perjantai 2. toukokuuta 2014

Oodi Weed animelle!

Weed animen piirrosjäljen haukkuminen alkaa olla melkoinen klisee gingafanien keskuudessa, myös sen ulkopuolella. Siitä jaksetaan aina muistutella, eikä siitä paasaamiseen tunnuta koskaan kyllästyvän. Koska aihe on erittäin keskusteltu ja koska olen itse erittäin huumorintajuton ihminen, täytyy minunkin omistaa aiheelle erillinen blogiteksti.

Alan olla lopen kyllästynyt Weed anime viha keskusteluun. Sitä ollaan käyty ja käydään yhä aina siitä saakka, kun animen toinen jakso julkaistiin. Kyllä, minäkään en mikään Weed animen piirrosjäljen 100% kannataja ole, mutta eikö tämä keskustelu ala jo kyllästyttää? Jokaisella totta kai saa olla omat mielipiteensä ja fanina on oikeus olla näreissään "paskalaadusta", kuten olen jo tekstissäni Onko meillä oikeus arvostella? todennutkin.. Ymmärrän ja tiedän, että kyseessä on suurimmaksi osaksi leikkimielistä pilaa, jossa jaetaan hauskoja pysäytyskuvia Weed animesta ja tietystikin faneilla pitää olla huumorintajua - olenhan itsekin kyseisille kuville aikanaan nauranut, mutta alan saada harmaita hiuksia ainaisesta vääntämisestä. Omasta lempisarjasta saa ja pitääkin tehdä pilaa, ei sitä kannata ottaa turhan vakavasti, mutta jatkuvat kahnaukset siitä, miten paljon surkeampi Weed on piirrosjäljeltään verrattuna yltiötäydelliseen Hopeanuoleen, alkaa olla jo nähty. En väitä, että aiheesta ei saisi enää keskustella, mutta ymmärrätte varmaan, mitä haen?

Weed animen parhaimmistoa.

Jotta kukaan ei käsittäisi väärin, sanon heti alkuun, että allekirjoitan kyllä, että Weed anime on huomattavasti laaduttomampi piirrosjäljeltään verrattuna Hopeanuoleen, mutta siitä löytyy kyllä paljon hyväkin jaksoja ja kohtauksia, joista onkin ollut monessa aiemmassa postauksessani puhetta tavalla tai toisella. Moni puolustelee usein Weed animea sillä, että Hopeanuolestakin löytyy "derpkohtauksia" ja asia onkin todistettu moneen otteeseen.. Siltikään asiasta ei olla vakuuttuneita ja Hopeanuolta aletaan usein puolustella sanoin "mutta kun Weedissä ne virheet näkyy ilman pysäytyskuviakin", mikä toki on aivan totta.. Mutta se, mikä minua risoo näiden kahden animen vertailussa on se, ettei Hopeanuoli animen "virheitä" tunnuta osata hyväksyä. Kysymys kuuluukin: Pidetäänkö GNG:tä automaattisesti parempana vain siksi, että se on vanhempi kuin Weed ja se on tehty kauan sitten? Onko nostalgialla tekemistä asian kanssa? Minun tiedetään ja myönnän olevani ehdottomasti enemmän GNG animen kannalla, mutta kun alan asiaa pohtia, kiintyneisyys sitä kohtaan pohjautuu hyvin pitkälle nostalgisuuteen ja muistoihin. Loppujen lopuksi GNG ei ole yhtään sen parempi kuin jatko-osansa, ei Weed ole nuorten fanien keskuudessa suuressa suosiossa turhaan. Jopa meistä vanhoista konkareista moni pitää enemmän Weedistä kuin GNG:stä.

Pointtini on se, että Weed animen hyviä puolia ei kovin usein korosteta ja jos korostetaan, ne tullaan lähes poikkeuksetta kyseenalaistamaan joltain taholta. Hopeanuoli animea sen sijaan ylistetään usein maasta taivaisiin, vaikka totuus on, että kaikista piirretyistä varmasti löytyy "derppauskuvia", jos vain alkaa hakea. Weed animessa nämä derppaukset toki korostuvat, kukapa nyt ei ällistyisi pahvilaatikko koirista ja vääntyneistä naamoista? Mutta kukapa jaksaa virnuilla yhtä paljon Hopeanuoli animen alkupään piirrosjäljelle, jossa itse Ginkin on piirretty hyvinkin nauruhermoa kutkuttavalla tavalla?

