perjantai 11. huhtikuuta 2014

Suurennuslasin alla: Kommenttien valvonta

Facebookin Alternative blogs ryhmän sivustolla oli muutama kuukausi sitten gallup ja sen johdosta keskustalua siitä, kannattaako kommenttien valvonta blogissa. Hämmästyksekseni yllättävän moni sanoi olevansa sitä mieltä, että kommenttien valvonta antaa tietynlaisen negatiivisen kuvan blogista ja sen pitäjästä, vaikka moni sanoi pitävänsä valvontaa päällä vain siksi, että saa säädeltyä niiden laatua.

"MINÄ VARTIOIN TÄÄLLÄ!" Välillä sitä toivoisi, että häiriköiviä kommentteja odottelisi tällainen näky..

Mitä mieltä TE hyvät gingabloggaajat asiasta olette? Onko kommenttien valvonta blogissa typerää vai ymmärrättekö sen? Entäpä lukijat? Miten te koette asian?

Aihe ei oikeastaan kovin ajankohtainen tällä hetkellä ole, mutta mielestäni siitä on ihan hyvä keskustella, nyt kun moni gingablogikin on joutunut häiriköinnin uhriksi.

Näin alkuun kerron lyhyesti, mitä kommenttien valvonta ylipäätään tarkoittaa, jos joku ei sitä vielä tiedä: Kun kirjoitat kommentin X blogiin, kommentti ei ilmesty heti näkyviin, vaan se "lähetetään" ensin blogin pitäjälle sähköpostitse/blogin etusivulle ilmoituksena, jolloin blogisti voi sen lukea ennen julkaisua. Kommentin voi myös poistaa halutessaan, jos sitä ei halua julkaista.

Mielestäni on jokaisen oma päätös, haluaako pitää kommentit valvonnan alla vai ei. Jotkut ovat sitä vastaan, jotkut eivät. Haluan heti aluksi oikaista virheellisen luulon siitä, että kun kommentit on laitettu valvonnan alle, ei se tarkoita sitä, ettei kestetä kritiikkiä tai kriittisempiä, erimieltä olevia kommentteja ei julkaista(kuten olen huomannut väitettävän). Sen avulla on mahdollista valvoa ylipäätään kommenttien laatua hyvässä ja pahassa ja samalla pysyy perillä uusimmista kommenteista hyvin, jos ei aina muista sähköpostiaan vilkaista. Itse pidän kommenttien valvonnan päällä edellä mainituista syistä. Vaikka alunperin kommenttien valvonnan laitoinkin päälle häiriköinnin takia ja vaikka se onkin jo hyvin saatu ruotuun, pidän sen silti päällä siksi, että saan uusimmat kommentit heti esiin, kun blogieni hallintapaneeliin menen.

Jos jäi mietityttämään, mitkä seikat itse henkilökohtaisesti lasken häiriköiviksi, loukkaaviksi kommenteiksi, kannattaa lukaista Anonyymeistä kertova postaukseni läpi.

Mitä hyvää, mitä huonoa?

HYVÄT PUOLET KOMMENTTIEN VALVONNASSA

- Häiriköivät kommentit voi poistaa, ennen kuin ne leviävät nettiin. Nettikiusaaminen estetään jo tässä vaiheessa.
- Jos kommentoija on kirjoittanut vahingossa useamman kerran saman kommentin, voi ylimääräiset vahinkolaukaukset poistaa -> tuplapostaus vältetään.
- Kommentit voi tarkistaa ennen julkaisua.
- Jos ei muista vilkaista sähköpostiaan, näkee uusimmat kommentit blogin hallintapaneelissa.
- Häiriköinti loppuu yleensä lyhyeen, eikä häiriköijät jaksa enää pommittaa, kun huomaavat, ettei kommentteja enää julkaista.
- Huono ilmapiiri vähenee ja sen laatua voidaan valvoa.

HUONOT PUOLET KOMMENTTIEN VALVONNASSA

- Lukija ei saa heti kommenttiaan näkyviin, vaan voi joutua odottamaan hetken.
- Valvonta voi antaa huonon kuvan blogin pitäjästä: Eikö hän kestä kritiikkiä? Pelkääkö hän jotain? Miksi kommentteja valvotaan?
- Koska kommentti ei tule heti näkyviin, voi se käännyttää lukijat kannoillaan.
- Häiriköinti voi jatkua kommenttien valvonnasta huolimatta jotain muuta kautta

Siinäpä hieman listausta perustuen omiin mietteisiini ja näkemiini väitteisiin. Onneksi ainakin oman käsitykseni mukaan blogien häiriköinti on vähentynyt huomattavasti, kun asiaan on puuttuttu ja muutama bloggaaja on asiasta kirjoitellutkin rakentavaan henkeen. Harmi kyllä, näitä valopäitä kyllä löytyy aina joka lähtöön...

Pidätkö itse blogisi kommentit ruodussa?

