keskiviikko 28. toukokuuta 2014

HAASTE!: Hyvä kiertämään!

Uutta haastetta. Tällä kertaa aihe ei koske niinkään itse gingaa, vaan pikemminkin meitä faneja.

Viime aikoina gingablogeissa on käsitelty ikäviä asioita (itseni mukaan lukien). On käsitelty fandomin sisällä olevaa elitismiä, fanien tasa-arvoisuutta, anonyyminä perseilyä ja jopa keräilyn aiheuttamaa kinaa.. Ylipäätään asioita, joiden suhteen faneilla on vielä työstämisen varaa. Ei ihmekään, että fanit (jälleen itseni mukaan lukien) alkavat turhautua kanssafanittajiinsa. En väitä, että ikävämpiä asioita käsittelevät tekstit huonontaisivat ilmapiiriä, mutta mielestäni viimeistään tässä kohtaa on aika ottaa esille niitä hyviäkin asioita. En väitä, että fandomissa olisi tällä hetkellä mitenkään erityisen huono ilmapiiri, mutta minusta on tärkeää välillä puhua hyvistäkin puolista. Ongelmista tulee ja pitää puhua - eihän se ilmapiiri muuten välillä kevene, ellei välillä joku räjähdä ;)

Tämän haasteen tarkoituksena on levittää hyvää mieltä muille faneille. Nyt on aika unohtaa huonot puolet ja keskittyä hyvään! Creditsit annan Kiatsulle, jonka postauksesta Ylistystä kerrakseen sain inspiraation alkaa työstää haastetta.

OHJEET:

1. Kerro lyhyesti (tai pitkästi) viisi hyvää asiaa fandomista yleisesti.
2. Kerro, miten aiot parantaa omalta osaltasi fandomin ilmapiiriä jatkossa.
3. Kerro, mitä arvostat muissa faneissa.

"Laitathan hyvän kiertämään?"


Ja tässä omat mietteeni asiaan liittyen malliksi:

1. 5 hyvää asiaa fandomista yleisesti:
- Tässä fandomissa on mielestäni näkyviä persoonia. Jokainen fani erottuu edukseen ja monella on selkeät mielipiteet asioihin.
- Fanit auttavat toisiaan mielellään, jos sitä joku on pyytänyt.
- Muiden kanssa on helppo keskustella. Moni osaa ajatella pintaa syvemmältä. Eri asioista riittää keskustelua, vaikka aihe olisi puitu läpi useampaankin kertaan. Esiin nousee aina jokin uusi näkökulma tai kysymys, jota aletaan yhdessä ruotia.
- Fanit tulevat keskenään hyvin juttuun siihen nähden, että fanikuntaan kuuluu hyvin paljon eri-ikäisiä. Puhuit sitten nuoren tai vanhemman kanssa, on keskustelu pääpainotteisesti ollut aina kypsää ja mukavaa.
- Fanikunta on innokasta ja se on tärkeää, sillä eihän tämä fandom muuten pystyssä pysyisi. Ilman intohimoisia faneja ei varmastikaan oltaisi saatu suomijulkaisuja, yhdistystä tai mitään ginga-aiheista Suomen kamaralle. Fanit ovat valmiita tekemään paljon saadakseen gingalle näkyvyyttä monin eri keinoin.

2. Miten aion parantaa omaa toimintaani fandomin sisällä jatkossa?
Aion jatkossa kunnioittaa paremmin muiden näkemyksiä asiaan kuin asiaan. Jos joku on eri mieltä kanssani, pyrin kunnioittamaan sitä, enkä ala vääntämään turhaan. Lisäksi aion myös panostaa muiden kannustamiseen ja rohkaisuun olemalla aktiivisempi blogien ja keskustelun aiheiden kommentoija ja pyrin kertomaan teksteistä/taiteesta/yms hyviä asioita. Aion myös opetella antamaan kritiikkiä ystävällisesti ilman, että sen saaja ei saa kirjoitussävystäni väärää käsitystä. Muiden herkkyys tulee mielestäni ottaa aina huomioon ja senpä takia mielestäni sillä, miten kritiikin esittää, on paljonkin väliä. En kyllä varsinaisesti koskaan ole ketään kritisoinut, mutta tuota taitoa mielestäni itse kunkin on hyvä työstää. Kritiikin saajana taas pyrin jatkossa olemaan "vahvempi", enkä aio ottaa kaikkea turhan henkilökohtaisesti. 

