torstai 7. marraskuuta 2013

Susiosa

Susiosa on puhututtanut jo varmaan ties kuinka ja kauan ihmisiä erityisesti sen jälkeen, kun Hopeanuoli manga saatiin päätökseen. Susiosa on saanut paljon keskustelua aikaan, osa pitää siitä ja osa taas ei. Osa on jopa jättänyt susiosan kokonaan lukematta, osa puolestaan on jäänyt tarkastelemaan sitä todella tarkasti ja muistaa siitä jokaisen yksityiskohdan. Siitä on tehty myös paljon hyviä fan artteja.

Kuten tiedetään, susiosaa ei alunperin ollut tarkoitus edes tulla, mutta koska kustantaja halusi Takahashin jatkavan sarjaa, joutui senseimme ilmeisesti ja osittain pakotetusti keksimään jatkoa jo hyvin loppuneelle tarinalle. Susiosa ei kuitenkaan kovinkaan menestynyt ja sen vuoksi se jäi niin lyhyeksi. Mikä susiosassa viehättää meitä suomalaisfaneja ja mikä taas vihastuttaa? Pohdintaa susiosasta.

Hopeanuoli -sarjan ja susiosan viimeinen osa. 

Kuten olen jo maininnut, aikanani luulin, että sudet esiintyisivät Hopeanuolessa lomittain Akakabuto tarinan kanssa. Luulin, että sudet ilmestyisivät eri tilanteissa matkan varrella, mutta yllätyin ja toisaalta hieman petyinkin saatuani tietää, että sudet ovatkin ihan oma juttunsa. En tiedä, miksi pettymys oli niin suuri, mutta kuvittelin koko ajan susien olevan vihollisia, jotka Ginin pitäisi laumoineen voittaa päästäkseen eteenpäin sotureiden etsimismatkallaan.

Luettuani susiosan olin aivan sekaisin. En muistanut, enkä muista vieläkään, melkein yhdenkään suden nimeä ilman Gingapedian apua saatika sitä, mitä tarinassa ylipäätään tapahtui matkan varrella. Muistan ainoastaan sen, kuinka sudet saivat tietää Ginin tehneen Zetsu Tenrou Battogan ja lähtivät etsimään tätä ympäri Japania ahdistellen Billiä ja Hakuroakin matkallaan. Myös Crossin kidnappauksen muistan, pätkiä taisteluista, joissa mm. Gin, Akame, Kurotora ja Ben taistelevat susipartnereitaan vastaan sekä tietysti Ginin taistelun Gaiaa vastaan. Olisiko tuolla joukossa mukana ollut joku Mugen niminen hahmokin? Siihen jäävät minun varmat muistikuvani susiosasta, vaikka olen sen moneen kertaan plärännyt läpi.

Oliko susiosa siis liikaa? Vastaisin itse tuohon kysymykseen kyllä, sillä tarina olisi mainiosti voinut loppua Akakabuton kukistamiseen, niin kuin sen alunperin pitkin. Susiosa tuntuu todella ylimääräiseltä ja jotenkin siitä näkee sellaisen pienen "tehdään tää nyt äkkiä pois alta" lauseen. Vaikka susisaagassa näemme uusia erikoisiskuja, ne tuntuvat vähän liiallisilta, vaikka osa niistä tosi hienoja onkin. ZTB:nkin uskottavuus ja teho pienenivät, koska sen rinnalle tuli niin monta muuta voimakasta iskutekniikkaa. Mielestäni ZTB olisi saanut jäädä omaksi harvinaisuudekseen ja ihmetyttää kaikkia maailman koiria ja susia tehokkuudellaan.

Fuuga. Susi, jolta Riki oppi Zetsu Tenrou Battogan.

