lauantai 22. helmikuuta 2014

Tarina fandomiin liittymisestä, lähtemisestä ja paluusta takaisin

Vanhoja muistellessa ja erään lukijan inspiroivien kommenttien ansiosta päätin tällä kertaa takertua menneisyyteen. Miten minä, Satanica alunperin edes liityin tähän fandomiin, miksi lähdin siitä ja miksi palasin takaisin? Aiheesta on aina lyhyesti ollut parilla lauseella puhetta useammassakin postauksessani, mutta nyt halusin kertoa oman tarinani fandomiin päätymisestä. Tässä postauksessa en käsittele sitä, miten minusta tuli Hopeanuoli fani, siitä on jo oma postauksena, vaan paneudun enemmän tähän fandom asiaan.Kuten olen jo kertonut, kaikki alkoi siitä, kun saimme kotiimme ensimmäisen pöytätietokoneen ja netin, puhumme siis 2000-luvun alkupuolesta. Heti ensimmäisillä kerroillani netissä surffaillessani kirjoittelin randomeja sanoja internetin osoiteriville ja lopulta päätin piruuttani kirjoittaa siihen www.hopeanuoli.fi. Olin vuoren varma, että Hopeanuoli on niin tuntematon sarja, että siitä tuskin mitään nettisivua on, mutta kun sivu alkoikin latautua, olin äimänä. Kirjoittamani osoite toimi, tosin se muuttui .com päätteiseksi ja vei minut Hopeanuoli.comin sivuston aloitussivulle. Etusivu oli kauniin sininen ja sen enter painikkeena oli kuva Ginistä, joka hyökkää Benizakuraa kohti (anime kuva tietysti). Alla oli linkkejä mm. Yamatolle omistetulle sivustolle sekä Theo Clubille. Klikkasin itseni sisään sivustolle ja totesin ääneen olleeni pahasti väärässä. Hopeanuoli.com oli täynnä tietoa Hopeanuolesta. Siellä oli kuvia, kertomuksia ja linkkejä toisille gingasivustoille (tuolloin kylläkin puhuttiin enemmän Hopeanuolesta gingan sijaan). Sivustolla törmäsin myös ensimmäistä kertaa Weediin ja totesin olleeni väärässä myös sen suhteen, että olin kuvitellut kaverini huijaneen minua sanottuaan, että Hopeanuolelle on tehty jatko-osa. Weedistä oli tuolloin hyvin vähän tietoa ja leikkaamatton Hopeanuoli oli vielä suuri mysteeri. Siitä kyllä tiedettiin, mutta sitä ei oltu vielä Suomessa julkaistu.

Tutustuttani Hopeanuoli.comin lisäksi moneen muuhun sivustoon, kuten Kipsun Hopeanuolisivuihin, Rifinan sivuihin, Meteor Giniin ja muihin legendoiksi jääneisiin sivustoihin, kiinnostuin enemmän siitä, millaisia faneja toiset Hopeanuolesta pitävät ovat. En varsinaisesti ottanut asiasta selvää, mutta löydettyäni Hopeanuoli.comin vieraskirjan, kirjoittelin sinne täyttä häkää - erityisesti kehuja. Tuolloin olin hyvin pieni ja kirjotuksenikin oli todella lapsenomaista, minkä vuoksi sainkin porttikiellon erääseen toiseen sivustoon mentyäni kysymään, milloin uusia päivityksiä tulee (asiaa oli siis kysytty niin monta kertaa, että sivun pitäjä otti nokkiinsa). Vieraskirjassa oli paljon muidenkin fanien kommentteja ja suurin osa heistä oli minun ikäisiäni.

Innostuin niin paljon Hopeanuoli.comista, että piirsin sinne paljon fan artia - onneksi niitä ei enää ole kaiken kansan nähtävänä, sillä piirrustustaitoni olivat aivan naurettavat tuolloin (tosin taitavat olla vieläkin). Tuolloin minut tunnetiin nimellä Shiro, myöhemmin aloin esiintyä Weedinä, joksi minua jonkin aikaa kutsuttiinkin. Silloin oli ihan ok pitää nettinimenään lempihahmonsa nimeä, nykyään se tuntuu olevan jonkinsortin tabu ja merkki mielikuvituksettomuudesta, joissakin paikoissa jopa kiellettyä.

