lauantai 10. toukokuuta 2014

Yksinkertainen on aina parasta, vai onko sittenkään? Takahashin piirtotyyli syynäyksessä!

Nyt kun päästiin asiaan tuon Oodi Weed -animelle! tekstin myötä, onkin hyvä alkaa puhumaan Takahashin piirtotyylin muuttumisesta vuosien saatossa. Kuin Weed -animesta, myös Takahashin piirtotyylistä on saatu aikaan hyvinkin paljon keskustelua. Vuorossa jälleen oma näkökantani asiaan.

Kuten voidaan jo sensein alkupään kuvituksesta nähdä, esimerkiksi Yamatossa hahmot oli piirretty hyvin.. Noh, hauskalla tavalla. Niistä huomasi, että mangaka oli aivan menestyksensä alussa. Maika oli tehnyt blogiinsa mainion ja erittäin havainnollistavan kuvan Yamato -sarjan tyylinvaihdoksesta, joka mielestäni pätee hyvin gingaankin. Postauksen voi lukea täältä. Maikan tekemästä kuvasta näkee selvästikin sen, että sensein piirotyyli on kehittynyt huippuunsa kuvien myötä, mikä on aina positiivinen asia, mutta tässä tyylinmuutoksessa on myös huonotkin puolensa, joista lisää alempana..

Takahashin piirtotavassa pidän eniten yksinkertaisuudesta, vaikka tyylin jatkuva yksinkertaistuminen entisestään alkaa olla jo enemmänkin huono kuin hyvä juttu. Anyway, tykkään koirien selkeydestä, pyöreistä silmistä ja siitä, miten rodut on hyvin eroteltu toisistaan selkeästi tunnistettaviksi. Tyylissä näen myös jonkin verran realistista tyyliä, joka on aina hyvä juttu.

Vielä tarinan alkupäässä Ginin raidatkin olivat selkeät.
Jos vertaa GNG:n piirrostyyliä GDW:hen tai jopa Orioniin, huomaa selvän eron. GNG:n alkupäässä tyyli on selvästi vielä kehittymässä, mutta tyyli paranee (ainakin omasta mielestäni) sarjan loppua kohden. Mielestäni GNG:n alkupään piirrotyyli oli hyvin yksityiskohtaista, varjostettua, tummaa ja vähän ehkä realististakin ja muuttuu loppua kohden perinteisempään manganpiirotyylisuuntaan yksinkertaisemmaksi. Vaikka tyyli yksinkertaistuukin, siinä näkee vielä jonkin verran realistisuuden merkkejä. Mielestäni kuitenkin tyylinmuutos ei mielestäni vielä haittaa, sillä itse suorastaan rakastan GNG:n keski- ja loppuvaiheen tyyliä. Mielestäni se muistuttaa eniten minua lapsuudestani ja eritoten se näyttää eniten siltä, millaiseksi animekin on lopulta kaavailtu. Kuten tuossa vasemmalla olevassa kuvatekstissä toteankin (ja jonka varmaan kaikki tietävät ja ovat huomanneet aikoja sitten), oli Gininkin raidoitus selkeämpää tarinan ensilehdillä, mutta ne katosivat hyvin pian pois kuvioista - tuliko siis senseille kiire vai muuttiko hän tarkoituksellisesti esimerkiksi Ginin värityksen yksinkertaisemmaksi? Raitojen puuttuminen minua ei pahemmin koskaan ole haitannut, sillä minusta Takahashin nykyinen ns. viivoitustyyli kuvaa ja erottelee hyvin harmaat koirat ruskeista jne.

Suosikkipiirrostyylini Takahashilta.
Kun taas vertaillaan GNG:n loppupäätä ja GDW:n alkua, on kehitystä taas tullut ja tyyli on yksinkertaistunut lisää, muttei vielä missään nimessä liikaa. Weedin ja GB:n ensikohtaus on yksiä suosikkipiirtotyylejäni senseiltä ja minua harmittaa vietävästi, että tyyli on muuttunut noista ajoista ihan kauheasti. Aikanaan, kun selailin englanninkielisiä Weedejä, tutkailin innoissani, miten hienosti hahmot ja maisemat on piirretty, kun taas nykyään Orionia selatessa tulee sellainen "voi ei" fiilis.

GDW:n osasta 1.
Weedissä tyyli muuttuu koko ajan. Se muuttuu pikku hiljaa, eikä eroa oikeastaan huomaa kuin vasta viimeisimmissä osissa, ellei sitten vertaile mangan ensimmäistä osaa vaikkapa siihen, millainen tyyli on vaikkapa viimeksi ilmestyneessä osassa (31). Ero on selkeä, vai väittääkö joku muuta?