En kuitenkaan väittäisi susiosaa huonoksi, vaan enemmänkin tosiaan ylimääräiseksi. Se olisi toiminut ihan hyvin erillisenä mangakokonaisuutena, esimerkiksi Shin Gaiden tarinana tai vastaavana. Tarina on kuitenkin omaan makuuni melko sekava, kun taistelua on niin paljon ja yhtäkkiä myös Akame, Kurotora ja Benkin osaavat erikoisiskuja, joita ei aiemmin oltu edes tiedetty tai nähty Akakabuto saagassa. Toki Akamen taidot olivat jo tiedossa, mutta että Kurotora ja Ben.. Itse olisin tarinasta jättänyt pois kokonaan nuo muut erikoisiskut ja sudet olisivat saaneet ihmetellä, miten heidän ainutta erikoisiskuaan on päästy opettamaan eteenpäin - ja vieläpä koirille!

Sekavuudestaan huolimatta susiosaa lukee ihan mielellään silloin tällöin. Pidän sen alkuosasta tosi paljon, kun tuntematon hiippari iskee ja repii Hakuron jalan irti saadakseen tietoja. Tarina kuitenkin menee jotenkin mönkään siinä vaiheessa, kun Gin ja muut lähtevät hakemaan Crossia takaisin ja törmäävät Reimaan, jonka puheet menivät ainakin minulta ohi korvien. En tiedä onko lukutaidossani vikaa vai oliko Reiman kertomukset oikeasti niin sekavia kuin niitä tällä hetkellä pidän. En myöskään ole aivan perillä, kuka johti mitäkin laumaa ja kuka oli kenenkin poika. Täytyy silti myöntää, että jokin noissa susissa silti viehättää, en vain oikein osaa kuvailla, että mikä.

Sekopäinen Gaia, susisaagan pahis

Näin lopuksi haluan vielä ottaa esille susien nimet. Erityisesti pidän japaninkielisistä lyhyistä nimistä, kuten Fuuga, Retsuga, Noroi ja Reima, mutta en ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi ihmeessä Gaian porukat (olivatko nuo sitten Imperiumilaisia vai keitä) piti nimetä englannin kielisillä nimillä? Japanissa englantilaiset nimet ovat varmasti todella hienonkuuloisia ja uniikkeja, mutta itse suomalaisena pidän niitä jokseenkin huvittavina. Esimerkiksi Thunder Wolf, Pink Dragon, White Tiger sun muut kuulostavat todella oudoilta omaan korvaani. Tulee ihan mieleen jokin moottoripyörämerkki. Mitä mieltä te muut olette?

Susia ei GNG:n jälkeen pahemmin esiinny, vaikka osa niistä liittyikin Ginin laumaan taistelun päätyttyä. Weedissä susia ei esiinny lainkaan, eikä Orionissakaan niitä ole pahemmin näkynyt eikä varmaan tulla näkemäänkään. Kieltämättä olisi ihan hauskaa törmätä esimerkiksi Fuugan jälkeläisiin Orionissa jossain tilanteessa, mutten missään nimessä toivo, että kaikki sudet tulisivat taas estradille erikoisiskuineen.

Mitä mieltä te muut olette susiosasta?

10 kommenttia:

  1. Itsekin tykkään noista japanin kielisistä nimistä enempi :) Mun mielestä noi enkun kieliset, kaksiosaiset ovat jotenkin.. persoonattomia :D jos tajuat, mitä haen tässä :D Siis esim. "pinkki lohikäärme" ei mun mielestä sinänsä edes ole nimi :D mutta miten kukin sen tulkitsee :) Tajusin pointtisi ja olen samaa mieltä :D

    VastaaPoista
  2. Minusta susiosa tuntuu etenevän kauhealla kiireellä, olisin tykännyt enemmän, jos se olisi edennyt vähän hitaammin, eikä niin, että joka sivulla esitellään uusi hahmo (ja uusi erikoisisku).

    Ja susien englanninkieliset nimet kuulostavat tosi kököiltä ja niistä tulee vähän semmoinen oli, että Takahashi on ajatellut, että "Pahiksilla pitää olla jotkut tosi siistit nimet. Nyt keksin! Laitan niille englanninkieliset nimet, ihan sama, mitä ne tarkoittaa, mutta ne kuulostaa tosi cooleilta, koska englanti!".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin tuo kiirehtiminen juonen edetessä on tosi häiritsevää, mutta GNG on sellaista muutenkin hyvin pitkälle paikoittain.

