sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Lopahtaako gingabloggaajien into?

Harmikseni olen joutunut huomaamaan, että valitettavan moni gingabloggaaja on lopettanut tai laittanut bloginsa jäähylle hyvin varhaisessa vaiheessa. Bloggaus on muutenkin hyvin suosittua jo pelkästään gingapiirien ulkopuolella, joten ginga-aiheiset blogit missään nimessä ole ainoita, joiden kirjoittajien into lopahtaa voi lopahtaa herkästi. Nyt on aika pohtia lopettamisen tai innostuksen loppumisen syitä. Onko syynä ajan riittämättömyys kirjoitella vapaa-aikana, samojen aiheiden toisto, väärät lähtökohdat bloggaamiseen, kenties painostus tai "muoti"?

Oma innostukseni bloggaamista kohtaan on nousussa ollut jo pitkään. Aiheita tunnun keksivän aika hyvää vauhtia, mistä hieman yllätyin, sillä koin aluksi blogin kirjoittamisen rajoittuen yhteen aiheeseen melko rajoittavan tekijänä. Positiivinen yllätys on ollut, että uusia aiheita keksii aika-ajoin kumpaankin blogiin, joskus jopa muiden samasta aiheesta kirjoittelevien teksteistä.


Mainitsin ensimmäisessä kappaleessa sanan "muoti". Kuten olen jo muutamassa tekstissä toistanut, muodilla tarkoitan nimenomaan näitä "suosittuja fanitusmuotoja", joista ei siis sen enempää tässä tekstissä. Tiedossamme on, että bloggaaminen on suosittua ja senpä takia sitä halutaankin kokeilla. Kuten keräilyn ja vaikkapa fan artin teossakin, voi bloggaamisenkin suhteen joutua totemaan, ettei harrastus ollutkaan se "oma juttu". Esimerkiksi itse olen parin aiemman tanssiharrastuksen kohdalla joutunut näin toteamaan, vaikka aluksi tuntuikin, että tykkään X lajista hirveästi, mutta kun sitä kokeilin, ei se ollutkaan niin kivaa kuin mitä olin kuvitellut.

Ikäväkseni olen myös saanut huomata, että samoista aiheista kirjoittaminen tuntuu kyllästyttävän montaa lukijaa. Kyselin taannoin Kaksoissolan foorumilla gingabloggaajien ja blogilukijoiden mielipiteitä siitä, millaisia tekstejä he lukevat eniten ja millaiset tekstit kiinnostavat, eivätkä vastaukset yllättäneet: Uudet, tuoreita, ajankohtaisia aiheita käsittelevät aiheet, tietopaketit sekä oheistuotteista kertovat tekstit kiehtovat eniten, eikä ihmekään, itsekin koen ne kaikista kiinnostavimmiksi. Erityisesti mielipidetekstit ovat suosittuja ja hämmästyksekseni suomijulkaisujen (erityisesti Weedin) arvostelut ovat taasen niitä ei-mielenkiintoa herättäviä. Itse kun GDW:n osista tykkään arvosteluja tehdä, on hieman ihme, että niitä ei koeta kovin kiinnostaviksi, sillä huomattava osa blogini kommenteista tulee lähes aina nimenomaan arvosteluteksteihini. Toisaalta on hyvinkin ymmärrettävää, että on tylsää lukea aiheesta, josta voi periaatteessa lukea itsekin, kun käy vain kioskilta ostamasta pokkarin käsiinsä, mutta itse ainakin tykkään lueskella muiden mietteitä osien kulusta ja juonenkäänteistä - vaikka nehän voi yhtä hyvin lukea foorumeiltakin. Toisaalta, niin voi monen muunkin asian..

Onko siis samojen aiheiden "toisto" yksi syy sille, miksi moni bloggaaja lopettaa tai kyllästyy nopeasti? Kokevatko he bloginsa yksitoikkoiseksi "massan" seassa? Koetaanko samoista aiheista kirjoittaminen kiusalliseksi ja pelätään, että siitä tulee sanomista, kun joku muu on jo siitä ehtinyt kirjoittaa? Minusta samojen aiheiden käyttäminen on ihan luonnollista, enkä näe siinä mitään väärää (toki tekstin pitää olla itse kirjoitettu ja sisältää omia mielipiteitä) ja erilaisten, hyvin kirjoitettujen tekstien lukeminen on aina nautinnollista. Blogitekstien on tarkoitus herättää keskustelua ja keskustelu onnistuu kirjoittamalla samasta aiheesta kuin toinen blogisti tai vaihtoehtoisesti kommentoida mielenkiintoista tekstiä. Muutenkin Ginga on aiheena periaatteessa aika rajallinen, joten olisi oikeastaan aika ihme, jos blogit eivät "toistaisi toisiaan" tavalla tai toisella. Jos pelkää sitä, ettei erotu joukosta sen takia, että kirjoittaa samasta aiheesta kuin moni muukin on jo kirjoittanut, on turhaa, sillä uskon, että samaa aihetta tärkeämpää on se, että kirjoittaja kirjoittaa mielenkiintoisella tavalla, perustellen ja omaa tyyliään mukaan tuoden tekstiinsä. Näin jokainen blogisti yksilöityy. Luovuus on tässä harrastuksessa enemmän kuin sallittua.

