tässä fandomissa vai onko mielestäsi kaikki asiat hyvin?

7 kommenttia:

 1. Hah, meikän teksti mainittu. Kiitos siitä.

  Tässä oli mielestäni kivasti kiteytetty juurikin nuo fandomissa esiintyneet ongelmakohdat. Suurin osa näistä tulee huomattua itsekin ihan pienen aikavälin sisällä, mikäli on aktiivinen. Varsinkin nuorien fanien "silmätikuiksi" ottaminen tulee helposti esille, kun aletaan kommentoida muille tylysti ja nauraa asioille joita he tekevät tai sanovat, sinällään kummallista, koska fandomissa on loppujen lopuksi Suomen puolella ehkä jopa enemmän nuoria jäseniä.

  Yksi "ongelmakohta" mielestäni on myös tämä, pahoittelen sanavalintaani, seiväs perseessä-asenne omaa fanituskohdetta kohtaan. Ollaan liian tosikkoja, tosin tämä lienee aika yleistä fandomeissa. Jos ihmiset tekevät pilaa jostakin, pitivät kohteesta tai eivät, joku tulee aina siitä motkottamaan ja nyrpistelemään. Eihän kaikesta voi tietenkään tykätä ja ihmisten huumorintaju on aina ihan eri pituuksilla, mutta antaisivat sitten edes muiden siitä nauttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä tuosta etenkin tuosta jälkimmäisestä. Huumorintaju tai pikemminkin sen puute on ehkä myös yksi ongelmakohta ja jotkut ottavat asiat turhan tosissaan. Esimerkiksi tuo keräily on ollut jonkin aikaa turhan vakavasti otettu juttu ja sen tiimoilta riidelläänkin toisinaan erityisesti hintapolitiikasta. Itse olen aika huumorintajuton, jos puhutaan parodiasarjiksista tai pilavideoista, mutta sekin johtuu oikeastaan siitä, ettei minua naurata ne oikeastaan. En kuitenkaan suutu, jos joku sattuu Hopeanuolta pilkkaamaan. Pilavideoista olen onnekseni löytänyt muutaman aika hyvän, joille tulee naurettua.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus, harmillisesti jokaisessa fandomissa ja tällaisissa suuremmissa ryhmissä kohtaa kyseisiä ilmiöitä.

  Itse kirjoitinkin blogiini taidekirjan suomijulkaisun pettymyksistä. Minusta itselläni on oikeus antaa kritiikkiä ja koska taidekirjassa ei ole muuta suomennettavaa kuin hahmojen rodut ja kuvatekstit (+ haastattelu), niin kieltämättä ketuttaa, jos profiilikuva-aukeaman yhdestätoista hahmosta puuttuu viiden tiedot. Ei tee mieli maksaa kalliista kirjasta koko hintaa, jos tietoja puuttuu tai niitä ei ole edes suomennettu (kuten hahmojen rodut, joissa ei kyllä ole mitään vaikeaa käännettävää).

  Tämän lisäksi yhdestä Weed-mangasta puuttui vaikka kuinka monta puhekuplaa. Jos se olisi vain ollut satunnainen vahinko, en olisi ehkä kiinnittänyt niin paljon huomiota kyseiseen puutteeseen, mutta koska se on ollut toistuvaa niin tottakai ainakin minua alkaa ärsyttämään, en tiedä muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi, että faneilla on aina oikeus kritisoida sarjaa tai siitä tehtyjä julkaisuja, jopa oheistuotteita. Itseänikin ottaa pannuun juurikin nuo tyhmät virheet suomennoksissa, joten asian tiimoilta en minäkään ole pulmunen ollut. Kirjoitusvirheitä tulee aina painoksiin ja se on normaalia ja ihan hyväksyttävää siihen saakka, kunnes ne alkavat toistua.. Ja gingan osalta niitä on tullut tosi paljon. Vaikka kyseessä onkin aika pikkumaisia seikkoja, ovat ne mielestäni kuitenkin omalta osaltaan vähän tunnelmaa latistavia ja tuntuu, ettei asiaan ole panostettu kunnolla. Esimerkiksi juuri tuo taidekirjan haastattelun kummallinen lukusuunta on yksi aika iso moka, samoten kuin puhekuplien suomentamatta jättäminen. Jatkuva mokailu on ikävää ja mielestäni suomennosta tekevien tuleekin saada palautetta työstään. On siis hyvä, että virheistä ollaan närkästyneitä ja niistä huomautetaan, jotta osaavat jatkossa olla tarkempia toivon mukaan.

   Siltikin minua hieman ärsyttää se, että moni arvosteluketju vaikka nyt foorumilla koostuu lähinnä siitä, että arvostellaan suomennoksessa olevia mokia, eikä itse asiaa. Se oli itse asiassa tuon kohdan pointti tekstissäni.

   Poista
  2. Aa, käsitin siis hieman väärin. :) Tosiaan, arvostelutopichan on luonnollisesti arvosteluja varten ja tottakai sinne kritiikkiä saa kirjoittaa, mutta on se ikävää jos se kääntyy vain valitustopiciksi. Ehkä me suomalaiset vain olemme sellaista vali vali-kansaa..

   Poista
 3. Minusta voisit ihan rohkeasti kertoa tarkemmin tuosta fandomin elitismistäkin jota sanoit esiintyvän vielä tietyssä määrin. Minua ainakin kiinnostaisi kuulla näkemystäsi asiasta. Tuskin saat ihmisiä kimppuusi vaikka asiasta vähän tarkemmin kertoisitkin. Kannattaa rohkeasti tuoda asioita esille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa alunperin tämä teksti kertoi enemmän elitismistä (aika negatiivisessa hengessä), mutta koska Uru ehti jo aiheesta aika kattavan postauksen tehdä Kaksoissolan blogiin, päätin muokata aihetta vähän laaja-alaisemmaksi ja muutin tekstiä neutraalimmaksi huomattavasti. En sen takia, että pelkäisin jotain myrskyä, vaan siksi, että tässä fandomissa kun on tärkeää olla kohtelias, jotta oma maine säilyy.. Vai miten sen sanoisi järkevämmin?

   Syy, miksen viitsi tuosta elitismistä alkaa sen kummemmin kertomaan on se, että oma mielipiteeni asiasta on sen verran suorapuheinen ja se kohdistuisi auttamatta erääseen tiettyyn porukkaan/porukoihin ja sen toimintaan, enkä halua aiheuttaa mitään sekasortoa sen vuoksi. Alunperin yritin tekstissäni kertoa mahdollisimman vaivihkaa asiasta, mutta luetutin sen poikaystävälläni ja hän sanoi, että siitä selkeästi näkee, keitä tekstillä viitataan. Loukkaantumisen ja väärinkäsityksen takia pysyn siis toistaiseksi asiasta vaiti, kunnes keksin keinon, jolla tuoda asian ilmi hienovaraisesti ja siten, ettei henkilöitä pysty tunnistamaan. Itselläni siis ei ole mitään hampaankolossa todellakaan, mutta asia käsitettäisiin varmasti väärin, jos sen esille ottaisin rohkeasanaisemmin. Kiitos kuitenkin kannustuksesta :)

   Periaatteessahan elistimi näkyy myös mainitsemissani kohdissa. Nuoret ja aikuiset jakautuvat omiksi ryhmikseen ja "syrjivät" toisiaan, koska ikäerot ovat sen verran suuria. Keräilijätkin voisi periaatteessa luokitella tietynlaiseksi ryhmäksi, samoten kuin bloggaajat :)

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)