      Poista
  3. Jos susiosaa ei olisi tullut niin ei takedan ukonkaan kuolemaa joka mielestäni oli ihana loppu tarinalle. Sudet ovat hyvin piirrettyjä ja ihania mutta ehkä joka henkilölle ei olisi omaa erikoistekniikkaa tarvinnut ja muutenkin eteni mielestäni turhan nopeasti ja sekavasti, mutta en olisi sitä poiskaan jättänyt. Oli kiva kun sai tutustua mm fuugaan joka rikille opetti tekniikkansa. Oispa ollut japaninkieliset nimet kuten muillakin susilla. Joku juliste jonkun susiosan mukana olisi ollut mainio (sellainen jossa olisi ollut enemmän susia) olihan meteor ginissä tulleessa julisteessa ainakin yksi susi mutta silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tuo Gohein kuolema on kyllä yksi lempparikohtauksiani, joten sinänsä koko GNG loppui tosi hyvin ja koskettavasti.. Jospa tuon olisi saanut liitettyä jotenkin Akakabuto taisteluun, niin hyvä olisi ollut ^^

      Poista
  4. Olenkohan ainoa, joka pitää kovasti tuollaisista erittäin randominkin kuuloisista kaksiosaisista nimistä..? Juurikin koiraeläimillä siis =D
    Tykkään siis myös susien nimistä GNG:ssä, suurin osa sopii niille oikein hyvin.

    Ja olen samaa mieltä tuosta, että itsenäisenä juttunaan susiosa olisi voinut toimia paremmin. Varsinainen GNG olisi voinut loppua Gohein kuolemaan ilman susihukkia siinä välissä, ja sitten susiosa olisi tullut myöhemmin sellaisena ekstra-tarinana. Silloin sitä olisi ehkä ehditty myös miettiä enemmän ja paremmaksi kokonaisuudeksi. Se kun tosiaan on vähän sekava, täynnä yllättäviä käänteitä ja etenee kovin nopeasti.
    Mutta oikeastaan pidän siitä kuitenkin, varsinkin piirtojäljen suhteen siitä on jäänyt monia hienoja kohtia mieleen.

    VastaaPoista
  5. Itselläni on hyvin ristiriitaiset mielipiteet susiosasta . Mielestäni gng olisi voinut hyvin päättyä akakabuton kukistumiseen, sillä se oli koko sarjan alkuperäinen idea; kerätä koirat koko maasta tappamaan hirviökarhu ja palauttamaan rauha Ouhun. Olin tätä mieltä jo ennen kuin luin susiosan. Siinä oli liikaa uusia henkilöitä, susia, jotka tuntuivat kaikki olevan toistensa isiä ja poikia ja jokaisella oli omat ihmeelliset tarinansa joita ihmeteltiin 24/7, ja lisäksi aivan liikaa uusia iskuja, vaikean nimisiä ja ylipäätään kaikki ne yliluonnollisuudet, taikuudet sun muut. Tuo Benin kommenttikin "aistin noituutta" on niin jotain. Joo hyppiväthän nuo koirat nyt kaikenaikaa rotkojen yli ja kiipeävät puissa enkä sitten tiedä onko se yhtään normaalinpaa kuin susien loitsinnat, mutta se on omalla tavallaan hienoa ja ainakin minusta jotenkin tavallisempaa. Kaikki ennestään mahdoton menetti merkityksensä. Ztb yleistyi ja menetti loistonsa muiden tekniikoiden rinnalla . Ja miettikääpä miten Ginin battouga riitti kukistamaan Gaian muttei Mugongaa?
    Toisaalta taas tämä oli kuitenkin hieno lisäys mutta mitä erikoisin'tko-osa' . Piirrosjälki on yhä loistavaa ja eri iskut on tehty upeasti, tunnelma on hyvin nostalginen ja saadaan selitys sille miten riki on kyseisen tekniikan aikanaan omaksunut. Ennen kaikkea on hienoa seurata Ginin varttumista ja taistelutaitojen kehittymistä matkan aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ** 'Jatko-osa'
      laadin kommenttini kännykällä joten pahoittelen,että kaikki on yhteen pötköön kirjoitettu ;_;

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)