maanantai 17. helmikuuta 2014

Keräilyn tulevaisuus - mitä seuraavaksi?

Kiatsu heitti Kaksoissolan foorumin Gingablogit keskustelussa ilmoille idean, jossa voisi pohtia keräilyn tulevaisuutta. Innostuin aiheesta sen verran, että päätin sen ottaa tällä kertaa puheeksi blogissani - tosin hieman eri näkökannalta. Keräilyn tulevaisuus otsikkona kuulostaa hyvin pelottavalta - onko keräilyllä tulevaisuutta vai jatkuuko keräilyinnostus faneilla samanlaisena jatkossakin? Tämän kertainen postaukseni käsittelee kyllä tätä huulilla ollutta aihetta, mutta siinä samalla haluan hieman pohtia sitä, mitä gingafanit keksivät seuraavaksi.

Kuten vanhojen muistelu postauksissani ja pariin muuhunkin otteeseen olen todennut nettisivujen ja musiikkivideoiden tekemisen olleen tosi kova sana 2000 -luvun alussa, melkein heti sen jälkeen, kun internetistä alettiin suosia enemmän. En tiedä, kuinka kauan fanit olivat tehneet nettisivuja ennen minun astumistani fandomiin, mutta sitä jatkui muutaman vuoden minun löydettyä vuosia sitten Hopeanuoli.comin sivut täysin sattumalta. Nettisivuja oli yhä myös silloinkin, kun pidin niin sanotusti taukoa fanituksesta, joka käsitti siis oikeastaan koko ylä-aste ja kosmetologi-ylioppilas opiskelujeni ajan. En varsinaisesti tuolloin pitänyt mitään faniustaukoa, kirjoitin hyvin intohimoisesti omista koirahahmoistani erilaisia tarinoita ja pelasin koiraeläin roolipeleissä aktiivisesti, mutta itse ginga jäi taka-alalle hyvin pitkälti minun innostuttuani metallimusiikista ja goottimaisesta elämäntavasta - jotka muuten roikkuvat edelleen mukanani hyvin vahvasti.

Palattuani takaisin fandomiin pari vuotta sitten aktiiviseksi, oli moni asia muuttunut. Niitä vanhoja tuttuja nettisivuja ei enää ollut, ainoastaan Hopeanuoli.com pysytteli sinnikkäästi elossa, löysin Kaksoissolan Hopeanuoli.comin kautta ja taisi siellä ginga.fikin komeilla uutuuden karheana. Huomasin, että fanit eivät enää olleet innostuneet tekemään nettisivuja ja mietin pitkään, onko hopeanuolifanit kuolemassa täysin. Olin väärässä. Löydettyäni Kaksoissolan foorumin sain varmuuden siitä, että gingafandom eli yhä hyvin voimakkaasti - onhan kyseisellä foorumilla useampi sata jäsentä ja moni heistä minun lisäkseni on erittäin aktiivista gingafaniporukkaa. Foorumilla keskustelu oli siis yhä jäänyt vanhoilta ajoilta käteen ja foorumin ansiosta törmäsin myös varsinaiseen keräilemiseen, joka on se tämän hetkinen "fanitusmuotibuumi".

Niinkin suosittu ja opettavainen tarina kuin Hopeanuoli tuskin häviää Suomen kamaralta ihan äkkiä.

Kuten tiedetään, keräily on ollut jo parin vuoden ajan hyvin suosittua ja erityisesti olen huomannut nuorien fanien kiinnostuneen siitä entistä enemmän. Keräilyn ihanuuksista ja varjopuolista olenkin blogissani avautunut pariin otteeseen (mm. Kuka on tosifani?, Tavaroitahan ne vain ovat ja Älä häpeä kokoelmaasi postauksissa), joten en niitä aio tähän enää toistella. Omalta osaltani keräilyinnostus alkaa laantua. Se oli kivaa ja uutta pitkän aikaa, mutta rahatilanteen huonottua viime keväänä, oli pakko lopettaa tavaroidenkin ostaminen. Toki rakastan keräilyä edelleen ja se on hauskaa ajanvietettä ja välillä napsautan tilausta Urumiin keräilykorttien tiimoilta, mutta siihen se sitten jääkin - ellei jotain kivaa tule vastaan halvalla, kuten vaikkapa Weed kännykkäkoruni.

