perjantai 4. huhtikuuta 2014

Foorumiroolipelaaminen, mitä se on?

Tällä kertaa puhutaankin vähän gingaan liittymättömästä asiasta, nimittäin foorumiroolipeleistä ja niiden maailmasta. Itselläni on roolipelaamisesta kokemusta monia vuosia, mutta pidin todella pitkän tauon, kunnes kuukausi sitten päätin liittyä takaisin erääseen suosikkiroolipeliini Clichéen.

Koska foorumiroolipelit jostain syystä eivät enää vedä porukkaa puoleensa niin paljon kuin ennen, koen melkeinpä velvollisuudekseni nostaa sen ansaitsemaa mainetta ylöspäin. Keskityn tässä tekstissä ainoastaan foorumiroolipeleihin, sillä minulla on kokemusta ainoastaan niistä.

Tässä pikaopas roolipelaamisen maailmaan!

Roolipelaus? Mitä se on?

Lyhyesti kuvailtuna roolipelaus on niin sanotusti esiintymistä toisena, omakeksimänä hahmona. Sitä voisi kuvailla tietynlaiseksi näyttelemiseksi, jossa eläydytään valitsemaansa/luomaansa hahmoon.

Millaista on roolipelaaminen foorumilla?

Foorumiroolipelaaminen tapahtuu nimensä mukaisesti foorumilla eli ns. keskustelupalstalla.

Foorumiroolipelit ovat mielestäni hyvin yksinkertaisia. Jos roolipeli liittyy johonkin tiettyyn sarjaan, kuten vaikkapa Hopeanuoleen, valitset hahmolistasta itsellesi mieluisen hahmon, jolla haluat pelata ja joka ei ole jo jonkun muun käytössä. Jos taas roolipeli perustuu itse keksimiin hahmoihin, luot itsellesi mieluisan hahmon, jolla koet osaavasi pelata. Keksit hahmollesi ulkonäön roolipelin sääntöjä noudattaen (niistä alempana lisää) ja kirjoitat sille esittelyn roolipelin vaatiman kaavakkeen mukaisesti. Perinteisessä hahmoesittelykaavakkeessa kerrot hahmosi nimen, iän, sukupuolen, luonteen, ulkonäön ja menneisyyden. Jotkut roolipelit voivat vaatia kirjoitettavaksi myös muita asioita, joista kannattaa ottaa hyvin selkoa ennen roolipeliin liittymistä. Ensimmäisen hahmon kuitenkin kannattaa olla mahdollisimman lähellä sinua itseäsi ja omaa luonnettasi, sillä hahmolla, joka muistuttaa hyvin pitkälle sinua, on kaikista helpointa pelata.

Foorumiroolipelaaminen sopii hyvin kaikille, jotka pitävät kirjoittamisesta. Useimmat roolipelit itse asiassa vaativat hyvää äidinkielen hallintaa, joten sen kannattaa olla kunnossa ennen kuin lähtee pelaamaan.

Vanha Cliché hahmoni Sanityreaper.

Vanha Ninja Dog Web ja Cliché hahmoni Blod.

Säännöt?

Foorumiroolipeleissä on yleensä hyvin samankaltaiset säännöt, mutta ne kannattaa lukea aina huolella läpi, sillä jokaisella roolipelillä on omanlaisensa säännöt, jotka perustuvat käyttäjien itsensä hyviksi kokemiin toimintatapoihin.

Tärkein sääntö roolipeleissä on varmastikin hahmoesittelykaavakkeen pakollisuus. Hahmo on hyväksytettävä jossakin ennen sen ottamista peliin ja rekisteröitymistä foorumille. Hahmot hyväksytetään paikassa, jossa se on pyydetty tehdä. Yleisin paikka hyväksyttämiselle on hahmoesittelyille suunnattu vieraskirja.