Orionissa tyyli on kaikista pelkistetyin, enkä oikeastaan pidä tyylistä kovinkaan paljoa poikkeuksia lukuunottamatta. Toki Takahashi on itse todennut, että nykyistä tyyliä on paljon nopeampi piirtää ja näin saada paremmin deadlineja kiinni, mutta jos tyyli tuosta vielä kauheasti yksinkertaistuu, en tiedä, miten enää piirtotyyliin suhtautuisin. Toki tyylissä on vielä nähtävissä selkeästi vanhaakin, perinteistä "hopeanuolityyliä", mutta tyyli on selvästi pelkistetympi ja vieläkin lähempänä sitä perinteistä mangatyyliä, jota muissakin sarjoissa on.

Orion
Ennen tämän postauksen kirjoittamista, perehdyin hieman Takahashin tekemiin kansikuviin. Piirtotyylin muutokset näkyivät niistäkin. Erityisesti GNG eroaa huimasti Weedistä ja Orionista, jotka puolestaan muistuttavat toisiaan hyvin paljon. Sanoisin jopa, että piirtotyyli on kansikuvissa ehkä huolellisempaa kuin sitten itse tarinassa. Toki kansikuvaan täytyy aina satsata ihan myyntimielessäkin, sillä ostaja voi tehdä ostopäätöksensä ainoastaan hienon ja mielenkiintoisen kansikuvan perusteella, joka kiinnittää huomion.

Haastatteluissa ja muissa Takahashin työhön liittyvissä asioissa ravaaminen, jopa inspiraation puute voivat hidastaa ja varmasti hidastavatkin sensein työtä ja näin ollen hänen on ollut pakko keksiä keino (oli se sitten tietoista tai ei), jolla piirtää nopeammin ja näin pysyä paremmin aikataulussa. Ei siis ihme, että tyyli on yksinkertaistunut suosion myötä. Tärkeintä kuitenkin on itse tarina ja sen sanoma. Onneksi kuitenkin Weedissä että Orionissa nähdään myös erittäin yksityiskohtaisia ja hienoja kuvituksia, joihin on selkeästi nähty enemmän vaivaa kuin tavallisesti. Esimerkiksi Hougenin menneisyyskertomus on piirretty tosi upealla tavalla sekä tiettyihin, ns. suuriin kohtauksiin tehdyt kuvitukset ja "pysäytyskuvat" ovat hienoa katseltavaa.

HOX! Näin postauksen lopuksi muistutan kaikkia vielä uudesta äänestyksestä sivun oikeassa laidassa! Olen harkinnut legendaarisen 10 parasta kommenttia -postauksen tekemistä, mutta koska olen siitä vielä hieman epävarma, päätin pistää aiheesta virallisen kyselyn teille lukijoille. Koska ei voida olettaa, että kaikki tietävät, mistä tuossa kyseisessä kommenttipostauksessa on kyse, niin selvennän, että kyseinen postaus vaatii niin minulta kuin teiltä lukijoilta huumorintajua. Koska kyseessä on sen verran pienet piirit, mainitsen vielä varuiksi, että mahdolliseen postaukseen tulevia kommenttien kirjoittajien nimiä tai nimimerkkejä ei julkaista. Postauksen tarkoitus ei myöskään ole pilkata ketään, vaan se on tulisi olemaan 100% huumoripohjalta tehty. Jos joku ei tiedä, millainen postaus on kyseessä, suosittelen vilkaisemaan vlogaajien tekemiä hyviä videoita aiheeseen liittyen, niin tiedätte homman nimen :) Ei siis muuta kuin äänestämään, haluatteko postausta ylipäätään ja jos haluatte, teenkö sen videomuodossa vai tekstinä. Aiheesta saa esittää kysymyksiä tai ehdotuksia, jos sen tarpeelliseksi kokee.

8 kommenttia:

 1. Rocket muuttuu piirtotyylin myötä aika pahan näköiseksi. Alussa oli sen turkki ja kuono piirretty huolella, mutta nykyään on karvoitus taantunut ja kuono kummallinen. Weedillä ja kumppaneilla on korvat siirtynyt sojottamaan sivummalle.

  VastaaPoista
 2. Haluaisin sarjakuva-artistina itsekin sanoa muutaman sanasen tähän kirjoitukseesi.