Fanitusmuodot elävät siis näköjään koko ajan ja tähän on tultu. Nettisivuista, miiteistä, gingaroolipeleistä, pila- ja musiikkivideoista olemme tulleet keräilyyn. Mutta mitä fanit keksivät seuraavaksi? Mikä on keräilyharrastuksen tulevaisuus? Millaista fanitusmuotoa suositaan vaikkapa viiden vuoden kuluttua? Keräilyn ohella myös gingabloggaaminen on tullut suositummaksi ja uusia blogeja putkahtelee tämän tästä - se on tietysti erinomainen juttu. Onko bloggaaminen uusi tuleva muoti-ilmiö? Vielä vuosi-puolitoista vuotta sitten ginga-aiheisia blogeja oli vain pari. Minun ja Antun lisäksi porukassa oli mukana Ruhjeen edesmennyt Hopeanuoli blogi (varmasti oli muitakin blogeja, kuten Ginga Insane, mutta en muista nähneeni mainittujen lisäksi muita), myöhemmin porukkaan asteli mukaan pari muutakin fania pienellä tahdilla.. Ja tahti kovenee koko ajan. Entäpä bloggaamisen jälkeen? Vloggaamisesta on tullut viime aikoina suomalaisten keskuudessa myöskin hyvin suosittua, joten en yhtään ihmettelisi, jos fanit innostuisivat siitä enemmän. Olisiko mahdollinen muoti-ilmiö myöskin cosplay? Minä en cosplay maailmasta tiedä yhtikäs mitään, mutta Deviantartia seurattuani olen huomannut, että yhä useampi gingafani näkee kovan vaivan ja luo itselleen mitä hienoimpia ginga-asuja.

Vaihtoehtoja on siis monia. Jos bloggaaminen, vlogaaminen ja cosplay (tai jokin muu "uusi" keksintö) saavat enemmän suosiota fanien keskuudessa, voidaankin oikeastaan jo puhua siitä, että keräily alkaa jäädä pikku hiljaa taaksepäin - toki en väitä, etteikö se pysyisi mukana uusien ilmiöiden tullessa "tilalle". Oheistuotteista keskusteleminen on aina mukavaa, mutta ainakin omalta osaltani se alkaa olla näin pelottavasti sanottuna menneen talven lumia.

Kokoelmani näytti tältä joskus kauan sitten.

Millaiset fanitusmuodot alkavat kadota pikku hiljaa? Tästä on varmasti jokaisella omat mielipiteensä, joten omat näkemykseni perustuvat tietysti omiin havaintoihini. Ginga-aiheisia roolipelejä on aivan muutama, nekään eivät käsittääkseni enää kovin aktiivisia tai suosiota kerääviä ole. Myöskin nettisivut alkavat mielestäni romuttua pikku hiljaa, niitäkään ei kovin montaa enää ole. Musiikki- ja piladubbausvideoita tehdään vielä aika lailla, erityisesti pilavideoita, joten alkavatko musiikkivideotkin jäädä taaksepäin?

Seuraavaksi voitaisiinkin pohtia sitä, mitä syitä eri fanitusmuotojen hiipumiselle ja nousemiselle on? Keräily on aina ollut gingapiireissä harvinaisuus, joka nyt viime vuosina on nostanut päätään täysin sen ansiosta, että ilmoille on tullut oheistuotteita myyviä kauppoja vanhojen Bemmu.comin ja Hopeanuolikaupan tilalle. Oheistavaraa on nyt helpompi saada ja siksi keräilemisestä, tuosta, mistä vain haaveiltiin 2000-luvun alussa, on tullut niin suosittua. Sen sijaan syy siihen, miksi keräilyinnostuskin monelta fanilta olen huomannut laantuneen himppusen vaikka viime vuoteen verrattuna on varmasti se, että "kaikki keräilee" ja keräily ei enää ole niin harvinainen juttu kuin aiemmin. Lisäksi extramangojen suomennokset vaikuttavat asiaan vahvasti, tai ainakin uskon niin, sillä Weed taidekirjan suomennoksesta moni keräilijä ei ollut lainkaan innoissaan. Nettisivujakin oli aikanaan helppoa tehdä (nykytilanteesta en tiedä), sillä netti tarjosi yksinkertaisia ohjelmia sivujen tekoon - vieläpä ilmaiseksi. Musiikkivideoita sen sijaan oli helppoa tehdä vanhan Movie makerin avulla - ilmaiseksi. Bloggaamisen suosion sen sijaan uskon juontuvan siitä, että gingafandomin ulkopuolellakin porukka bloggaa ja vlogaa hyvin mielellään, myöskin siksi, että blogia voi kirjoittaa ilmaiseksi ja sitä on helppoa käyttää. Tuntuu, että kaikki, mistä löytyy ilmaisohjelmia, nousee suosioon jossain vaiheessa. Lyhyesti sanottuna voisin todeta, että fanitusmuodot elävät koko ajan. Vanhojen tilalle tulee uusia juttuja, joista innostutaan enemmän ja näin ollen vanhat fanitusmuodot alkavat unohtua. Uskon esimerkiksi roolipelaamisen hiipumisen johtuvan siitä, että porukan vanhetessa ei enää ole aikaa keksiä ja piirtää uusia hahmoja tai pohtia jonkin roolipelin juonta eteenpäin.. Syyt ovat täysin arkipäivisiä - aika ei vain riitä enää.