Fandomiin en varsinaisesti voi koskaan sanoa "liittyneeni". Olin siinä tiedostomattomasti mukana jo hyvin nuorena. Aloitin pelaamisen edesmenneessä Weed's Futuressa, Legend Rikissä, Ninja Dog Webissä ja teimme kavereiden kanssa jopa ilmaisfoorumeille omiakin roolipelejä, joita pelailtiin innokkaasti. Sanotaanko niin, että ginga-aiheisiin roolipeleihin sekä muihin koiraeläinroolipeleihin liityttyäni minut alettiin "tuntea" näissä piireissä paremmin. Foorumeilla minua ei kovinkaan paljoa tunnettu. Vaihdoin nimimerkkini Wandaksi, jona minut tunnettiin viime vuosiin saakka ennen Satanica nimimerkkiin päätymistä. Gingaroolipeleissä pelailin pitkään, mutten koskaan kuulunut mihinkään porukkaan. Olin aina erilläni ja minulla oli vain muutama netistä koukattu kaveri mukanani - sama tilanne on itse asiassa nykyäänkin. En koskaan ole saanut muiden respectejä "suuruudestani" eikä minulle koskaan ole lasetettu mitään kovin suuria "luottamustehtäviä", olen ollut vain yksi muista faneista ja se on aina riittänyt. Toki sitä lapsena haaveili saavansa pelata jonkun tunnetun henkilön kanssa jossain roolipelissä, mutta hahmoistani ei koskaan pahemmin tykätty. Suurin muka-saavutukseni oli se, että erään pelihahmoni adoptiopentu kelpasi hyvin roolipelin ylläpitäjälle, tuossakin oli kyllä kyseessä ei-ginga-aiheinen roolipeli. Hopeanuoli roolipeleissä minulle annettiin yleensä epäsuosituimpia hahmoja, kuten Aka, jolla aloitin pelaamaan Weed's Futuressa. Perusteet "huonon" hahmon antamiselle oli aina se, että olin uusi, eikä kukan tuntenut minua ja siten kyennyt tietämään, millaiset pelitaitoni olivat. Itse asiassa, näin röyhkeästi sanoen, ne olivat ikääni nähden melkoisen hyvät. Roolipelimaailmassa oli toki yleisen keskustelun osio, jossa tuli kirjoiteltua monenmoisista asioista, myös Hopeanuolesta.

Suurimman osan ajastani hopeanuolifandomissa, tai pikemminkin koiraeläimfandomissa, vietin suuren osan elämästäni ja omistauduin roolipelaamiselle. Minulle tuli tutuksi monen monta nimimerkkiä ja persoonaa, joista muutamasta sain ihan kavereitakin, kuten jo aiemmin totesin. Nykyään noista netistä hankituista "vanhoista" kavereista on jäljellä Hérainia. Minulla oli tiettyjen nettituttujen kanssa melko läheisiäkin suhteita. Osan kanssa vaihdeltiin kirjeitä ja piirrettiin fan artia toisillemme samaan aikaan kuin "tunnetut nimet" vetivät foorumeita ja roolipelejä, saivat kunniaa ja mammonaa olemalla hyviä - ja vanhempia, taitavia piirtäjiä. Piirtotaidot ratkaisivat tuolloin hirveästi. Erityisesti roolipeleissä tuntui, että hyvin piirtäviä kunnioitettiin enemmän ja heille annettiin isompia rooleja tai heidän hahmojaan ylennettiin jne, mikä tietysti oli kovin epäreilua meitä muita kohtaan, joissa monissa olisi ollut paljonkin potentiaalia, vaikkei niitä piirtotaitoja olisikaan ollut.


