torstai 16. tammikuuta 2014

Gingablogeja mä metsästän

Nyt kun Gingablogit alkavat yleistymään, on hyvä aika alkaa tehdä pientä koontia siitä, mistä blogeja voi halutessaan löytää. Mitä blogeja itse esimerkiksi suosittelen?

MISTÄ NIITÄ BLOGEJA SITTEN LÖYTÄÄ?

Aikojen alussa, kun gingabloggauksen suosio vasta nosti päätään (eli noin pari vuotta sitten), olin ainakin omien tutkimusteni mukaan yksi niitä harvoja, jotka bloggaamisen gingan saralta aloittivat. Anttu taisi olla lisäkseni ainut gingabloggaaja tuohon aikaan, tosin kylläkin hetkellisesti.. Anttu tosin aloitti hieman ennen minua, voitaisiinko Hopeatiikeriä kutsua siis Suomen ensimmäiseksi ginga-aiheiseksi blogiksi?

Kaksoissola on nettisivujensa etusivulle paljon blogeja, jotka kaikki ovat ginga-aiheisia tai ainakin osa teksteistä käsittelee aihetta vahvasti. Toisaalta, listauksessa ei varsinaisesti kaikkia blogeja näy, sillä bloginurkaksi kutsuttavassa kentässä (joka siis tulee heti sivujen etusivulle mentäessä) näkyy ainoastaan uusimmat postaukset blogeissa, joten tällöin vain aktiivisimmat blogit pääsevät parrasvaloihin. Siksi suosittelen jokaista vilkaisemaan tarkemmin bloginurkkaa, johon on listattu jo aika hyvä määrä erilaisia blogeja. Bloginurkka on erittäin kätevä sellaisille, jotka eivät esimerkiksi bloggeria käytä tai halua liittyä blogin viralliseksi lukijaksi syystä tai toisesta. Mikäli haluat blogisi bloginurkkaan, ota yhteyttä Kaksoissolan ylläpitoon tai heitä viestiä foorumilla olevaan bloginurkka keskusteluun.

Kaksoissolan bloginurkassa ei kuitenkaan ole kaikki olemassa olevat gingablogit. Blogeja löytyy hyvin paljon, kun niitä alkaa netistä kaivella - osa löytyy ihan sattumalta. Jos Kaksoissolan foorumilla on jäsen, kannattaa vilkuilla käyttäjien allekirjoitustekstejä, sillä niihin on usein linkitetty käyttäjän blogi. Jäsenien allekirjoituksia pääsee lukemaan myös, vaikkei foorumilainen olekaan - sitähän siis pääsee anonyymina selailemaan. Osa jäsenistä mainostaa blogejaan myös foorumin mainosta -topicissa.

Ilmineerauskuvaa siitä, miltä oma allekirjoitus eli ak:ni näyttää Kaksoissolassa. Punaisessa palkissa oleva on siis linkki blogiini.

Myös toiset blogit mainostavat usein kaveriensa tai yhteistyökumppaneidensa blogeja, kuten itse esimerkiksi teen Hopeatiikerin suhteen. Toki on olemassa muutamia "blogin suositustekstejä", joita kylläkin vain harva on ikävä kyllä tehnyt. Blogeja voi löytää myös oman bloginsa lukijoiden profiileista, joten ne kannattaa aina vilkaista läpi. Googlettamalla löytää myös toisinaan blogeja, tosin uusimmat blogit saattavat löytyä vain tietyn tekstiotsikon perusteella. Esimerkiksi hakusanoilla hopeanuoli- tai gingablogi löytyy jo muutama blogi.


MITÄ BLOGEJA TÄHDENLENTO SUOSITTELEE?

Tässä hieman listaa blogeista, joita itse luen aktiivisesti ja joista pidän hyvin paljon. Kannattaa käväistä kurkkaamassa.

Hopeatiikeri on parhaan ystäväni Antun pitämä blogi, joka on ensimmäisiä suomalaisia gingablogeja. Anttu kirjoittelee blogiinsa paljon oheistuotteisiin ja uusimpiin ginga-aiheisiin tapahtumiin liittyviä postauksia, joten oheistuotteista kiinnostuneet, käykää kurkkaamassa. Antulla on aiheeseen liittyen vankkaa tietotaitoa, hän taitaa myös piirtämisen ja tuo sen blogissaan esille sille päälle sattuessaan. Toisinaan Anttu saattaa innostua kirjoittelemaan mielipiteitäkin ja häneltä löytyy myös muutama videopostauskin. Hopeatiikerillä on myös Facebook sivut, jota voi käydä tykkäämässä ja seurata uusimpien tekstien ilmestymistä.