Fanina meillä on oikeus olla näreissään, kuten totesinkin jo aiemmin. Weed animea odotettiin kuin kuuta nousevaa ja kun se tuli julki, siihen petyttiin hirveästi, kun kuviteltiin, että saadaan samaa tasoa olevaa animea kuin GNG. Nyt on alettu puhua Orion animesta ja sen ilmestymismahdollisuuksista, mutta moni teilaa ajatuksen siitä heti perustellen sitä pelollaan "Weed animelaadusta". En kuitenkaan usko, että animen tekijät tahallisesti piirsivät huonosti, ehkä tehtävän täyttämiseen Studio Deen taidot eivät koira-animen osalta riittäneet, budjetti oli mahdollisesti pieni (halvalla ei hyvää saa) tai sitten menossa oli samaan aikaan jokin "tärkeämpi" ja aikaavievämpi projekti. Kuka tietää.. Mielestäni piirtojälkeä tärkeämpää on kuitenkin itse tarina, joka mielestäni toimii Weedissä ihan hyvin. Toki myönnän, että animen näyttämistä kavereille tulee välteltyä pitkään vain tuon piirtolaadun ja epämääräisten ääniefektien takia, jottei tarvitse myötähäpeillä. En siltikään jaksa haaskata aikaani siihen, että jaksan jauhaa Weed animen surkeasta laadusta jatkuvasti ja jakaa iänikuisia kierosilmäkuvia hahmoista. Hauskojahan osa noista kuvista on, mutta ne alkavat jo kyllästyttää ainakin minua. Enemmän minua risoo Weedin jatkuva teilaaminen. Siinä on paljon hyvääkin.


Sitten vielä listaa siitä, mitä hyvää Weed animessa sitten minun mielestäni on:

- Piirtotyyli on paikoittain jopa parempaa kuin Hopeanuolessa!
- Tarina on hyvin saatu mahdutettua kasaan ja se on tiivistetty hyvin ilman juoniaukkoja, vaikkakin siitä on tarvinnut karsia paljon kohtauksia ja hahmoja - GNG:ssä juoniaukkoja on hyvin paljon, etenkin leikatussa versiossa
- Weed animessa on ehdottomasti selkeämpi tavoite saada katsoja ajattelemaan uudella tavalla. Enää ei vain taistella ja mätötä veret lentäen, vaan nyt anime antaa ajattelemisen aihetta. Anime kannustaa lopettamaan väkivallan ja selvittämään asiat puhumalla ilman, että kenenkään henkeä tarvitsee riistää.
- Tarina on hyvin onnistunut silloin, kun se herättää tuntemuksia, olivatpa ne sitten hyviä tai huonoja. Weed anime tekee näin ja näin ollen sitä voidaan kutsua onnistuneeksi virheistään huolimatta.

Weed anime ansaitsee ylistystä kaiken haukkumisen keskellä! Olisiko meidän fanien aika nähdä animen hyvätkin puolet ja korostaa niitä eikä vain haukkua ja naureskella niille ei-niin-mahtaville jutuille? Ylistämällä sarjaa niille, jotka eivät sitä vielä tunne, voidaan saada enemmän faneja ja uusia mangan ostajia. On täysin kiinni fanien määrästä ja innokkuudesta, miten paljon uusia julkaisuja - ja mahdollisesti animeita saadaan tulevaisuudessa. Asenne muutos olisi tämän asian suhteen nyt paikallaan - myös minun osaltani, paatunut GNG:n palvoja kun itsekin olen.

Oodi Weed animelle!