Ylipäätään pyrin ja haluan tulla kaikkien fanien kanssa toimeen, en aio luoda ennakkoluuloja ketään kohtaan ja olemaan kaiken kaikkiaan hyvällä mielellä. Jospa meitä voisi jonain päivänä kutsua yhdeksi suureksi perheeksi?

3. Mitä arvostan muissa faneissa?
Kuten jo aiemmin totesin, faneissa on hyvin auttamisenhaluisia ja vaivaa näkeviä henkilöitä. Gingan tunnettavuutta Suomessa ja maailmalla halutaan edistää addressein, näytelmin, musikaalein, tapahtumin, bloggaamisen ja muun toiminnan myötä. Esimerkiksi Äffä ja muu yhdistyksen porukka on nähnyt suuren vaivan yhdistyksen luomisen ja työstämisen eteen. Mielestäni tätä asiaa on aivan liian vähän ylistetty ja arvostettu, vaikka yhdistys on sen todellakin ansainnut. Kuinka moni lähtisi noinkin isoon projektiin mukaan vapaaehtoisena ilman, että saa mitään rahallista korvausta? Minä en nimittäin sellaiseen pystyisi, täytyy myöntää. Tässä kohtaa täytyy nostaa hattua vielä Antti-sedälle ja Urulle, jotka ovat tehneet hurjasti töitä gingan tunnettavuuden lisäämiseksi yhdistyksen toiminnan ohella. Mitä tekisimmekään ilman heitä?

Fanikunta on aktiivista. Moni on innostunut kirjoittamaan blogia ja mielestäni yhä useampi blogi tuntuu kiinnostavalta ja sellaiselta, jonka mielellään lisää lukulistalleen. Fanit seuraavat aktiivisesti uusia tiedotuksia ja kommentoivat niitä aktiivisesti. Muiden fanien kanssa halutaan ystävystyä ja tutustua. Itse ainakin olen viime vuosina saanut uusia tuttavuuksia, joiden kanssa voisi sanoa olevansa samalla aaltopituudella. Mainittakoon heistä Taigin. Ylipäätään olen kokenut, että muita faneja on ollut helppo lähestyä.

Arvostan faneissa rehellisyyttä ja sitä, ettei "suosi" ketään, vaan kohtelee jokaista tasa-vertaisesti oli sitten iältään tai "maineeltaan" millainen hyvänsä. Kehut, "supportin" antaminen ja onnittelut kertovat mielestäni siitä, että toisista ollaan kiinnostuneita ja heidän puolesta osataan iloita. Kun iloitsee kaverin puolesta, on itselläkin parempi olla. Lisäksi olen ollut mielissäni siitä, että moni fandomin sisällä kavereita olevat mainostavat ja rohkaisevat toisiaan. 

Aitous on asia, jota arvostan näissä piireissä ehkä kaikkein eniten. Se, ettei esitä mitään, vaan on oma itsensä, on piirre, joka saa ainakin minun huomioni kiinnittymään hyvässä mielessä. Kun näyttää heti kättelyssä millainen on, ei tarvitse jälkeenpäin ihmetellä. Aitoudella tarkoitan siis faneja, jotka käyttäytyvät fandomin sisällä niin kuin käyttäytyisivät sen ulkopuolellakin - ollaan sitä mitä on.

Kaiken kaikkiaan arvostan faneissa intohimoa tätä sarjaa kohtaan ja sitä, miten pitkään fandom on säilynyt. Aktiivisten fanien ansiosta gingan tunnettavuus Suomessa ja maailmalla lisääntyy koko ajan ja näin ollen me kaikki ansaitsemme ylistyksen siitä, että olemme vain niin parhaita!

Otatko haasteen vastaan? Laitetaan hyvä kiertämään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)