  Piirrettyäni yli kaksi ja puoli vuotta pitkää sarjakuvaani huomasin erioten loppupuolella, kun viimeisen puolen vuoden ajan heräsin aamuisin kello 6 joka päivä piirtämään sarjakuvaani lisää, että sitä pistää helposti mutkat suoriksi. Tyylini on luonnostaan melko yksinkertaista, mutta kun piirtää päivittäin sitä helposti yksinkertaistaa lisää jotta piirtäminen olisi helpompaa ja saisi isompia kokonaisuuksia tehtyä järkevässä ajassa. Jatkuvasti piirtäessäni piirtotyylini ei vain yksinkertaistu, vaan herkästi muuttuu hyvin tyyllitellyksi ja ei ihan sellaiseksi mitä itse haluaa. Tällainen tyyllitelty tyyli voi muista näyttää oudolta. Koen olevani kuitenkin niin nuori (täytän syksyllä 21) etten ole vielä saavuttanut piirrostyylillistä huippuani, ja harjoittelen jatkuvasti sen saavuttaakseni.
  Takahashi-sensei on ammattimainen mangaka eli mangapiirtäjä: hän piirtää käsittääseni apulaistensa kanssa viikossa noin 24 sivua sarjakuvaa. Siis viikossa. Se tekee yli kolme sivua päivässä mikäli piirtäisi viikon jokaisena päivänä, mutta Takahashi itse on sanonut, että käyttää itse piirtämiseen vain muutaman päivän viikossa. Mangakan työtahti on kova, eikä lomia ole. Suomenvierailujensakin takia hän joutui piirtämään tiettävästi tämänhetkistä sarjaansa Orionia varastoon, mikä tiesi varmasti täysöisiä työaikoja. Uni voi olla hyvin vähissä, mikä taidettiinkin mainita Meteor Ginissä.
  Ja viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, sensei on jo täyttänyt kunnioitettavat 60 vuotta. Animaation mestari Hayao Miyazaki on sanonut, ettei sitä vanhempana jaksa samanlaista tahtia kuin nuorempana. Hän on myös sanonut, ettei ihminen vain yksinkertaisesti pysty piirtämään samalla taidolla ja vauhdikkaasti kuin nuorempana (muistaakseni tämä oli niin, että 30 ikävuoden jälkeen alkaa alamäki): siksipä on ihan ymmärrettävää, miksei Takahashin piirroksissa ole samanlaista vauhtia ja joustavuuttaa kuin vaikkapa 80- ja 90-luvulla. Omasta mielestäni hänen huippunsa oli 90-luvulla ja ihan 2000-luvun alussa, minkä jälkeen ikä on ikävästi alkanut nostaa rumaa päätään sensein piirroksien yksityiskohtaisuudessa.

  Tahdon siis sanoa, että Takahashi-sensein piirrostyylin yksinkertaisuus ja tyyllitelty ulkoasu johtuvat iästä ja vuosien jatkuvasta piirtämisestä. Ei pidä tuomita hänen nykyistä tyyliään turhan ankarasti, varsinkin kun hän tekee omasta mielestäni varsin tyyllikkäitä värillisiä kuvia vieläkin (hyvänä esimerkkinä toimii Orionin osan 29 kansi, jossa pahikset rivissä on piirretty ja väritetty erittäin hyvin).

  ~Yamashita, Kitkekää rikkaruohot-blogin ylläpitäjä http://rikkakasvit.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai täytyy aina ottaa huomioon ikä ja muut vastaavat seikat - ne ovat ihan ymmärrettäviä. En häntä tuomitse missään nimessä, mutta tarkoituksena oli käsitellä ainoastaan omaa mielipidettäni piirtotyylin muuttumisesta, ei sen vakavampaa :) Kyse on vähän maku asioista, enkä missään nimessä jättäisi gingaa lukematta vain piirtotavan takia.

   Ja kyllä, Orionistakin löytyy hienoja tyyliteltyjä kuvia edelleenkin. Tarina on kuitenkin aina tärkeämpi.

   Poista
  2. Mielipiteesi aiheesta on hieman tylsähkö (anteeksi, mutta minusta se on) kun sanot vain että nykyinen tyyli on yksinkertaisempi, ja vanhemmassa on enemmän yksityiskohtia jne. Et yritä edes kertoa, miten uudempi tyyli poikkeaa vanhasta, miksipä tämä teksti oli hieman puisevaa luettavaa. Olisit edes voinut sanoa, että koirien päät ovat pyöristyneet ja niistä on tullut chibimäisempiä karskien ja katu-uskottavien hurttien sijaan.

   ~Yamashita

   Poista
  3. Ikävää, jos teksti ei miellytä.

   Poista
  4. En tarkoittanut, ettei teksti miellytä. Mielipiteesi on vain tylsä ja yhdentekevä, eikä se oikein tunnu johtavan tässä tekstissä mihinkään. Tunnut toistavan samoja asioita sen enempää niihin perehtymättä.

   ~Yamashita

   Poista
  5. Se on sinun mielipiteesi, enkä kyllä piirtämiseen liittyviä asioita pahemmin voi syväluodata, kun en alan ihminen ole. Ehkä mielipiteeni on tylsä ja amatöörimäinen. Odotan innolla blogisi uusia tekstejä, niissä varmasti näkyy herättäviä mielipitetä, kuten aiemmin mainostit :)

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)