Ylä-asteen aikana ja sen jälkeen "jätin" fandomin. En tietoisesti, mutta jätin kuitenkin. Hopeanuoli.comiin ilmaantui foorumi vieraskirjan tilalle ja ehdin kyseiselle foorumille muutaman viestin kirjoittaa. Teininä minua alkoi kiinnostamaan enemmän musiikki ja vaatteet, ihan kuten ketä tahansa muutakin nuorta leidiä. Lopetin kaikissa roolipeleissä yksi kerrallaan innostuksen loputtua ja hiljaa hälvennyin pois fandomin piireistä. Hopeanuolta en kuitenkaan koskaan jättänyt, vaan kirjoittelin toisinaan omia tarinoitani paksuihin ostamiini vihkoihin - ehkä vähän salaa kylläkin. Toisinaan katsoin myös itse animea ja hankin leikkaamattoman boksinkin, mutta ajantasalla pysyminen uusista asioista jäi samoten kuin Hopeanuolisivuilla ramppaaminen ja piirtäminen. Sanotaanko, että pidin niin sanotun tauon faniporukasta, vaikken niin koskaan ollut päättänyt tehneeni, yksinkertaisesti muut asiat vain tulivat silloin tielle. Minulla ei koskaan ollut riitoja kenenkään kanssa (ainakaan sen suurempia, joita muistaisin), joten suurin syy lähtööni oli täysin innostuksen lopahtaminen ja kiinnostus muihin asioihin.

..Mutta tässä sitä taas ollaan. Takaisin fandomissa ja blogia kirjoittamassa. En kieltämättä olisi sitä uskonut vielä pari vuotta sitten. Millainen on sitten tarina takaisin paluusta?

Fandomista lähtemisen ja paluun välinen aika oli useampi vuosi, sanotaanko karkeasti, että ainakin 5 vuotta. Näin dramaattisesti sanottuna, kaikki kuitenkin muuttui vuonna 2012. Olin vierailemassa alkuvuodesta Antun luona perinteiseen tapaan. Meille tuli puhetta Hopeanuolesta ja lopulta ajauduimme keskustelemaan oheistuotteista. Olimme nuorempina nähneet monia kuvia WEED pehmoleluista, figuureista ja vaikka mistä, joten päätimme etsiä kuvia aiheeseen liittyen. Päädyimme sattumalta Urumiin, jossa huomasimme myytävän gingatavaraa. Innostuimme niin paljon, että tilasime heti ensimmäiset settimme Weed figuureita, ne olivat niin halpoja. Kotiin päästyäni menin heti etsimään Hopeanuoli.comia, jonka löysinkin nopeasti. Löysin myös Gingapedian, josta sain tiedon Orionista. Ikävä kyllä en sarjasta innostunut paljoakaan tuolloin, vaan totesin, että vieläkö tämä jatkuu? Päätin kuitenkin antaa Orionille mahdollisuuden. Halusin etsiä siitä tietoa lisää ja niinpä löysin Kaksoissolan foorumin, jonne rekistetöidyin heti nykyisellä nimemerkilläni Satanica. Kaksoissolan foorumille rekisteröityminen oli uusi alku ja niin sanotusti olin virallisesti osa fandomia ehkä virallisemmin kuin koskaan aiemmin. Tunnistin foorumilta muutaman tutun nimen, esimerkiksi Äffän, joka oli minulle jo tuttu nimi ja näky roolipeliajoilta sekä tietysti Hopeisilta Sivuilta. Siltikin foorumilla oli lähes kaikki täysin uusia nimiä ja ihmettelin, minne kaikki vanhat tutut ovat kadoneet? Toki Hopeanuoli fani porukka oli varmasti muuttunut aikojen saatossa, osa varmasti vaihtanut nimimerkkiäänkin, kuten minä. Roolipelimaailmassa kuitenkin aina pyöri enemmän ei niin aktiivisia gingafaneja kuin esimerkiksi Hopeanuoli.comin edesmenneellä foorumilla. Kaksoissolan foorumi innostutti minut jälleen Hopeanuolesta ja aloin jälleen olla ajantasalla uusista julkaisuista. Foorumilta sain tiedon myös siitä, että Hopeanuoli manga suomennetaan - itse asiassa sitä oli keritty suomentaa jo muutama osa - ja siitä alkoi myös keräilyharrastukseni ensi taipaleet. Aikuistuneena sitä oli selvästi kiinnotuneempi muiden mielipiteistä ja näkemyksistä ja tykkäsi jakaa omiaan, kun lapsena oli kiinnostunut enemmänkin roolipelaamisesta ja piirtämisestä.