Onko Ginga blogin aiheena liian suppea? Voiko siitä keksiä kirjoitettavaa loputtomiin?

Samojen aiheiden lisäksi mainitsin aiemmin aika. Moni gingafani käy koulussa ja töissä ja kaiken kukkuraksi saattaa harrastaa jotakin muuta vapaa-ajallaan. Ei ihmekään, ettei inspiraatio aina riitä, kun on muutenkin väsynyt. Siksipä kehotankin bloggaajia olemaan stressaamatta. Ei kaikkien tarvitse julkaista uusia tekstejä useita kertoja viikossa. Itselläni toistaiseksi on hyvä tilanne sen suhteen, että vaikka käyn koulua ja töissä samaan aikaan (plus tanssiharrastukset ja kaverien tapaamiset), minulla on silti melko paljon vapaa-aikaa, kun töitä ja koulua on parina päivänä viikossa. Saa tosin nähdä, miten käy, kun koulu jää pois ja vuorotyö tulee tilalle.

Bloggaaminen vääränlaisista syistä. Koska bloggaaminen on todella suosittua, etenkin gingapiirien ulkopuolella tietynlaiset blogit ja persoonat niiden takana alkavat kerätä ennätysmääriä lukijoita. Itse luen esimerkiksi blogia, jolla on lähes 3000 lukijaa ja tiedän vlogaajia, joilla on useita kymmeniä tuhansia seuraajia. Ei siis ihme, että moni haluaa pyrkiä samaan ja saada äänensä kuuluviin ilman, että omaisi jotain taka-ajtuksia. Blogimaailmassa on helppoa tulla suosituksi ja tunnetuksi, mutta jos kirjoittaminen perustuu vain siihen, että haluaa blogilleen lukijoita, suosiota ja kehuja, ei pitkälle pötkitä. Huono maine kiirii kauas ja se saattaa jäädä kytemään pitkäksikin aikaa, vaikka tapansa muuttaisikin. Gingamaailmassa on onneksi sellaista porukkaa, joka aidosti on kiinnostunut kirjoittamaan itselleen tärkeästä aiheesta ja sen huomaa tekstien sisällöstä - ollaan aidosti omia itsejään, eikä yritetä esittää mitään muuta. Mutta vaikka gingabloggaajat ovatkin hyvin aitoja ihmisiä ja mukana on monta erilaista persoonaa, olen silti pohtinut, että koetaanko näissä piireissä stressiä kirjoittamisesta? Koetaanko stressiä siitä, että jos ei ole aktiivinen tai keksi houkuttelevia aiheita, ei saa myöskään lukijoita? Vaikuttaako kirjoittajan ikä asiaan? Lukijoiden määrä ei mielestäni koskaan ole suoraan verrannollinen tekstin laatuun tai siihen, kuka blogia kirjoittaa. Ei ole väliä, onko kirjoittaja entuudestaan tuttu tai "suosittu". Lukijoiden puute voi hyvin johtua siitä, että tietynlaiset tyypit eivät vain ole löytäneet blogia - kaikki eivät myöskään välttämättä lisää lukulistalleen blogeja, vaan saattavat seurata sitä aktiivisesti "ulkopuolisena". Ei siis kannata huolestua, vaan kannattaa alkaa mainostaa blogia itselle mieluisalla tavalla. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin ensisijaisesti sitä mieltä, että blogia kirjoitetaan aina itseä, ei muita varten. Kommenttien saaminen ja keskustelun herättäminen tekstien ansiosta on kivaa, mutta se ei saisi mennä koskaan itse aiheen edelle.

Näin lopuksi haluan jälleen rohkaista uusia gingafaneja aloittamaan blogin tekemisen tai jatkamaan sitä. Jokaisella tietysti on omat henkilökohtaiset lähtökohtansa sille, koska ja miksi haluaa blogata, mutta tässä vielä LINKKI tekstiini, johon olen kirjoittanut hyviksi havaittuja tapoja aloittaa bloggaaminen.

Mainostaisin vielä lopuksi uutta ginga-aiheista Facebook ryhmää, johon suosittelen jokaista huumorintajuista liittymään. Ginga's Spring blogin kirjoittaja loi sivun "Vain gingajutuille". Linkistä klikkaamalla pääset aihetta käsittelevään tekstiin ja tekstin kautta Facebook linkin luokse.