Hopeanuolen Tomodachi on Kiatsun pitämä blogi, joka tarjoaa monipuolisia gingaan liittyviä tekstejä. Blogi kirjoittaa tekstejä muutaman päivän välein, joten sitä voisi kutsua hyvin aktiiviseksi. Kiatsu ilmoittelee blogin etusivulla tulevista aiheista, joten niitä saa odotella aina innolla. Kiatsu taitaa japaninkielisten gingajulkaisujen juoniselosteet ja ymmärtääkseni niitä voi häneltä halutessaan pyytää. Hopeanuolen Tomodachi on kaiken kaikkiaan hyvin monipuolinen blogi, joka kirjoittaa laajasti erilaisista aiheista.

Oun Soturi on itselleni melko uusi blogi, vaikka se on jo hyvän aikaa ollut olemassa. Blogia kirjoittaa Yuki ja hän kirjoittaa pitkiä, pohtivia tekstejä aiheesta kuin aiheesta. Suurin osa teksteistä näyttäisi tällä hetkellä käsittelevän oheistuotteita, mutta muistakin aiheista riittää Yukilta juttua. 

GinBing on Windyn pitämä blogi. Windy kirjoittelee blogiinsa ainakin toistaiseksi gingasta hieman eri näkökulmasta: hän nimittäin tuo mukaan myös omat koiransa ja hän pohtii gingaa koirien näkökulmasta, jos niin voitaisiin sanoa. Koska Windyn blogikirjoitukset ovat varmasti koiraihmisiä läsnä, suosittelen sitä muillekin koiranomistajille. Vaikken itse omistakaan koiraa tai lemmikkejä, pidän Windyn kirjoitustavasta ja tekstien aiheista, sillä ne poikkeavat melko lailla siitä, mitä gingablogeissa tavallisesti käsitellään.

Maikan Hopeanuoliblogi on nimensä mukaisesti Maikan kirjoittama blogi, jossa on hyviä ja pitkiä tekstejä liittyen aiheeseen. Maikan kirjoitustapa on hyvin mukaansa tempaavaa ja hänen käsittelemänsä aiheetkin ovat hyvin uusia gingan saralla ja siksi tätä blogia lämmöllä suosittelenkin. 


VINKKEJÄ BLOGGAAMISEEN?

Jokainen pitää vähän eri asioista, joten en voi tässä asiassa puhua kaikkien puolesta, ainoastaan itseni. En itsekään kovin kauaa loppujen lopuksi ole bloggaillut, joten ohjeet perustuvat omiin kokemuksiini ja muiden bloggaajien kanssa keskustelemiin/ itse saamiini vinkkeihin. Tässä muutama vinkki, jotka olen kokenut hyviksi.

Kun mieleen juolahtaa halu kirjoittaa blogia ja haluaa sen olevan mahdollisimman monen mieleen, kannattaa miettiä, millaisiin aiheisiin aikoo perehtyä. Ginga blogia aloitettaessa kannattaa miettiä vaikkapa sitä, aikooko kirjoittaa aiheista tietynlaisella kirjoitustyylillä, jakaako ainoastaan kuvia tumbrl tyyliin, kirjoittaako ainoastaan arvosteluja vai vähän kaikkea sekaisin. Kun blogilla on tietynlainen linjaus tai kirjoitustapa on mielenkiintoista, se herättää lukijoiden mielenkiinnon ja näin sinut tunnetaan tietynlaisista teksteistä. "Suuntausta" ei ole pakko tehdä, jos ei halua. Kun blogiin kirjoittaa omia mielipiteitään perustellusti ja liittää mukaan kuvia, on blogia mukavampi lukea ja tietysti katsella.

Jotta blogi olisi kiinnostava, kannattaa satsata sen ulkonäköön ja kirjoituskieleen - epäsiisti ulkoasu ja tökkivä kirjoitus voivat käännyttää lukijan kannoillaan. Kun blogiin kirjoittaa, voi tekstejä hioa useampia päiviä tai jopa viikkoja, niitä ei siis tarvitse julkaista heti. Hutiloidusti kirjoitetut tekstit voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä. Toisaalta, eihän aina teksti voi olla loppuun asti hiottu, vaan siitä voi löytää vaikka viikon päästä jonkun vian, vaikka sen olisi ennen julkaisua lukenut tuhanteen kertaan läpi. Itse esimerkiksi monesti huomaan unohtaneeni mainita täysin jonkun kohtauksen tai asian vaikkapa mangaa arvostellessa, joka tulee mieleeni saatuani aiheeseen liittyvän kommentin tai lukiessani tekstiä jälkeenpäin. Ihmisiähän me blogistikin olemme. Pienet kömmähdykset eivät maailmaa kaada, kunhan teksti on sujuvaa ja perusteltua.. Omaperäisyys on aina hyvästä! Tekstin ei tarvitse olla pitkä, kunhan siinä tulee esille asia/mielipiteesi/kertomuksesi ydin.. Mikä vain.

