lauantai 16. maaliskuuta 2013

Koirarotujen aatelistoa

On ollut jo pidemmän aikaa keskustelua siitä, mitä koirarotuja Ginga-sarjoissa on. On kiistelty siitä, halveksuuko Takahashi sensei luppakorvaisia koiria narttujen lisäksi ja mitkä asiat ovat hänen rotuvalintojensa takana. Muistikuvieni mukaan katselin Youtubesta sensein viime Suomen vierailulta haastattelua, jossa Takahashilta kysyttiin hahmojen luomisprosessista. Mies vastasi siihen, että hän ensin luo hahmon luonteen, jonka jälkeen hän ottaa koirarotukirjan kauniiseen käteensä ja valitsee hahmon rodun sen perusteella, mitä hahmon luonne vastaa eniten. Mielestäni tällaista valintaprosessia ei voida nimittää mitenkään luppakorvaisia koiria halveksuvasti, vaikka toki itsekin vielä ihmettelen hieman sitä, miksi esimerkiksi GNG:ssä ei niin paljon luppakorvaisia koiria ole - mutta vastapainoksi niitä on GDW:ssä hyvin paljon.

On ollut keskustelua myös siitä, miksi luppakorvaisia koiria ei esiinny kovin usein pahiksen roolissa (ja nyt puhutaan siis kultaisennoutajan tapaisista luppakorvista). Oma mielipiteeni asiaan on se, että minusta oli tosi outoa nähdä Buruge pahishahmona GDW:ssä, sillä en eläissäni ole törmännyt vihamieliseen tai aggressiiviseen luppakorvaiseen koiraan - toki poikkeuksiakin on. Etenkin kun tiedän, miten Takahashi hahmojensa rodun valitsee, en pidä asiaa niin kauheana - onhan senseillä itsellään ollut luppakorvainen koira. Miksi sitten pystykorvaisia koiria nähdään Gingassa niin usein? Luulen syyn olevan se, että pystykorvaiset koirat ovat yleensä rohkeampia ja aggressiivisempia kuin luppakorvaiset, ehkäpä ne ovat myös jollakin tapaa uskottavampia pää- ja pahishahmoja kuin luppakorvat. 


Mutta postaukseni tarkoituksena ei ollut mennä pohtimaan tätä väiteltyä asiaa, vaan pikemminkin hieman kaivautumaan syvemmälle hahmojen rotuihin: miltä koirat näyttäisivät in real life. On hauskaa katsella eri koirarotujen kuvia netistä ja vertailla niitä Ginga hahmoihin. Mielestäni Takahashi ja animoijat ovat erityisen hyvin onnistuneet piirtämään hahmot näyttämään rotujensa edustajilta. Ainut pieni kysymysmerkki on vain se, että osa hahmoista ei ole metsästyskoiriksi sopivia. Toisaalta, olisi todella tylsää seurata sarjaa, jossa kaikki hahmot olisivat vain metsästyskoiria. Tällöin myös rotuja olisi suppeammin ja se olisi todella harmillista.

Koska suosikki koirarotuni on akita, aloitetaan siitä. Muistutan vielä, että koirien kuvia en omista! En myöskään ole koiraasiantuntija, joten älkää ihmetelkö, jos jokin tieto ei aivan paikkansa pidä. Valitettavasti kaikkia koirarotuja en tähän postaukseen mitenkään pysty mahduttamaan, mutta otan esille hieman vieraampia rotuja meille suomalaisille.

Mahtaisikohan kuvassa olla Gin in real life?

Akitat ovat Gingassa pääroolissa, eikä ihmekään, sillä ne ovat tunnetusti luonteeltaan rauhallisia, itsenäisiä koiria. Tietolähteet kuitenkin sanovat, että akitaa on vaikea hallita sen tulistuessa ja se tuppaa dominoimaan muita koiria. Akita ei myöskään ole kovin miellyttämisen haluinen koira. Pitänee ehkä Ginga-maailmassa sinänsä paikkansa, sillä ovathan akitat sarjassa yleensä johtajan asemassa ja esimerkiksi Weed ja Gin toimivat juuri niin kuin itse ajattelevat.

Cross, oletko se sinä?

Salukeja Gingassa ei taidakaan olla Crossin lisäksi muita ollakaan. Kuvasta huomaa hyvin, miten paljon koira muistuttaa Crossia. Tietolähteiden mukaan salukit ovat hieman varautuneita ja vanhemmiten niistä tulee rauhallisia ja huomaamattomia mikä kuvaa mielestäni aika ostuvasti Crossia. Kuten akitat, salukit olivat minulle täysin tuntematon rotu ennen Gingaan tutustumista. 

En menisi vannomaan, että kuvassa olisi taistelukoirien maailman mestari, Benizakura..

Nähtyäni ensimmäisen kerran kuvan tosa-koirasta, yllätyin, miten pieni se todellisuudessa on, eikä mielestäni vastaa ollenkaan mielikuvaa isosta ja lihaksikkaasta taistelukoirasta. Luonnekuvaus sanoo tosan olevan rohkea, peloton, itsevarma ja erittäin älykäs ja mielestäni nämä kuvaavat erityisen hyvin esimerkiksi Benizakuraa ja Musashia. Kuvaukset kertovat tosan olevan myös toisinaan aggressiivinen muita koiria kohtaa, mikä mielestäni kertoo hieman taistelukoiran luonteesta. 

Kuvassa on selvästikin Sasuke.