Yleisimpiä sääntöjä foorumiroolipeleillä on se, että toisen hahmoa ei saa esittää tai "liikuttaa" ilman sen omistajan lupaa tai erillistä sopimusta pelaajien välillä. Koska oikeassa elämässäkään et voi tietää kaverisi ajatuksia 100% tai tiedä, aikooko hän liikuttaa oikeaa vai vasenta kättään seuraavaksi, et voi tehdä niin myöskään roolipelimaailmassa. Vaikka vastapelaajasi (eli henkilö(t), jonka kanssa pelaat) kertoisikin pelitekstissään jotain oleellista vaikkapa hahmonsa menneisyydestä, mutta hahmo ei ole kertonut asiaa sinun hahmollesi, ei näin ollen hahmosi voi asiasta tietää mitään. Taistelupeleissä sen sijaan hahmosi ei saa olla voittamaton, eikä se voi tappaa toista hahmoa ilman sopimusta.

Lisää säännöistä kannattaa ottaa selvää roolipelin itsensä sivustoilta.

Millaiset pelit ovat helppoja aloittelijoille?

Aloittelijoille on yleensä tehty omat roolipelinsä ja ikäväkseni täytyy tunnustaa, että moni roolipeli kaitsee aloittelevia roolipelaajia, sillä ohjaus siihen voi toisinaan olla aikaa vievää ja haastavaa. Onneksi on kuitenkin olemassa roolipelejä, jotka huolivat mukaansa aloittelijoita ja opastavat heitä siihen.

On vaikeaa sanoa, millainen roolipeli tuntuu helpolta, sillä jokainen kokee helppouden vähän eri tavalla. Esimerkiksi roolipelit, joissa on mahdollisimman yksinkertainen juoni, ovat niitä helpoimpia. Sen sijaan, jos roolipeli sisältää hirveästi sivujuonia, jotka jokaisen pelaajan tulee huomioida, voi olla hyvin vaikeita. Kannattaa siis kysyä roolipelin ylläpidolta suoraan, sopiiko peli aloittelijalle, jos olet epävarma asiasta.

Mitä hyödyn roolipelaamisesta?

Sen lisäksi, että roolipelaaminen on mukavaa ajanvietettä, oppii siinä samalla kirjoitus- ja tarinankerrontataitoja. Samalla mielikuvitus kehittyy sekä tietysti eläytymistaidot. Lisäksi luovuus pääsee valloilleen, kun saa itse kehitellä itselleen mieluisan hahmon.

Roolipelisivustoja

Cliché (Koiraroolipeli)
New Rise (Hopeanuoleen perustuva roolipeli)
Uusi Legenda (Hopeanuoleen perustuva roolipeli)
Foorumiroolipelit (Sivusto, jolle on listattu roolipelejä)


6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, toivottavasti innostaa muitakin kokeilemaan roolipelausta! Itselläni on kokemusta noista roolipelauksen hyödyistä: itselläni kirjoitustaito pääsi kehittymään nopeasti ja se tekee sitä koko ajan, kehitys ei koskaan lakkaa täysin. Myös mielikuvitus ja luovuus on kehittyneempää, mutta mikä parasta, voi saada todella hyviä ystäviä mukavan harrastuksen parista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itsekin olen huomannut, miten hyvää kirjoitusharjoitusta pelaamisesta saa ja nykyään tulee naureskeltua teininä kirjoittamilleen teksteille, vaikka silloin kuvitteli olevansa tosi hyvä pelaaja. Kehitystä siis tulee tosi paljon.

   Poista
 2. Itsekin roolin, mutten foorumiroolipeleissä vaan ihan Suntuubissa :) Olen kolme kertaa ollut foorumiroolipelissä, tuo New Rise on yksi niistä mutta jotenkaan en innostu niistä niin kuin Suntuubissa roolattavista roolipeleistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roolipelatahan voi oikeastaan missä vain. Itekin olen chatilla ja tekstiviestein pelaillut :)

   Poista
 3. Hienoa saada blogimerkintä foorumiroolipeleistä! Näitä ei olekaan nähty :D

  Toivottavasti ihmiset uskaltaisivat enemmän aloittelijoina tulla peleihin mukaan, jos vain hahmohakemus menee läpi. Itse ainakin omassa pelissäni, Nelituuli RPGssä neuvon mielelläni aloittelijoita, jotta he saisivat hyviä pelikokemuksia ja itsevarmuutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos pidit :) foorumiropet ansaitsee nykypäivänä enemmän näkyvyyttä, kun niiden suosio on himmennyt jonkin verran. Ja hienoa, että on olemassa toinenkin aloittelijaystävällinen rope :)

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)