Bloggaamisen aloittaminen voi olla hankalaa ja niin se oli myös minulle. Kertomukset bloggaajasta itsestään ovat (ainakin minusta) kiinnostavia ja ne tuovat kirjotuksiin juuri sen tietyn ihmisen, joten bloggaaja ei ole vain "joku" vaan oikea ihminen. Tee siis itsestäsi esittely omaan tyyliisi vaikkapa blogin ensimmäiseksi tekstiksi! Tällöin uudet lukijat kiinnostuvat juuri sinusta ja sinun kirjoituksistasi - he myös tutustuvat sinuun esittelytekstin kautta. Kerro aloitustekstissäsi, mitä aiot blogissasi kirjoittaa ja hieman taustoja gingafanituksestasi sekä tietysti tietoja itsestäsi, joita haluat nettiin julkaista. Missään nimessä ei ole pakko kertoa omaa oikeaa nimeään tai laittaa kuvia omasta naamasta, jos ei niin tahdo! Esittelynkin voi tehdä persoonallisesti, aina ei tarvitse käyttää sitä peruskaavaa.

Inspiraatiota aiheisiin voi hakea keskustelupalstoilta tai muista blogeista - ajankohtaisista aiheista. Omasta mielestäni on ainakin kiinnostavaa lukea eri ihmisten mielipiteitä tietyistä aiheista, kuten vaikkapa jostakin ajankohtaisesta ginga-aiheesta. Itse en ainakaan koe mitenkään omistavani tekstien aiheita, joten niitä saa minun puolestani käyttää kuka tahansa muukin, eikä niihin tarvitse kysellä lupia. Pääasia, että mielipiteet ovat omia ja harkittuja. Olisi tylsää, jos vain yksi ihminen saisi kirjoittaa vaikkapa arvosteluja ja toinen esitellä oheistuotteita.. Silloinhan muille blogeille ei jäisi mitään.

Blogin ei tarvitse olla aktiivinen, jos sitä ei halua kirjoittaa joka päivä. Voit itse päättää kirjoitustahtisi: kirjoitatko joka päivä, kerran viikossa, kerran kuussa vai miten usein. Älä ota turhaa stressiä kirjoitustahdista, kirjoita silloin, kun siltä tuntuu tai kun saat inspiraatiota!

Jotta blogisi huomasi mahdollisimman moni, kannattaa sitä mainostaa eri keinoin. Mikäli haluat vinkkejä blogisi mainostamiseen, kannattaa vilkaista Kiatsun kirjoittama teksti aiheesta TÄÄLTÄ! Hyviä vinkkejä bloggaamisen tai jopa vlogaamisen aloitteluun voi ja kannattaa katsoa myös Youtuben konkareilta, joilla on jo useamman vuoden kokemus bloggaamisen maailmasta.

3 kommenttia:

  1. Itse en ole tietoinen aikaisemmista blogeista, joten en uskalla oikein mennä tuolla "Suomen ensimmäisiä ginga-blogeja"-tittelillä ratsastamaan :'D Mieleen tuli tuo muistaakseni Ruhjeen pitämä Hopeanuoleni-blogi, jota ei kylläkään enää ole. No, mutta toiminnassa olevista suomalaisista blogeista kenties.

    Hyvä kirjoitus, varsinkin nuo Tähdenlennon suosittelemien blogien kuvaukset olivat minusta tosi kivaa luettavaa. Huomaa, että olet perehtynyt eri blogeihin ja osaat kertoa niistä hyvin pääpiirteittäin. Hopeatiikerin kuvaus oli hauskaa luettavaa, kiitos siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi sanoinkin, että perustuu omiin tutkimuksiini. Ruhjeella toki oli blogi, mutta en muista/tiedä, milloin se sai aikanaan alkunsa :)

      Ja kiva jos pidit tekstistä ^^

      Poista
  2. Minullakin on blogi..... marraskuussa 2014 auennutXD Osoite sinne on hopeanuoli1000.omablogi.fi jos tykkäätte käydä katsomassa:)

    VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)