Sasukea luulin pitkään akitaksi, mutta saatuani siitä lisää tietoa, hahmo osoittautuikin shibaksi, 37-42 säkäkorkuiseksi ruipeloksi. Tällaisen koiran voisin hyvinkin ottaa itselleni joskus, sillä kuten Sasuke, shibat ovat innokkaita ja älykkäitä. Koira on myöskin erityisen siisti luonnostaan, joten kelpaisi minulle vallan mainiosti.

Tämän weimarinseisoja ei voi olla kukaan muu kuin Hyena.

Hyenan rotua on monesti mietitty ja pohdiskeltu. Sitä on luultu sekarotuiseksi ja vaikka miksi, mutta muistaakseni Meteor Ginin haastattelussa Takahashi kertoi Hyenan olevan weimarinseisoja. Koira suhtautuu vieraisiin pidättäytyvästi, ja osa koirista ovat muutenkin perusluonteeltaan hiljaisempia. Rotu sopii mielestäni Hyenalle mainiosti, vaikkakin rodun kuvauksessa sanotaan koiran olevan toisinaan hieman dominoiva.

Akatora?

Viimeiseksi koiraroduksi postaukseeni valitsin kai-kenin, kaikoiran. Tiikeriveljekset ja heidän jälkeläisensä ovat tätä rotua. Vaikka kuvassa olevalla koiralla on hieman punertavia osia kehossaan, en niitä ihan raidoiksi menisi sanomaan. En voinut millään joskus aikanaan uskoa, että kai-ken näyttää tuollaiselta oikeasti. Kuvittelin sen aina olevan selvästi raidallinen, koska animessa tiikeriveljekset olivat sellaisia. Yhdennäköisyyden alkuperäisen ulkonäön huomaa kuitenkin aika hyvin GNG mangan alkuosista. Kai-ken on poikkeuksellisen rohkea ja hyväkuntoinen - ei siis olla turhaan päivitelty tiikeriveljesten pelottomuutta. Kait ovat myös varautuneita ja hyvin ystävällisiä, mutta huonolla kasvatuksella koira voi olla aggressiivinen. 

Hienoja rotuja olisi ollut paljon lisääkin, mutta valitsin postaukseen ne kaikista erikoisimmat. Siksi esimerkiksi Akamen rotu kishu jäi laskuista pois, toki voin halutessanne tehdä toisen postauksen, jossa on lisää Gingassa esiintyviä koirarotuja. Lisää koiraroduista kannattaa lukea suomennetuista GNG-mangoista. Niissä on tietoa roduista todella laajasti. 

Mikä on muuten teidän suosikkirotunne ja kuvaavatko rotujen luonteet mielestänne hyvin Gingassa esiintyviä hahmoja? Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että Takahashi on valinnut hyvät rodut sarjoihinsa.

9 kommenttia:

 1. Tosi hyvä aihe postaukselle! Ihanaa että joku muukin ajattelee näin ja joskus piirränklin aidon näköisen Akitan ja laitan sille arvet päähän xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta tulikin mieleeni, että Deviantartissa olen törmännyt moneen tosi kivaan muokkaukseen, joissa aidoista akitoista on muokattu Ginejä tai Rikejä. Ne ovat niin hienoja X_X <3

   Poista
 2. Kiva aihe postaukselle!

  Sen lisäksi, että Takahashi on osannut omastakin mielestäni valita rodut hahmojen luonteisiin sopivaksi, hän on kajonnut rodun ulkomuotoon muutenkin luonteenpiirteitä korostaakseen; tosat ovat huomattavasti jytäkämpiä ulkomuodoltaan, kai-koirat ja kishut ovat samankokoisia akitojen kanssa jne., vaikka jälkimmäisessä tapauksessa roduilla on jopa 20cm eroa säkäkorkeudessa.

  John ja sakemannit ovat mieleeni, ja tässäkin tapauksessa Takahashi on osannut yhdistää luonteen ja rodun - rohkea ja itsevarma. Sakemannin muut ominaisuudet - tasapainoisuus ja vahvahermoisuus - osuvat varmaankin enemmän nappiin kuitenkin Jeromen kanssa, joten tämänkin kohdalla rotuvalinta on oikea.

  Olisi kiva lukea lissää Gingassa nähdyistä koiraroduista, joten tee ihmeessä tulevaisuudessa lisääkin postauksia aiheesta! :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja kivaa saada muidenkin kommentteja asiaan :) Saatan hyvin tehdäkin jossain tulevaisuudessa jatkoa, sillä tästä postauksesta jäi puuttumaan monia rotuja, joita olisi ollut esitellä ja samalla etsiä tietoa :)

   Poista
 3. moi, kiva postaus taas :) mää alotin sun blogin lukemisen pari viikkoo sitte ku yksi tuttu sano ett on tämmönen todella hyvä ginga aiheinen blogi :) tykkäsin paljon blogistasi, se on mahtava! ja sääkin oot mukavan näkönen :D jatkan blogisi lukemista tulevaisuudessakin ja semmost :)

  täss viel linnki siltä bloggaajalta jolta sain tietää tän blogin :) :

  http://hopsuhoperooblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Heh, pakko tuumata, että osuva tuon akitan esittely. :)
  Meillä kun on tuo sekarotuinen hauva, josta suurin osa on akitaa. :D Ihan real lifekin voisin sanoa, että herkästi yrittää johtajan paikalle, kun "silmä välttää", eikä muihin koiriin verraten yritä miellyttää. :) Mutta kun sille näyttää kuka on the boss talossa, niin on kyllä aivan ihana koira. ^^

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)