17 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja tykkään blogistasi muutenkin. Tekstiä olisi kuitenkin kivempi lukea jos kiinnittäisit huomiota oikeinkirjoitukseen (esimerkiksi Weed-anime, ei "Weed anime", ja vihakeskustelu on yhdyssana). :/

  VastaaPoista
 2. Tämä on aivan totta, ja vaikka itsekin muistan yhtyneeni tuohon samaan iänikuiseen piirrosjäljen mollaamiseen olen nyt myöhemmin oppinut ajattelemaan asiaa toiseltakin kannalta (ikää tullut sen verran lisää, ja ehkä myös vähän järkeä siinä sivussa...?). Juurikin tuo, että meidän pitäisi kunnioittaa ja olla äärettömän kiitollisia siitä, että tämä(KIN) toiveemme toteutettiin ja anime julkaistiin Suomessa. Toisena se etten myöskään usko piirtäjien tahallaan sössineen. Silti en ymmärrä mitä heidän mielessään on pyörinyt kun ylipäätään loivat esim. tällaisen kuvan: http://1.bp.blogspot.com/-g47V6v5e6e8/UmPyZUzcOFI/AAAAAAAAEPE/CC3FrjNwKxM/s1600/vlcsnap-2013-10-20-17h30m13s52.png .

  Siis mitä ihmettä..?
  Itse voin sanoa pitäväni Weedistä kokonaisuutena ehkä vielä enemmän kuin Hopeanuolesta, mutta en silti pilkkaa Hopeanuolta kuten toiset pilkkaavat Weediä sanomalla "Hopeanuoli on hyvä, mutta Weed on ihan p*ska..." -ja tällainen pohjautuu lähes poikkeuksetta pelkkään Weed animen piirroslaatuun(oikeasti tämä kommentti on kuin suoraan poimittu keskustelut.suomi foorumilta). Voisiko siis sanoa, että Weed anime pilaa koko sarjan maineen? Ei, mutta koska huonoja puolia on paljon helpompi löytää ja ihmiset korostavat niitä enemmän kaikilla elämän osa-alueilla saamme me itse aikaan sen, että uudet fanit muodostavat mieleensä jo valmiiksi ennakkokäsityksen sarjasta ennen kuin ehtivät luoda siitä oman mielipiteensä.
  Kaikki saavat kertoa mielipiteensä, mutta kun se on tehty miksi asiaa ei voi sen jälkeen vain jättää siihen?

  Jälleen hyvä teksti joka voi avata silmiämme vielä entisestään tämänkin asian suhteen. Josko me ylikriittiset suomalaisfanitkin oppisimme vielä joskus arvostamaan enemmän sitä mitä meille annetaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) onhan noissa tietyissä kuvissa ihmettelemistä, että eivätkö piirtäjät tajua, millaista jälkeä tekivät. Olisi kiinnostavaa kuulla tai lukea itse studion kommentti asiaan.

   Poista
 3. Taidan olla niitä harvoja, jotka oikeasti tykkäävät enemmän Weed animesta kuin Hopeanuolesta. Hopeanuoli on animena vaan jotenkin.. hmm tylsä. u__u

  Luin myös joskus jostain, että aluksi oli tarkoitus tehdä koko Weed animesta yhtä hyvä laatuinen kuin mitä esim. ensimmäisessä jaksossa, mutta sitten tuli jotain ja budjettia ja aikaa piti leikata reilusti, niin siksi jotkin kohdat Weedissä näyttääkin suunnilleen vasemmallakädellä sutaistuilta. En kylläkään tiedä, onko tuo totta, kun en muista mistä sen joskus luin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas pidän henk.koht enemmän Hopeanuolesta, johtuen yksinkertaisesta juonesta. Weed tosin on sanomaltaan mielestäni parempi ja opettavaisempi, kuten tuossa tekstissäkin mainitsin.

   Hienoa, että porukasta löytyy Weedinkin kannattajia :)