13 kommenttia:

 1. Yksi linkki ei toiminut, "Valitettavasti blogi osoitteessa rokunoful-ginga.blogspot.com on poistettu. Tämä osoite ei ole uusien blogien käytettävissä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, niinpä onkin. Ilmeisesti blogin pitäjä vaihtanut osoitteensa tai jotain tässä välillä. Täytyy korjata tuo jahka kerkiän.

   Poista
 2. Itse haluaisin kirjoittaa useammin blogiini, mutta kevät on aina niin hemmetin kiireellistä aikaa koulun puolesta, ettei aika yksinkertaisesti riitä. :( Nytkin on jo "hävettävän" kauan viime postauksesta, ainakin niin minusta tuntuu. Olen yrittänyt kuitenkin aloittaa tekstien kirjoitusta, jotta voin jatkaa niitä sitten, kun aikaa ja intoa on tarpeeksi.

  Kun vain pääsisi lomalle ja pois koulusta, niin olisi stressitekijöitä paljon vähemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pelkään kyllä, että mitenköhän kesällä käy kun aloitan vuorotyön, jossa oikeastaan 99% varmuudella on aina jossain iltavuorossa, aamuvuorot ovat aika harvinaisia, vaikka hiusalalla olenkin.

   Eikä tuota postaustahtia tosiaan kannata stressata, postaa silloin kun ehtii. Ei ne lukijat unohda sinua, tai ainakaan itse en unohda, jos johonkin hyvään blogiin törmään :)

   Poista
 3. Tuo linkki ei toimi, ainakaan minulla. Tulee että "blogi on poistettu".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan sen kun ehdin. Blogin pitäjä on vaihtanut osoitettaan. Uskoisin, että blogi löytyy Kaksoissolan bloginurkan kautta tai googlettamalla Ginga's Spring.

   Poista
 4. Minullakin riittää intoa, mutta ainankin nyt tässä keväällä on vaikea raapustella mitään. Koen nyt kuitenkin koulun ihan ykkösjuttuna elämässäni tällä hetkellä.. Tämä ajanpuute kyllä hieman harmittaa, mutta olen nyt yritännyt raapustella tekstejä vähän kerralla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu ja työ menee aina harrastusten edelle, mikä on ymmärrettävää :)

   Poista
 5. Aloitin oman blogini (http://rikkakasvit.blogspot.fi/) koska seurattuani jonkin aikaa suomalaisia Ginga-blogeja päähäni tuli ajatuksia: "yhdentekeviä mielipiteitä, hahmoarvosteluja animen pohjalta, oheistuotekokoelmien esittelyä...kyllä meikä saa aikaiseksi jotain enemmän originellia ja hyvin pienellä vaivalla". Eli meikä ajatteli, että kaikki blogit toistavat hyvin samoja ja minulle yhdentekeviä juttuja siinä missä oma pääni on täynnä (omasta mielestäni) uusia ja erilaisia ideoita, jotka voisivat jopa kiinnostaa ihmisiä. Blogini on kuitenkin nyt tauolla (kuten netin- ja tietokoneenkäyttöni) elämässäni tällä hetkellä olevasta "siirtymävaiheesta" johtuen. Jos vielä pääsen palaamaan, jatkan varmasti blogiani, jonne minulla on jo jos jonkinmoista kirjoitusideaa. Intoni siis ei ole lopahtamassa mihinkään.
  Monet Ginga-blogit tuntuvat olevan vain joidenkin Ginga-innostuksen huumassa tehtyjä, hetken mielijohteen tekeleitä, joita nousee kuin sieniä sateella ja kuolevat saman tien pois.

  ~Yamashita, Kitkekää rikkaruohot-blogin ylläpitäjä http://rikkakasvit.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on valitettavan totta, että blogeja syntyy vähän huumassa ja kieltämättä jotkut blogit tuppaavat olemaan vähän enemmän "tietolähteitä" ja esittelyblogeja kuin varsinaisia pohtivia blogeja, mutta onhan niissä hyvätkin puolensa. Itse pidän tärkeänä kirjoittajan tyyliä ja tapaa kirjoittaa. Jos kirjoittaja on osunut nappiin, hän herättää tunteita lukijassa( posi- tai negatiivisiä). Käyn vilkaisemassa blogiasi, en olekaan tainnut sitä vielä nähdäkään.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Luen useaa hyvää ja aktiivista Ginga-blogia, joten itse en ainakaan ole huomannut innon loppumista. Ehkä on parempikin että erotellaan jyvät akanoista, ne joilla riittää asiaa jatkavat kirjoitustaan, ne joilla ei enää ole sanottavaa olkoot hiljaa.

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)