11 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ^^

  Itse kannatan kommenttien valvontaa, jos sille on syytä. Luulen, että monet tuplapostaukset voivat myös johtua siitä, ettei kirjoittaja näe heti kommenttiaan ja luulee ettei se ole mennyt perille. Tästä syystä onkin tärkeää lukaista tarkasti se kommentin lähettämisen jälkeen tuleva pieni palkki, jossa lukee, että kommentti näytetään hyväksynnän jälkeen.

  Itse pyrin kommenttien valvomisella estämään häiriköinnin. Välillä se on jonkun anonyymin peeloamista ja välillä blogiini on tullut myös joitakin kommentteja, jotka linkittävät ilmeisesti joitakin virussivuja. Otin itse kommenttien valvonnan käyttöön, koska blogiini spammattiin häirikkökommentteja, mutta en anna valvonnan vaikuttaa esimerkiksi kritiikin antamiseen. Saatan olla julkaista kommentteja jos ne menevät pelkästään kommenteissa tahallisesti riidan haastamiseksi. Luulen, että jotkut lukijat voivat luulla, että tällä valvomisella estetään kritiikki, koska sitä ei kestetä, mutta ainakaan itse en toimi näin enkä usko monenkaan muunkaan sitä tekevän.

  Toisaalta löytyy aina joku, joka valvonnasta ja kommenttien julkaisemattomuudesta huolimatta jatkaa niiden spammaamista, mutta yleensä rauhoittuu sitten, kun niitä kommentteja ei tule näkyviin.

  VastaaPoista
 2. Kommentoijana en juuri välitä julkaistaanko kommentit heti vai hyväksymisen jälkeen. Ymmärrän hyvin, ettei bloginpitäjät halua mitään parin sanan perusteetonta rageamista tai henkilökohtaisuuksia blogiinsa. Tuli itsellekin mieleen nuo virus-viestit, eli hyväksymis-tsydeemi on hyvä myös estämään noiden leviämistä.

  VastaaPoista
 3. Vielä en ole ottanut kommenttien valvontaa käyntiin, vaikka sain yhdessä välissä aika rankkoja viestejä. Mikäli niitä tulee enemmän saatan harkita valvontaa, mutta kuten sanottua haluan pitää blogini ilmapiirin avoimena kritiikille ja palautteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin täällä. En ole nähnyt vielä tarpeelliseksi laittaa valvontaa päälle, enkä kyllä itsekään haluaisi sitä laittaa juuri siksi, että haluan pitää blogini avoimena. Ja ehkä siksikin, ettei joku luule, että se on sensurointia varten. Voin poistaa häiriköivät kommentit ihan hyvin myöhemminkin, jos ne itseäni häiritsevät.

   Poista
  2. En itse näe valvontaa avoimuuden viejänä, mutta kieltämättä ylimääräinen selittely yms voi antaa kyllä toisenlaisen kuvan.

   Poista
 4. Mä itse käytän kommenttien valvonta, vaikka ehkä syytä ei olisi. Mutta toisaalta, miksi mun pitäisi antaa vapaa pääsy sellaisille, jotka sitten haluaisivat haukkua tms? Varsinkin suuremmissa blogeissa sitä paskaa tulee niskaan vaikka ja mistä, joten miksi bloggaajien vain pitäisi hymyillä ja ottaa se paska vastaan? :D Enkä tarkoita tällä asiallista kritiikkiä, vaan siis ihan oikeesti nettikiusaamista. Mielestäni blogeja on mukavempi lukea, kun kommenttiboksitkaan eivät ole täynnä törkyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Vaikka valvonnan ottaisi käyttöön, ei sitä tarvitse kellekään perustella :)

   Poista
 5. Jos blogin kommenteissa esiintyy/on esiintynyt häiriköintiä, niin onhan se blogin kirjoittajalle paljon helpompi poistaa asiattomat kommentit saman tien ennen kuin ne mahdollisesti saavat aikaan kunnon paskamyrskyn kun muut blogin lukijat alkavat tappelemaan asiattomassa kommentissa mainitusta X asiasta. Ja minun ei ainakaan tekisi mieli lukea blogia, jonka lukijat riitelevät keskenän milloin mistäkin asiasta. Ja jos on jotain negatiivista palautetta niin sen voi kyllä kertoa asiallisesti, oli blogissa sitten kommenttien valvonta käytössä tai ei.

  VastaaPoista
 6. Juurikin näin. Valvonnalla voidaan myös ennaltaehkäistä lukijoiden kiusaamista ja mahdollisia spoilereita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän takia itselläni on spoilerivaroitus, koska itse en jaksa alkaa sensuroimaan tulevia tapahtumia, jos ne liittyvät paljon käsittelyssä olevaan tekstiin/aiheeseen. Ei ainakaan kukaan pääse vonkumaan spoilaamisesta, kun olen kuitenkin varoittanut.

   Poista
 7. Minä puolestani olen laittanut blogin alkuperäiseen kuvaukseen spoilerivaroituksen, tosin taisin sen laittaa pois jossain kohti.

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)