   Poista
 4. Mua taas henk.koht ärsyttää weedin alkupään piirtojälki. Kyse ei ole siitä, että olisin sarjaa vastaan, ei todellakaan. Vaan nimeomaan se, että eivätö piirtäjät oikeasti yhtään tarkastaneet työnsä jälkeä? En käsitä, miten he antoivat julkaista sen, kun jälki oli surkeaa. Loppuakohdenhan piirtojälki parani huomattavasti. Kun kerran osattiin, niin miksei alusta loppuun tehty kunnolla? Olipa sarja mikä tahansa, niin luulisi että tekijöillä olisi joku "ammattiylpeys" tms. Weed on sarjana loistava, tykkään paljon mutta vaikka se ei olisikaan ollut jatkoa Hopeanuolelle, niin olisin silti kritisoinut kovasti piirtojälkeä. Äärettömän kiitollinen kumminkin siitä että sarja meille suomeen saatiin! Orionia odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pannut merkille, että animen alku- ja loppupäät on piirretty tosi huolella, kun taas keskivaiheilla on hirveästi sitten tätä ei-niin-laadukasta jälkeä, tosin joukossa on paljon hyviäkin kohtauksia.. Mutta mielestäni nuo keskivaiheenkaan viritykset eivät niin pahoja ole kuin vaikkapa 2 jakso kokonaisuudessaan, joka kieltämättä saa isot kysymysmerkit pintaan. Lieneisikö kiire tai piirtäjävaihdos kyseessä? En siltikään jättäisi katsomatta animea uudelleen vain piirtojäljen takia, Weed on loistava tarinana, kuten sanoitkin :)

   Ja niinpä, Orionio odotellessa. Toivottavasti se saataisiin jonkinlaiseen animemuotoon.

   Poista
 5. Olen enemmän GNGn puolella kuin Weedin vaikka oken vasta 13 vuotias kakara. Se johtuu pitkälti siitä että Hopeanuolta olen katsonut 2.vuotiaasta lapsesta asti eikä vieläkään kyllästytä!!! Muuten tietääkö kukaan miksi Hopsun animessa on semmonen surkeesti piirretty kausi? Hyvä teksti jälleen!!! ♡♡♥♥♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itsekin olen katsonut Hopeanuolta jo 2-vuotiaasta vanhempien kertoman mukaan, joten ei ihme, että siitä ei osata nähdä niitä virheitä. Jos nyt oikein aletaan syynätä, GNG on itse asiassa paljon yksinkertaisempi juoneltaan kuin GDW. GNG:tä seuratessa ei tarvitse pahemmin miettiä, kun taas Weedissä pitää osata lukea rivien välistä. ..Mutta kuten sanoit, siitä huolimatta minäkin GNG:n puolelle kallistun.

   Poista
 6. Weed-anime on hyvä esimerkki siitä, miten paljon eri tekijätiimien kädenjäljet erottuu. En tosin tiedä paljoa näistä animentekohommista, mutta olen muissakin sarjoissa pannut asian merkille. Yksi asia mikä itseäni Weed-animessa häiritsee, on välillä näkyvä liiallinen ihmismäisyys, esimerkiksi tässä kuvassa http://www.mangamaniaccafe.com/wp-content/uploads/2006/05/weed1_7.JPG Nuo leuat!
  Uutta ulottuvuutta tähän anime-vertailuun toisi näiden studioiden muun tuotannon huomioon ottaminen. Studio Deeniltä kun löytyy muutakin rumaa jälkeä :'D

  VastaaPoista
 7. Weed-anime saa paljon parjausta osakseen, ja meikästä ihan syystäkin. Sarjassa on omasta mielestäni ryssitty kolme asiaa:
  1) piirrostyyli (ihmiseen tottuneet animaattorit eivät vain osaa piirtää koiria, sama pätee päin vastoin)
  2) musiikit (varastettu toisilta säveltäjiltä)
  3) juoni ja hahmot (Weedin viaton ja ymmärrettävä moraali on muutettu jeesusteluksi, lopputaistelussa Ouu voittaa Hougenin armeijan määräalivoimasta huolimatta, ilman mitään selittelyjä - siis mitä?)