Ja tässä minä nyt istun kirjoittamassa tätä postausta. En edelleenkään koe kuuluvani tässä fandomissa mihinkään tiettyyn porukkaan, tunnen olevani suunnilleen samassa asemassa kuin lapsenakin. Tosin siinä mielessä olen ehkä erilaisemmassa asemassa kuin ennen, että nyt en enää harrasta roolipelaamista, vaan enemmänkin "itse asiasta" keskustelua. Olen tutustunut moniin uusiin kasvoihin keskustelujen ja keräilyn kautta, muutamasta olen ihan kaverinkin saanut. Toivon todella, että innostukseni Hopeanuolta ja Gingaa kohtaan jatkuisi vielä pitkään, sillä minua suoraan sanottuna kaduttaa, että tämän ihanan asian joskus jätin hetkeksi. Tunnen menettäneeni niin paljon.


Millaisia tarinoita Sinulla on fandomiin liittymisestä? Miten liityit gingafandomiin, oletko joskus jättänyt sen ja palannut takaisin? Mitä muistoja sinulla on aiheeseen liittyen? Millaisessa asemassa koet ja koit olevasi fandomissa?

6 kommenttia:

 1. "Teininä minua alkoi kiinnostamaan enemmän musiikki ja vaatteet, ihan kuten ketä tahansa muutakin nuorta leidiä."

  Tähän iskin jotenkin ikävästi silmäni, sillä tuo lause on hieman ikävää yleistämistä. Minua ei teininä alkanut kiinnostamaan musiikki, vaatteet, meikkaus taikka pojat kuten yleensä saatetaan ajatella, että nuo asiat alkavat teinityttöjä kiinnostamaan. Sen sijaan pidin teininäkin paljon enemmän Ginga-sarjasta ja eläimistä. Nykyäänkään (20 v.) en ole hirveästi kiinnostunut vaatteista enkä esim. meikkaa. Musiikista sen sijaan pidän jo enemmän (vaikkei musiikki ole minulle elämä tai intohimo, kuten monille tuntuu olevan.) Pojistakin kiinnostuin vasta lähempänä täysi-ikää.

  Tarkoitus ei ole nyt mitenkään hyökätä kimppuun, mutta tuo yleistykseltä tuntuva lause vähän ikävästi osui silmään. ^^'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tuolla lauseella tietenkään pyrkinyt yleistämään kaikkia maailman naisia, osa kiinnostuu ulkoisista asioista, osa ei. Itse koen kuitenkin olevani todella naisellinen, joten lähinnä tarkoitin sillä minun kaltaisiani "naisellisia" tyttöjä.

   Et sinä mitenkään kimppuun hyökännyt. Pahoittelen, jos lause kuulosti yleistävältä, mutta mielestäni tuollaista ei kannata ottaa turhan kirjaimellisesti :) Minä en kuitenkaan voi tietää, lukeeko blogiani enemmän poikatytöt vai kasvojaan puuteroivat leidit.

   Poista
 2. Itse tutustuin gingafandomiin kun näin kaupan hyllyillä Weed mangan osa 11 ja ajattelin että onpa söpö koira tuon voisin piirtää, ja sitten tuon kyseisen mangan ostin ja luin sen (jotenkin en silloin vielä osannut mangaa lukea)
  ja sitten ostin myös osan 12 tuon jälkeen jäi pari osaa välistä ja nyt sitten kaduttaa että miksen minä katsonut aiemmin sinne manga hyllylle :D ja Hopeanuoleen minä tutustuin Isukkinikanssa kun katsoimme sitä tietokoneelta, johon ihastuin heti :3

  VastaaPoista
 3. Et siis tiennyt weedistä ennen kaupan hyllylle päätymistä? Kivaa, vaihteeksi vähän erilaisempi tarina :)

  VastaaPoista
 4. Tein blogin, En tiedä kiinnostaako sinua mutta päätin
  ilmoittaa silti (^^)/ Osoite: Hopsunen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kiinnostaa! Käyn heti villkaisemassa :)

   Poista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)