keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Orion - toppi vai floppi?

Näköjään suurin osa postauksistani on otsikoitu kysymyksen muotoon, mikä ehkä hieman alkaa itseäni ärsyttämään, mutta toisaalta, mielestäni otsikon tulee herättää kysymyksiä ja hieman avata jo käsiteltävää aihetta. Tällä kertaa pohdinnan aiheena siis Orion, jota en hirveästi ole käsitellyt blogissani sen ollessa vielä niin tuntematon sarja.

Lueskeltuani Kaksoissolan foorumilla pitkästä aikaa hieman tarkemmin Orioniin liittyviä topiceja, törmäsin aiheeseen nimeltä Mikä voisi pilata Orionin? Päätin miettiä asiaa hetken aikaa tarkemmin täällä blogissani, tosin ehkä hieman eri näkökulmasta.

Onko Orion sarjana kiinnostava vai onko se Weedin jälkeen jo liikaa? Moni Ginga fani näyttää ostavan innoissaan uusimman Orion mangan heti sen ilmestyttyä ennakkotilaukseen Urumiin ja kieltämättä hieman ihmettelen tätä, sillä minua itseäni Orion ei sarjana kiinnosta yhtä paljon kuin GNG ja GDW. Miksi? Minkä takia minä, joka olen ollut suuri Ginga fani 18 vuotta, en ole kiinnostunut paljon peetäkään Weedin pojasta? En tiedä varsinaista syytä ei-niin-suureen-kiinnostukseen Orionia kohtaan. Omistan muutaman niin sanotun näytekappaleen Orionia, mutta en niitä enempää aio ostaa, sillä jos Orion joskus todella aiotaan suomentaa (Weedin jälkeen tosin eli hyvin pitkän ajan päästä), niin japanin kieliset painokset ovat hyllyssä.. noh, aika turhia, vaikka niiden kansikuvat ovat kyllä hienoja. Sisällössä tosin ei pahemmin eroja ole, korkeintaan mainoksissa.


Vaikka Orion kiinnostaa minua siinä mielessä, että sarja jatkuu suoraan GDW:stä ja Orion on vaihteeksi erinäköinen ja -luonteinen hahmo verrattuna edeltäjiinsä, on se jostain syystä mielestäni tylsä. Okei, on vaikea sanoa vielä mitään virallista mielipidettä sarjasta, kun sen juonesta ja hahmoista ei vielä ole saatu kunnon otetta, mutta sarja vaikuttaa hyvin samankaltaiselta GNG:n ja GDW:n kanssa: päähenkilö joutuu syystä tai toisesta eroon isästään/vanhemmistaan/ystävistään ja kiertelee ympäri Japania löytäen uusia vihollisia ja ystäviä ja joutuu taisteluun toisen lauman kanssa. Jos juoni todellakin on tällainen, Orion alkaa mielestäni olla jo minun osaltani tuhoon tuomittu.

Kun noin puolitoista vuotta sitten löysin Orionin sattumalta Ginga-innostukseni herättyä uudelleen henkiin, kiinnostuin siitä, mutta samaan aikaan huokaisin syvään: " ..Ja taas jatko-osa". Itse en koskaan ole pahemmin välittänyt elokuvien jatko-osista, jos ne ovat irrallisia eivätkä liity toisiinsa selkeästi (esimerkkinä vaikkapa nyt Taru Sormusten Herrasta ja Harry Potterit, jotka nyt on vähän pakko jakaa useampaan elokuvaan). Kun aikanaan sain tietää Weedistä, innostuin siitä aivan mielettömästi. Oli ihanaa saada Hopeanuolesta jatko-osa, joka kertoo sen lapsesta, mutta minusta Orion alkaa olla jo liikaa. Vaikka päähenkilö onkin ulkonäöltään täysin erilainen kuin Gin ja Weed, se ei silti muuta sitä tosiasiaa, että sarja vaikuttaa vain siltä surullisen kuuluisalta jatko-osan jatko-osalta eli saman asian toistamiselta yhä uudelleen ja uudelleen.Millainen Orionin pitäisi siis olla, jotta se kiinnostaisi minua enemmän? Minusta ensinnäkin juonen pitäisi olla erilainen. Se ei missään nimessä saisi olla samankaltainen Weedin ja GNG:n kanssa, vaan sen tulisi olla aivan erilainen jo ihan pohjimmiltaan. En millään jaksaisi lukea kolmatta kertaa sarjaa, jossa päähenkilö etsii ystäviä ympäri maailmaa taistellakseen vihollislaumaa/karhua vastaan. Olen toki sanonut ,että yksinkertainen juoni on yksi GNG:n valteista, on kuitenkin mälsää lukea samaa juttua ziljoonaan kertaan eri päähenkilön tähdittämänä. Tiedättehän vaikkapa Scream elokuvat? Niissähän on sama juttu: juoni on aina samanlainen ja tuntuu että vain hahmot vaihtuvat.

Orionissa pitäisi tapahtua jotakin järkyttävää tai aivan uutta, mitä Takahashi ei koskaan vielä ole meille faneille antanut mahdollisuutta lukea. Itse odottaisin jonkun tärkeän henkilön yhtäkkistä kuolemaa, esimerkiksi Ginin, Weedin tai jopa itse Orionin, tai sitten toista tulivuoren purkausta, joka nähdään jo ensimmäisessä osassa. Sarja ei myöskään saisi olla liian pitkä, kuten GDW on, vaan mieluummin lyhyempi. Tosin pituuden suhteen alan jo itkeä verta, sillä Orionhan on menossa muistaakseni jo osassa 23 vailla loppua. Jospa Takahashi-sensei on oikeasti keksinyt jotakin Orioniin meidän fanien pään menoksi?Toivottavasti tekstini ei anna sellaista kuvaa, että olisin tuominnut Orionin tuhoon jo näin varhaisessa vaiheessa. Vaikka olen aika skeptinen sarjan menestymisen ja kiinnostavuuden suhteen, pidän toivoa yllä ja toivon koko sydämestäni, että Orion tultaisiin suomentamaan ja siitä tehtäisiin anime, edes lyhyt sellainen.