  Mutta kirjoituksesi koski pelkästään piirrostyyliä, joten puhunpa siis siitä. Sarjassa on pikaisten laskujeni mukaan 7 erilaista piirtotyyliä, joista jokaiselle olen antanut oman nimityksen:
  Jaksot 1 ja osa jaksosta 26 + satunnaisia kohtauksia: sirot muskelikoirat (mikä näkyy tuossa omassa esimerkissäsi "hyvästä" tyylistä, omasta mielestäni tämä on kamala ja aivan liian tyylitelty. Plus Weedin ja Ginin valesilmät on varjostettu tässä tyylissä kuin ne olisi jotain ulotteita pelkkien värillisten kuvioiden sijaan.)
  Jaksot 2, 8, 13, 18 ja 24: palikkakoirat (paranee hieman jaksossa 24, mutta ihan yleisesti huono - liian paljon sovellettu ihmisen anatomiaa, koirat on tönkköjä palikoita ja niin pirun yksinkertaisesti piirretty)
  Jaksot 3, 7, 11, 15, 19 ja 23 - mittasuhteettomat koirat (tälle tyylille en vain keksi mitään hyvää yleistävää nimitystä, sillä siinä on niin moni asia pielessä. Sanoisin, että 70% ruutuajasta tämä tyyli on vain piirretty huonosti. Milloin juoksu ei kulje, milloin koirat näyttää täys-derpeiltä seistessään aloillaan - tai Weed on aivan liian pieni. Voisin jatkaa tätä listaa...)
  Jaksot 4, 9, 14, 20 ja 25: kissakorvakoirat (tunnistaa helposti kolmiomaisista, sivulle sojottavista korvista ja koirien "lerpattavista" suista. Tämä tyyli osaa paikoitellen näyttää ihan siedettävältä, mutta valitettavasti sisältää silti liian paljon derppejä ja anatomiapieruja)
  Jaksot 16, loppupuolisko jaksosta 21 ja osia jaksosta 26: hainhammaskoirat (osaisi asiansa ehkä muuten, mutta yksi asia menee aina metsään ja pahasti - ne hampaat. Aina kun koiran on suu auki, sekä ylä- että alahampaat näkyvät ja tuovat inhottavan fiiliksen joka muistuttaa enemmän haita kuin koiraa.)
  Jaksot 6, 10 ja alkupuolisko jaksosta 21: hyvät Takahashi-koirat (näyttävät eniten Takahashin mangakoirilta, piirretty ihan hyvin ja anatomia suurimman osan ajasta hyvä. Perus keskivertohyvä tyyli. Jos edes puolet Weed-animesta olisi tehty tällä tasolla, me fanit tuskin keskustelisi sarjan piirtotyylin laadusta niin paljon kuin nyt teemme)
  Jaksot 5, 12, 17 ja 22: lerppakorvakoirat (nimityksen keksin siitä, kuinka tässä piirrostyylissä näemme usein mm. Weedin korvien lerpattavan vaikka tuulessa tai nopeissa liikkeissä. Ainoa keskivertoa parempi tyyli koko animessa, oma henkilökohtainen suosikkini ja yksinkertaisesti aivan ylivoimainen muihin tyyleihin verrattuna. Ainoa valituksen aiheeni tästä tyylistä lienee se, kuinka koirien leuat liikkuvat välillä melko tönkösti puhuessa, mutta se on erittäin pieni miinus tässä tyylissä.)

  Kuten näet, mielestäni Weed-animen noin seitsemästä taidetyylistä vain KAKSI on mielestäni hyviä, lopuilla voisi puolestani heittää vaikka vesilintua. Usein kuulee puolustukseksi, että noiden tyylien vikoja voi nähdä vain pysäytetyissä still-kuvissa, mutta valitettavasti asia ei ole näin: en juurikaan pysäyttele animea sitä katsoessani ja viat silti paistavat silmääni. On vain valitettava totuus, että Weed-anime on tehty hyvin pienellä budjetilla, joka ei riittänyt mihinkään.

  ~Yamashita, Kitkekää rikkruohot-blogin ylläpitäjä http://rikkakasvit.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin vähän näkemys asia ja itse ainakin näen mainitsemiesi kahden piirtotyylin lisäksi muitakin jaksoja, joissa piirtotyyli on mielestäni ihan ok. Ei ehkä täydellistä, mutta ihan ok.

   Fanina saa olla kriittinen, mehän tuosta "roskalaadusta" maksetaankin, jos siis animen kotiinsa hankkii laillisin tein, mutta minusta liiallinen syynäily ja virheiden etsiminen (vaikkakin paikoittain kieltämättä virheitä ei animesta tarvitse edes etsiä, kun ne näkee tyhmäkin) alkaa kyllästyttää. Minusta animesta tulisi nähdä enemmän niitä hyviä seikkoja. Animea parjataan turhan paljon, en toki kiellä, etteikö sen laatu ole paikoittain todella laadutonta.