Monesti olen pohtinut sitäkin, miten esimerkiksi oman blogini käy tulevaisuudessa. Elääkö Tähdenlento blogi aktiivisena hamaan loppuun saakka vai hiipuuko sekin jossain vaiheessa jäihin kiireiden vallatessa elämän? Jo nyt olen huomannut muutaman blogin (myös ginga-aiheisen) hiipuvan johtuen täysin ihmisten työ- ja kouluelämän kiireistä. Itselläni on vielä onneksi toistaiseksi hyvin aikaa blogia kirjoitella ja sen verran olen innostunut bloggaamisesta, että aion kyllä sitä jatkaa niin pitkään kuin vain innostusta ja aikaa riittää. Moni fandomkin on kaatunut kauan aikaa sitten porukan aikuistuttua ja "kasvettua" ulos lempisarjoistaan, mikä mielestäni on tosi ikävää, jopa kummallista, sillä itse jos jostakin asiasta innostun toden teolla, kietoudun siihen antaumuksella ja intohimoisesti.. Siitä tulee osa elämääni. En voisi kuvitellakaan lopettavani esimerkiksi Hopeanuoli faniuttani saatika metallimusiikki-innostustani kuin seinään. Uskon vakaasti, että minä olen vannoutunut gingafani vielä vuosienkin päästä ainakin jollain tasolla. En minä sitä Hopeanuoli tatuointiakaan hetken mielijohteesta ottanut...

Millaisia näkemyksiä lukijoilla on asian suhteen? Millaisia veikkauksia teillä on siitä, mitä fanitusmuotoa aletaan suosia tulevaisuudessa enemmän? Millaiset fanitusmuodot sen sijaan teidän mielestänne alkavat sortua ja kadota pikku hiljaa? Miten TE, hyvät lukijat, olette fanittaneet gingaa?

2 kommenttia:

  1. Mää en ole vlogeista oikein innostunut, blogitekstistä voi skipata kohtia, mennä silmäilemällä läpi ja helposti löytää jonkin asian, vlogeista taas ei. Nettisivuilta lukijoita syö kai perus-wikipediat yms, sivujen pitäisi tarjota mahdollisimman laajasti tietoa ja oheismateriaalia ja pysyä ajan tasalla. Ehkä joku nettisivu-blogi fuusio voisi toimia. Ainakin Weeblyllä voi tehdä ilmaiseksi ihan mukavat nettisivut.

    Ropettaminen ja omat Ginga-hahmot ovat aika näkyvästi esillä Ginga-fandomissa, mutta tekeekö moni virallisista hahmoista fanfiktiota ja fanisarjakuvia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nettisivuissa on se ongelma, että tietynlaiset tietosivustot usein toistavat itseään, eivätkä sen vuoksi saa oikein kannattaja kuntaa - näin siis, mitä itse olen seurannut ja ymmärtänyt. Nythän suosiossa ovat selkeästi oheistuotteet ja porukka panostaa niistä kirjoittamiseen, myös nettisivuilla. Esimerkiksi Ginga Spiral ja Kaksoissola ovat hyviä oheistuotetietolähteitä, mutta ne ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Samoten Hopeanuoli.com tarjoaa jonkin verran tietoa "pääsarjoista" sekä uutisia, mutta se ei ole kovin aktiivinen. Ginga.fi oli mielestäni oiva tietolähde sellaiselle, joka halusi tietää tarkkoja yksityiskohtia eri hahmoista - ikävä kyllä se sivu lopetti jokunen aika sitten. Nettisivuillakin voi siis erottautua, mutta mielestäni se on paljon hankalampaa kuin blogien välinen ero, jossa paneudutaan yhden ihmisen näkökulmiin. Nettisivut kun yleensä tarjoavat sitä tietoa..

      Gingasta olevia fanfiktioita ja sarjakuvia tehdään jonkin verran. Näkemäni sarjakuvat ovat suurinosa huumoripohjalla tehtyjä, kuten vaikkapa Isiksen gingaparodia sarjakuva. Fan ficeihin sen sijaan lähdetään yleensä vakavammalla pohjalla, tosin niille en varsinaisia sivuja ole koskaan nähnyt tehtävän. Fan ficeihin törmää useimmiten foorumeilla ja roolipelisivustoilla.

      Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)