Luotan Takahashin näkemyksiin Orionin juonesta ja sensei tekee kuten parhaaksi näkee. Olemmehan saaneet sarjaan sentään Andyn - suomalaisen hahmon ja Tenkan kaltaisia outoja hahmoja. Toivon kuitenkin, että hän huomioisi sen, että samasta aiheesta lukeminen on pidemmän päälle kyllästyttävää. Toisaalta, jos positiivisesti ajatellaan, voidaan miettiä myös sitä, olisiko Orion mahdollisesti uusi Ginga sarja seuraavalle sukupolvelle? Jos GNG oli meidän 80-90 alussa syntyneiden sarja ja GDW 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun sarja, voi hyvinkin olla, että Takahashi on kaavaillut samaa aihepiiriä käsittelevän sarjan uudelle sukupolvelle. Tuossapa olisi hyvin ideaa, sillä tarkemmin ajateltuna oikeudenmukaisuutta ja ystävyyttä käsittelevät teokset eivät koskaan mene vanhoiksi!

Onko Orion siis omasta mielestäni toppi vai floppi? En osaa vastata edes omaan kysymykseeni. Kuten sanottu, sarjan arvostelu vielä tässä vaiheessa on vielä liian aikaista, mutta se tieto, mitä tähän asti sarjasta olen saanut, ei vetoa minuun niin syvästi kuin edeltäjänsä. Sanotaanko siis, että olen hyvin neutraali sarjan kiinnostavuuden suhteen. Toisaalta kiinnostaa ja toisaalta ei.

Mitä te muut olette mieltä?

5 kommenttia:

 1. ... Saatoit juuri luetella kutakuinkin kaikki ajatukset mitä minulla Orionin suhteen on. Samalla linjalla siis mennään =D

  Tuo "uuden sukupolven sarja" -ajatus on muuten hyvä. Se antaisi jonkinlaisen syyn koko GDWO:n olemassaololle. Jotain tämän kaltaista järkevää pointtia olen tuolle kaivannutkin, koska muutoin tosiaan jatko-osan jatko-osa tuntuu jo hieman kyllästyttävältä idealta.

  Omasta mielestäni sarja lienee ihan kelvollinen kuitenkin, varsinkin jos siinä tapahtuukin jotain. GDW on joissain kohdin vähän tylsää "edestakaisin ryntäilyä", toivon että Orion tarjoaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saataisiin vastauksia kyseiseen sarjaan (mm. tuosta juonesta selvennystä ja hahmoista ym.) mahdollisimman pian tai sitten suomennoksen myötä(mikä siis ei ole varmistunut vielä)

   Poista
 2. Samaa mietlä kanssasi olen minäkin :D.

  Minustakin tuo "Uuden sukupolven sarja" oli hyvä idea, mutta olisi se ihan hyvä, jos GDW: O:ssa tapahtuisi jotain uutta ja jännää näille vähän tai paljon vanhemmille faneille, ja se olisi hyvä myös näille aloitteleville faneille, jos he hankkisivat esim. GDW:tä.

  Toivoisin, että GDW:O olisi viimeinen jatko-osa GNG:lle. Takahashi on muutenkin jo aika vanha, että voi jäädä eläkkeelle ja tehdä GDW: O:n jälkeen vain lyhyitä mangoja / oheismangoja. Jos Takahashi tekisi vieläpitkän sarjan, toivoisin ettei se liittyisi Gingaan (Ja sen päähenkilö ei olisi yhtään samanlainen, kuin Weed, Gin tai kukaan Ginga -suvusta (ja ehkä olisi jopa narttu C:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narttu päähenkilöitä tuskin koskaan tullaan saamaan Takahashin sarjoihin johtuen hänen omista näkökannoistaan, vaikka itsekin moista ihmettä salaa toivon.

   GDW:O:ta Takahashi on kuuleman mukaan aikomassa tehdä lopun ikänsä eli mahdollisesti sarja ei enää jatku Orionin jälkeen (onneksi). Olisi kyllä ihan kivaa saada Takahashilta vielä jokin uusi, lyhyt koirasarja ^^

   Poista
 3. Itse olen vähän eri kannalla, pidän Orionista vaikka olen vain jotain kymmenen osaa sitä hankkinut. Varmaan yksi syy ovat uudet hahmot, jotka ainakin itselleni tuntuvat asteen persoonallisemmilta kuin GDW:n kaikki enemmän tai vähemmän urhoolliset koirat. Jännää oli myös se, että koko sisaruskatras on mukana alusta lähtien ja jokaisen (paitsi Bellan ;w;) edesottamuksia seurataan. Pahiksetkin ovat vaikuttaneet mukavilta, eivät semmoisilta tyranneilta kuin Hougen.
  Orionissa oli aika hyvä asettelu se, että *onkohan tämä spoileri?* Sirius kulkee kivan matkaa Kamakirin poikien mukana, ja oisi jännää jos pentu kääntyisi kunnolla pahisten puolelle.

  VastaaPoista

Ginga oheistuotteeni ostan Urumista, Futago Shopista, Ginga.fi:n nettikaupasta ja Huuto.netistä :)