   Poista
  2. Mainitsemistani huonoista tyyleistä kissakorvakoirat on se siedettävin itselleni: siinä koirat ei ole läheskään niin hirveitä kuin muissa tyyleissä, mutta ovat turhan hirveitä turhan usein.

   Tietysti tämä negatiivisuus asiasta josta itse tykkää voi rasittaa jota kuta (kuten näköjään sinua), mutta olen itse artistina hyvinkin kriittinen mitä tulee juoneen ja taidetyyliin. Weed-anime on tehty pienellä budjetilla, se on ihan fakta. Se, kuinka paljon pitää sarjasta on ihan puhtaasti mielipidekysymys, enkä itse yritä toisten mielipiteisiin vaikuttaa. Kerron vain mitä mieltä olen, yrittämättä tuputtaa ajatuksiani toiselle mutta silti tuoden ilmi mitä ajattalen. Toivottavasti sinulle ei tullut tunnetta, että yritän saada sinut vihaamaan Weed-animea, sillä se ei ollut tarkoitukseni. Tarkoitukseni on vain kertoa asiat, jotka mielestäni on melko vahvasti totta (siis ettei tätä animea ole enimmäkseen piirretty niin hyvin).
   Sanottakoot, että nuorempana, ollessani semmoinen 12-vuotias pallukka joka ei ymmärtänyt mistään mitään oikeasti pidin Weed-animesta. Kuitenkin kasvaessani artistiksi (joka ottaa vakavasti mm. toisten taiteen käyttämisen ilman, että siitä annetaan tekijälle kunniaa) aloin kasvaa hyvinkin kriittiseksi tätä animea kohtaan. Nyt kun olen päässyt lukemaan alkuperäisteosta äidinkielelläni, olen lopullisesti kasvanut siihen ajatukseen, että mitä Studio Deen teki Weed-animen kanssa on enimmäkseen väärin. Meikästä tämä teos ei tee kunniaa alkuperäisteokselle. Jottei sinulle kuitenkaan jäisi täysin paha maku suuhun sanomisistani, sanon tämän - ja vain tämän kerran! - yhden hyvän asian Weed-animen puolesta: pari animeen lisättyä kohtausta oli mielestäni tunnelmaltaan ihan hyviä. Esimerkkinä ensimmäisessä jaksossa oleva tilanne, jossa Weed epäonnistuneen metsästysretken jälkeen törmää uudelleen GB:hen. Karsastamastani piirrostyylistä huolimatta pidän tuosta kohtauksesta ja siitä, kuinka GB vielä torjuu Weedin eikä vain ole sille heti suurinta ystävää.

   Omasta mielipiteestäni huolimatta kunnioitan sitä, että sinullakin on omasi ja yritin ainakin ottaa sen huomioon.

   ~Yamashita

   Poista
  3. Olen mielissäni, että sinulla on asiasta vahva näkemys ja kunnioitan sitä :) En missään nimessä loukkaantunut tai saanut kuvaa, että yrittäisit käännyttää minua mitenkään ^^ Mielipiteensä kullakin, kuten totesinkin jo.

   Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että Studio Deen jälki ei välttämättä tuokaan mitään älyttömän suurta kunniaa alkuperäisteokselle, onhan Takahashi itsekin muistaakseni todennut, ettei ollut jälkeen tyytyväinen. Sen sijaan, mikä mielestäni on hieno asia, on se, että Weed on ylipäätään saanut niinkin paljon hyvää huomiota jo pelkän animen perusteella, vaikka laatu vaihteleekin radikaalisti.

   Poista
 8. Itse pidän enemmän juonellisesti Weed-animesta ja piirtojälkikin oli ajoittain jopa kaunis kuten mainitsitkin tekstissäsi. Itseänikin alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään ainainen Weed-animen piirtojälki-valttikortti kun listataan animen huonoja puolia. Oikein kiva teksti ja olen samaa mieltä kanssasi (unohdin pointtini kun aloin kirjoittamaan tätä, hmm).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Weed-anime on juoneltaan yksinkertaisempi ja siinä tapahtuvat käännekohdat on helpompi muistaa kuin mangassa, jossa juonikuvioita ja hahmoja on kaksinkertaisesti.

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)